top of page

„Проклятието” на номер 24 в бразилския футбол

публикувано на 6 Януари, 2021 | Четеш за 3 минути

Бренно Оливейра Фрага Коща или просто Бренно е бразилски футболист, чието име едва ли говори каквото и да е било на повечето от вас. Все пак говорим за третия избор на вратата на Гремио. И докато имена като Роналдиньо, Марио Жардел и Емерсон са записали имената си със златни букви в историята на клуба от Порто Алегре, то Бренно е известен с нещо съвсем различно от футболните си умения. През 2019-та година, 20-годишния тогава вратар единствен сред

материал на Ивайло Младенов

600 играча в бразилското първенство носи 24-ти номер на гърба си. Това обаче не се дължи на някакво суеверие, а на…...игра и нетърпимостта към хомосексуалистите в Бразилия.

Въпреки, че е забранена в 25 от 26-те щата на Бразилия от последните 74 години, Jodo do bicho (игра с животни) остава крайъгълен камък на бразилската култура. Първата версия на играта е създадена в края на 19-ти век от барон Жого Батища Виана Друмон – бразилски предприемач от английски произход. През 1870 г. Дръмонд открива първата зоологическа градина в Рио де Жанейро, където организира томбола с цел събиране на средства. Всеки ден зоологическата градина продава билети с 25 различни животни изобразени на тях, отпечатани отпред и вечерта се разиграва лотария с 1 печелившо животно. В играта 25-те животни са изброени приблизително по азбучен ред, като елените влизат под номер 24.

 

В Бразилия елените отдавна са унизително свързани с гейовете (подобно на асоциацията рога-изневяра в България), като португалската дума за елен – „veado” дори се използва като обща хомофобска обида в страната. Също така, в бразилският език има голяма прилика между изговора на 24 (“vinte e quarto”) и “vim de quatro”, което в груб превод значи “да се наду*иш”. Така в бразилската култура остава връзката между номер 24 и хората с хомосексуални наклонности. Затова не е необичайно, че често по бразилските терени може да се чуят обидни скандирания от сорта на „Бамби”-та към противниковия отбор като препратка към елена от едноименния детски филм.

Подписвайки с гранда Коринтианс през януари, колумбиецът Виктор Кантийо решава, че ще е добра идея да вземе номера, който е носил в стария си клуб, а именно 24. След като споделя намеренията си със спортния директор на клуба Дулио Монтейро Алвеш, представителят на столичния клуб му отвръща през смях „24 не се носи тук, не”.


И докато в бразилския шампионат е лесно да се игнорира този номер, не така стоят нещата в южноамериканските международни надпревари като Копа Либертадорес. Там задължително се използват номерата от 1 до 30 и често (доброволно или не), 24 се дава на чужденец (защитникът на Арсенал Пабло Мари носи фланелката с този номер при спечелването на турнира през 2019) или на резервния вратар, тъй като не се очаква той да влезе на терена.

 

 

 


През последните години бяха подети няколко кампании за премахването на стигмата от този номер, като популярни играчи от „страната на кафето” като Габриел Барбоса и Флавио го носиха на гърба си, а отборът на Баия смени корнер флаговете с дъга - знакът на ЛГБТ общостта. През лятото на миналата година дори бяха приети промени в закона, според които хомофобските скандирания ще водят до глоби и наказания за клубовете, макар и президента на страната Жаир Болсонаро да беше против. И въпреки това, числото между 23 и 25 си остава тема табу на митичната „Маракана” и останалите бразилски стадиони.

Прочети 'Сънят на малката птица'

thumbnail.jpg

хареса ли ти статията ?

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page