top of page

Роберто Фирмино и края на една ера в Ливърпул

публикувано на 11 Юли, 2023 | Четеш за 9 минути

С широка усмивка си отиде един успешен период в историята на Ливърпул, любимеца на 'червените' фенове Роберто Фирмино. За напускането му се говореше още от края на зимния трансферен прозорец, но се знаеше, че Юрген Клоп иска да продължи да работи с бразилеца. Затова повечето фенове се надяваха нападателят да остане до последния момент, когато раздялата бе официално обявена, а някои дори и след

материал на

Иван Маслинков

това. Тези надежди обаче не се осъществиха.

 

Моментът за края на приказката е дошъл, усетиха го и двете страни. Ливърпул вече не може да предложи това, от което Фирмино има нужда - повече игрово време. По тази причина и въпреки че всички искаха да остане, никой не му е ядосан или обиден, че си заминава. Точно обратното, феновете и отборът използваха момента да му покажат огромното си уважение и благодарност. През целия последен месец от сезона (и негов последен в Ливърпул), почитателите посрещаха своята любима фалшива деветка със скандирания, аплодисменти и най-вече с песента посветена на него - 'Si Senor'. Заедно с Фирмино, Ливърпул напускат още Джеймс Милнър, Алекс Окслейд-Чембърлейн и Наби Кейта и докато медиите се съсредоточиха върху бразилеца, клубът и феновете не забравиха лозунга си 'You will never walk alone' (‘Никога няма да вървиш сам’) и отдадоха дължимото и на тях, организирайки церемония за изпращането и на четиримата.

Като фен на 'червените' от мърсисайд, и за мен времето след обявяването на раздялата е изпълнено с противоречиви емоции. От една страна е истинско удоволствие да се види почитта, оказана на заслужилите я, но тъгата определено надделява. Съжалението ми обаче е породено не само от напускането на част от героите, донесли ни много радост през последните години, но и заради края, който то символизира. Краят на една 'ера' на успехи, но и края на един стил на игра, който ни донесе тези успехи и радости.

Промените в играта на Ливъпул няма да започват от сега и не са дори от началото на току-що изминалия сезон. Те се забелязваха веднага след шампионската кампания през  2019/20, когато в отбора бе привлечен Тиаго Алкантара - изключителен футболист, с поглед, креативност и умение да диктува темпото и хода на атаките. С перфектните си пасове, той помогна много на 'червените' с изнасянето и владението на топката, но с него в игра цялостният стил на отбора се измени. Ливърпул изгуби част от своята директност и скорост в центъра на терена, а в началото на престоя си в мърсисайд, испанецът показваше известни колебания в играта в защита, изпускаше противници и извършваше нарушения за картони. С времето той се приспособи към тима и изчисти част от слабостите си, но не изцяло.

roberto-firmino.jpg

Промяната започнала тогава се утвърди през следващата кампания (2021/22), когато отборът бе напуснат от Жоржиньо Вайналдум. Енергичният холандски полузащитник е с доста различен профил от наследилия го на титулярната позиция Тиаго. Вайналдум не е плеймейкър, а типичен 'box-to-box' полузащитник (халф с универсални качества, еднакво активен във всички фази на играта, от който се изисква много бягане). Отборът на Клоп игра с трима такива футболисти в центъра на терена през двата си най-силни сезона до момента - 2018/19 и 2019/20. Тогава Ливърпул използва, така нареченият от Клоп, 'хеви метъл футбол' или 'Gegenpress' (контра-преса). Без Вайналдум в състава, тимът видимо премина към едно малко по-бавно и методично темпо на игра и изглежда сякаш се съсредоточи повече върху владеенето на топката, което не би трябвало да изненадва, след като тима разполага с изключителен подавач като Тиаго.

Статистиката за притежание на топката обаче ни разказва по-различна история. Всъщност в последните пет години Ливърпул има доста сходни показатели за владение на топката - между 61% и 64% средно на сезон, като процентът е най-висок през вече споменатата 2019/20 (все още без Тиаго). Това следва да ни подскаже, че промяната в халфовата линия не е единствената причина за промяната в стила.

 

Голямата разлика през последната година е от намаляване на интензитета и ефективността на пресата - запазената марка на Ливърпул при Клоп. В немалка част от мачовете, отборът притиска противника в определени моменти, но не през цялата игра, както бяхме свикнали. Също така, те не бързат да се хвърлят в атака след всяка открадната топка в предни позиции или средата на терена, а често подхождат 'на сигурно' и предпочитат да овладеят кълбото и да атакуват постепенно. Това доста прилича на подхода на Манчестър Сити, преди привличането на Халанд. 

Цялостната картина - постепенното темпо, по-предпазливата игра и намаляване на интензитета на пресата - е тактическо развитие на отбора, което можем да отдадем на намаленото игрово време на Роберто Фирмино през последните два сезона. Бразилецът изпълняваше ролята на 'фалшива деветка', той създаваше връзката между полузащитата и нападението, откриваше пространства както за бързите крила Салах и Мане, така и за влизащите от втора линия халфове. Освен това, Фирмино комбинираше прекрасно с партньорите си в атаката и беше добър в реализирането на острите пасове, насочвани в зоната пред вратаря.

thumbnail-pep-vs-klopp.jpg
thumbnail-liverpool-karaul.jpg

Боби обаче имаше още една роля на терена, която го правеше още по-важен за тактическото разположение и поведение на отбора - той водеше пресата на своя тим.

 

Фирмино бе човекът, който атакуваше топката в повечето ситуации, а в останалите случаи се опитваше да попречи на пасовете през центъра на терена. Освен това, когато топката преминеше първата линия на пресата, той често се връщаше в по-задна позиция и атакуваше противниковия футболист, владеещ топката. Изпълнявайки качествено инструкциите на Клоп, бразилецът постигаше високи защитни показатели за нападател, особено при пресечените и блокираните подавания. Благодарение на борбеността и позиционирането си, той помагаше на съотборниците си (най-често на Салах и Мане) също да се озовават в добри положения за отнемане на кълбото и да преминават в моментални атаки. Качествата на тримата се допълваха идеално, по отношение на пресирането, и цялото нападение се бе оформило като стабилна първа линия на защита, която освен това носи голове.

В последните два сезона обаче Роберто Фирмино бе преследван от контузии, конкуренцията в нападението също се увеличи и той записа доста по-малко минути на терена. Намаленото му игрово време съвпадна с намаляването на ефикасността на пресата, особено през току-що приключилия сезон, през който често виждахме противниците да наказват изнесения напред отбор на Ливърпул. Тимът все още разполага с една от най-интензивните преси и винаги е в топ 5 по-ефективност по този показател (във всеки от последните пет сезона), но видимо топката се печели в малко по-задни позиции (в сравнение с 2019 и 2020) и се създават по-малко контраатаки, започващи в противниковата половина.

 

Статистиката показва, че нападателите на Ливърпул отнемат топката значително по-рядко откакто Фирмино не е абсолютен титуляр и се разби тройката му с Мане и Салах. Преди това, когато тримата играят заедно, бразилецът и сенегалецът са сред атакуващите футболисти с най-много пресечени и отнети топки в цялата Висша лига, а Салах също постига добри показатели в това отношение. С честата липса на Фирмино и тактическите промени, тези показатели спадат. Заместниците на Боби определено не са на неговото ниво в тази част от играта и това се видя ясно през последния сезон.

firmino-gakpo.jpg

Привлеченият през зимата Коди Гакпо е най-естественият заместник на Фирмино, с оглед уменията на двамата футболисти. Нидерландецът свикна бързо с позицията на фалшива деветка (преди това играе като ляво крило), връщането в по-задна линия и създаването на връзка между атакуващите играчи, но все още има какво да се желае при притискането на противника. Гакпо е прекарал повече време в игра от съотборника си (150 минути повече), но за това време има по-малко пресечени подавания (4 срещу 7) и по-малко блокирани пасове (13 срещу 16). Положителното за нидерландеца е, че е отнел кълбото директно от противника повече пъти от колегата си (15 срещу 12).

 

Съотношението е сходно и при сравнение с другите двама играчи, заемали позицията на централен нападател през сезона - Дарвин Нунез и Диого Жота. Те често играят и на лявото крило, което изменя статистиката, но уругваецът е изкарал доста повече време в игра (2365 минути срещу 1710). Жота пък прекара доста време контузен и е записал по-малко минути на терена дори от Фирмино, което ще е една от причините за по-ниските му показатели при пресирането на противника. Бразилецът обаче е и отбелязал повече голове от тримата във Висшата лига, като единствено Нунез го надминава в общия брой попадения във всички турнири (15 срещу 13).

 

Гакпо и Нунез се присъединиха към Ливърпул през последния сезон и може би имат нужда от още време, за да свикнат със стила на футбол и обстановката в отбора. Това вероятно е една от причините тимът да изглежда нетолкова настойчив и ефективен в притискането на противника, но най-важното е, че Клоп е променил малко изискванията си, защото е изключително трудно физически да се поддържа темпото на оригиналния вариант на 'gegenpress' и то по цял мач, сезон след сезон, с едни и същи играчи . . . 

 

Това не просто уморява футболистите, а сякаш ги изхабява, носи контузии и води до незадоволителни кампании (като наскоро завършилата). Видяхме го в Дортмунд, виждаме го и при 'червените'. Първоначалните настройки донесоха повече стабилност, но запазиха в голяма степен агресията и темпото и ни донесоха изключителните сезони 2018/19 и 2019/20. От тогава насам обаче, стилът се измени още повече.

-     -     -

Нека не бъркаме, Ливърпул все още играе красив футбол, а борбата за четири трофея през 2021/22 ни показа, че може да бъде и много успешен, но това не е същият 'хеви-метъл футбол' от първите години на Клоп на Анфийлд. Липсват лудостта и агресията от онези първи сезони, липсва и по-умерената им версия от най-успешните кампании, и това е малко тъжно. Онази игра бе истинско шоу и удоволствие за зрителите и вероятно ще липсва не само на мен, но предполагам и на повечето фенове на Ливърпул, както и на неутралните почитатели.

С обновяването на халфовата линия има известен шанс отборът да играе по-често в стил 'gegenpress' (виждахме го на моменти и през изминалия сезон). Алексис Мак Алистър е енергичен, поливалентен футболист, който би паснал в тази тактика, а другите имена, които се спекулират в медиите, изглеждат с подобен профил - тези трансфери ще дадат на Юрген Клоп свободата да варира с изискванията си и начина на игра (материалът е писан около 20-ти юни - бел. ред.) Единственият проблем остава липсата на централен нападател, способен да води пресата, защото любимият бразилски номер девет си замина. Тръгна си под бурни овации, със сълзи в очите и широка усмивка на лицето. Така го изпратихме и ние, с тъга и усмивка, а с него, мисля изпратихме и ерата на истинския, чистия 'хеви метъл футбол'.

 

Дано греша!

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Rate Us
Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page