top of page

Стаси - от талант за милиони до играч за стотина хиляди

публикувано на 7 Януари, 2021 | Четеш за 4 минути

Младият Станислав Иванов вече е играч на Чикаго Файър. Дори и фактът, че ще бъде вторият играл там българин след Христо Стоичков не трогна особено футболната общественост. Сините фенове съзряха в този странен трансфер задкулисна схема чрез която младокът да бъде прилапан след време от финансовият мастодонт на България - Лудогорец. По подобен начин Антон Недялков се озова в Разград, идвайки след (твърде кратък) престой в американския Далас.

Дали това е причината и за трансфера на Иванов или сините са толкова отчаяни, че са готови да приемат и виетнамски донги за свой футболист. Само времето ще покаже какво ще се случи наистина. Но не това ще нищя в този си анализ...

Искам да направя дисекция - какво реално се случи със Станислав Иванов за да се стигне дотук. Първият момент в който той се показа пред синя България бе мача срещу Лацио, по повод вековния юбилей, тогава той вкара победния гол за 3-2 срещу римските орли. Дебютира за мъжкия отбор през сезон 2015/16 срещу Монтана, но този мач се оказва единствен за него през този сезон. Следват три невзрачни години, в които играе в 38 мача и бележи само два пъти. Истинският си фурор той предизвика през миналото първенство, като изигра 27 мача и вкара 9 гола, но по-важно - беше сред лидерите на сините, въпреки своите 20 години.

 

Тогава дойде скандалният момент с оттеглянето на Васил Божков от управлението на Левски и клубът беше принуден да сложи на сергията силните си играчи, за да се опита да спаси съществуването си. Силното представяне на Станислав привлече съвсем естествено интерес към него, като отборите които се спрягаха за негови купувачи бяха Бенфика, Селтик, Спортинг и други. Говореше се за няколко милиона (предвид младостта, потенциала и силните му игри), които щяха да дадат голяма глътка въздух на затъналия във вересии Левски.

136439525_5633450013362476_1685606118189

Нищо подобно не се случи. Нито милиони се предложиха, нито грандове го потърсиха. Реална оферта дойде само от отбора от Втора Бундеслига - Ерцгибирге Ауе, в порядъка около 500 хиляди евро, която бе приета от клуба, но не и от играча. Последва подобрена оферта, включително собствен автомобил и жилище. Той обаче продължил да витае в облаците с разни измислени оферти, но такива не дойдоха и така всички в тоя фарс останаха с пръст в устата. Говори се, че сериозен „принос“ за провала на този трансфер имала и приятелката му, която не се виждала в малко 20-хилядно градче в провинцията, където няма нито нощен живот, нито лъскави магазини. Мечтаела за Париж, Милано, Лондон и Рим, а самият Станислав се хвалел, че скоро банковата му сметка ще се увеличи значително. Своята лепта за провала дал и бившият играч на сините и агент Джон Ингълс, като убеждавал Стаси да приеме оферта в Турция за по-висока заплата. Накрая Иванов провали трансфера си, оказа се закотвен на пейката цяла есен и тренираше 'за здраве'.

 

Накрая от немай къде, за да не го изпуснат без пари, Левски продаде Иванов за символична сума на Чикаго Файър. Тая продажба изглежда като размяна кон за кокошка. Все едно да искаш да се наядеш с царевични пръчици – хапнеш нещо, глътнеш нищо. Виновни колкото щеш по веригата - всички искам да ги бия на голо със стара антена от москвич до мораво-червен цвят на задните бузи.

Прочети 'БГ Първенството - (невинаги) равно на скука'

thumbnail.jpg

Стаси, първо защото слушаше гаджета, агенти и прочие паплач, вместо да помисли сам кое за него е най-доброто за кариерата му и какво развитие може да му предложи бъдещето. Отборите във Втора Бундеслига са в пъти по-напред организационно и професионално от наш'те абдали. В Германия с приоритет се гледа развитието на младите играчи и Иванов щеше да получи нужното внимание и грижа за това да издигне играта си на достатъчно силно ниво да бъде топ-футболист в лигата. Тогава неизбежно ще дойде и голям трансфер.

 

Второ, всички онези глупчовци у нас които така и не се научиха да правят качествени трансфери на млади играчи. Правилото за мен е продавай играча на що-годе приемлива и за двата отбора сума, а в договора 'набивай' колкото се може клаузи от бъдещо представяне на играча – процент от следваща продажба, бонус за повиквателни в националния отбор, бонус за участия в първенство и купа, бонуси за брой голове и всякакви други, които се сетите. Това са потенциални събития, но ако се случат, първоначалната трансферна сума може да скочи двойно и дори тройно. Желателно е тия неща да не ви ги пиша аз, а да ги знаете, господа управленци. Иначе сте едни заплатаджии, дето ходите на някакви обучения и семинарчета по мениджмънт, дават ви едни кухи сертификати, а вие се чудите как да не заспите докато мине лекцията и дойде време за подавката след това. Стягайте си четирибуквията, че ако продължавате, от трансфери все толкова ще изкарвате. Колкото за една подавка......

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page