top of page

Синият картон - как работи новата идея на ФИФА и има ли смисъл от нея?

публикувано на 15 Март, 2024 | Четеш за 7 минути

'Ако искат да го тестват, аз нямам проблем. Не звучи като фантастична идея в първия момент. Всъщност, аз не помня кога бе последната фантастична идея, дошла от тях. Ако някога въобще са имали такава...' бе отговорът на мениджъра на Ливърпул, Юрген Клоп, на журналистически въпрос относно идеята на ФИФА и МСФА (ИФАБ от английски, Международен съвет на футболните асоциации, организацията която поддържа

материал на

Иван Маслинков

и регулира футболните правила), за въвеждане на нов вид картон - син - за наказание на провинили се футболисти.

Новината излезе на 8 февруари в британската медия 'Телеграф' и бързо обиколи футболния свят, предизвиквайки вълна от реакции, най-вече на възмущение. Но каква роля всъщност ще играе този син картон и за какви нарушения ще се показва?

 

Идеята е съдиите да могат да показват син картон на футболисти, които спорят с тях или не се подчиняват на командите им, а също така и за цинични и тактически нарушения. Тези постъпки се санкционират и сега, но синият картон ще води до 10 минути извън терена за провинилия се. Играчите ще трябва да влязат в предварително обозначено наказателно поле, известно в чужбина като 'кошче на греховете' (буквален превод от английското sin-bin) и да изчакат изтичането на наказанието им. Това е новост за футбола, но не и за спортния свят като цяло. В хокея и ръгбито има сходни правила и оттам е заимствана идеята играчите да се изваждат от игра за част от срещата. Новият картон ще се прибави към вече съществуващите и ще си взаимодействат с тях - за два сини картона на един играч ще се показва червен картон, по същия начин ще се процедира и при събиране на жълт и син картон.

След разпространението на новината, от ФИФА побързаха да излязат със съобщение, обявявайки информацията за 'невярна и преждевременна':

 

'Всички опити, ако се приложат, ще са лимитирани до тестове в долните дивизии' се казваше още в изявлението, което отхвърля идеята на ИФАБ за експерименти и в следващото издание на турнира за купата на футболната асоциация на Англия.

blue-card-ref.jpg

 

 

 

 

 

Сведенията, че дори се обмисля подобна голяма промяна, предизвикаха множество реакции и това едва ли може да се нарече неочаквано. Вкарването на трети картон би било най-голямата революция във футбола след въвеждането на ВАР. Според президента на УЕФА, Александър Чеферин, дори би било 'смъртта на футбола' и той е твърдо решен да не включва подобно нещо в предстоящите турнири на Шампионската лига и в Европейското първенство през лятото.

 

 

Интересно обаче е защо изобщо се разглежда една толкова противоречива идея . . ?

 

Създателите на футболните закони вярват, че трябва да се предприемат мерки, за да се подобри поведението на участниците във футболните срещи. Те отчитат покачване на количеството на сблъсъците по терена, за което се вярва, че оказва влияние върху поведението на феновете по трибуните и може да доведе до сериозни последици за рефери, играчи и почитатели, в живота далеч от игрищата. Това се отнася най-вече за аматьорските и любителските футболни състезания, но протестите срещу решенията на реферите и тактическите (и цинични) фалове са нещо обичайно и за най-високото ниво на спорта.

 

Точно с тях би трябвало да се бори наказанието от десет минути извън терена. От началото на сезона в английската Висша лига бяха затегнати мерките срещу протестите на съдийските решения и разкарването на топката, като жълтите картони се дават по-често и са увеличени паричните глоби, но изглежда ръководителите не намират ефекта за задоволителен и искат ново, по-сериозно наказание. От ИФАБ твърдят, че целта на синия на картон е да има повече превантивен, отколкото наказателен ефект. Те вече са го въвели на места в любителския футбол, най-вече в Англия, и определят резултатите като добри. Поведението на участниците се е подобрило, а броя на грубите и тактическите нарушения е намалял, заради опасността от това да оставиш съотборниците си с човек по-малко, макар и само за 10 минути.

 

thumbnail.jpg
thumbnail-newcastle.jpg

 

 

 

 

Професионалният футбол в топ първенствата на Европа е нещо съвсем различно. Играчите са много по-добре подготвени физически и технически, отборната игра е много по-организирана и ефектът от липсата на футболист, само за кратък период от време, не винаги би ги уплашил. Това звучи не толкова като ход за подобряване на самата игра, а по-скоро като PR действие, с цел да се 'поукраси' спортът, за да стане по-интересен за зрителите и телевизиите в Северна Америка. Напомня на идеята от преди година-две за въвеждане на паузи за почивка, по време на мач, уж с цел да не се преуморяват футболистите, но всъщност основната насоченост бе да се повиши интереса на рекламодателите отвъд океана с повече слотове за реклами.

Ако целта реално е да се намалят протестите срещу съдиите по време на мач, то по-голямата строгост от началото на сезона в Англия работи. Заради опасността от жълт картон, играчите все по-рядко задържат или разкарват топката след сигнал, а реакциите към съдиите също намаляха (макар подобрението в тази област да е по-малко). Реферите и в момента разполагат с необходимите средства да контролират играчите, само трябва да ги използват.

 

Проблем можем да намерим около колебанията кога да се показват съществуващите картони, а не в липсата на още един. При положение, че един съдия не е сигурен дали да покаже картон или какъв цвят да е той, то той ще има същите колебания, независимо дали разполага с два или три вида картони. Нужна е повече яснота, по-добро обучение и повече смелост от реферите при използване на наличното, а не още един цвят. Това само би добавило още обърквания и ситуации, които зависят от преценката на рефера - кога един протест е за жълт, кога за син и кога за червен . . .

1.jpg

 

 

 

 

 

Същата е ситуацията с тактическите нарушения. Те са част от футбола, с която би трябвало да сме свикнали, но голяма част от феновете все още недоволстват от използването на такива похвати. И с право. Преднамереното събаряне или спиране на противник с непозволени средства е оръжие, използвано от много отбори за да се спрат противници, които са по-бързи и по-технични. Някои отбори (за да избегнат червените картони) сменят играчите, извършващи този тип фалове, след като получат официално предупреждение и така често прекъсват бързите настъпления на противника или се съсредоточават върху водещ играч и по този начин могат почти да го откъснат от играта. Тези похвати накъсват играта и ни лишават от интересни моменти, а и е наистина грозно да видиш един професионален футболист от най-високо ниво, целенасочено да фаулира своя опонент. От години фенове и различни футболни хора се оплакват от тези тактики, но дори те не огласяват подкрепа за синия картон.

 

Защото и в този случай, той вероятно не е правилното решение. Изваждането на футболист за период от време няма да пресече от основа използването на тактически нарушения. Отборите от топ лигите знаят как да се отбраняват организирано (поне през повечето време) и могат да се лишат от човек, ако това предотврати гол, а след това да се приберат в собствената си половина и да чакат завръщането му в игра. Така че просто ще получим нов вариант на същата стратегия.

 

Само че нещата ще са по-зле, поне за публиката на стадионите. Не трябва да забравяме, че футболните срещи са и зрелище. Десет минути са много време, ако гледаш само как единият отбор държи топката, опитва да убива темпото и предпазливо изчаква отново да е в пълен състав. Ще са още повече, ако си платил куп пари, за да гледаш мач от Висшата лига на живо, а наблюдаваш отбор, който му се налага да съсредоточи усилията си в протакане и чакане. И това, след като феновете по трибуните вече трябва да се съобразяват с причинените от ВАР забавяния на играта, да не знаят има или няма гол по няколко минути и да не са сигурни дали могат да се радват.

 

 

-     -     -

 

 

Намаляването на тактическите и циничните нарушения е възможно, но за да се постигне не е нужно правилата да се усложняват, не е необходимо да предизвикваме периоди на ниско темпо и бавна игра. За да се случи тази положителна промяна е нужно да се подобри работата на реферите.

 

Футболистите трябва да знаят, че всяко умишлено нарушение ще се наказва минимум с жълт картон, а реферите да не се колебаят да показват втори такъв или директен червен, когато ситуацията го налага. А за синия картон и другите идеи на ФИФА и ИФАБ най-точно звучи присъдата на мениджъра на Тотнъм Андже Постекоглу:

 

"Просто изхвърлете в кошчето цялата идея и забравете за нея! Не знам защо те (ИФАБ) продължават да се намесват в играта."

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Rate Us
Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page