top of page

Кметът на КОЙ български град забрани футбола ?

публикувано на 12 Ноември, 2021 | Четеш за 4 минути

Футболът несъмнено е най-популярният спорт на нашето време. От първообразните му варианти в Древността, през приемането на първите писани футболни правила през 1863 година, до неговата културна стойност в наши дни, Царят е изминал дълъг път. В днешно време играта с коженото кълбо е причина, както за избухването на войни (1), така и за поставяне на основите на нова религия (2). Разбира се, нещата за почитателите

материал на

Ивайло Младенов

на футбола невинаги са били розови, като дори в дома на най-популярната игра, а именно Англия, играта е била критикувана. В средата на 14-ти век, в опит да насърчи младежите да практикуват много по-полезната за държавата стрелба с лък, крал Едуард III дори издава декрет, който забранява футболните двубои.

Първите стъпки на играта у нас също не са лесни. Демонстрирана за първи път от швейцареца Жорж дьо Режибюс през 1894 година, в двора на Варненската мъжка гимназия „Фердинанд I”, новата игра (наричана „ритнитоп”) бързо печели популярност сред учениците. Само 15 години по-късно в София е основано и първото футболно сдружение – „Савата”.

 

 

Дотук добре!

 

 

Само, че през 1924-та година в град Фердинанд (днешен Монтана) за малко всичко да бъде загубено.  Макар по това време в града да функционират цели 2 футболни клуба („Ботев” и „Левски”), а общината дори да отпуска място за терен на брега на река Огоста, няколко месеца по-късно общинският съветник Косто Кацарски внася предложение за забрана на футбола. Причината е, че според голяма част от обществото, практикуващите я ученици (наричани с останалото и до ден днешен презрително „ритнитопковци”) застрашавали своето здраве. След дълги спорове, въпросът стига до тогавашния кмет Тодор Грънчаров, който е уважаван от съгражданите си, тъй като вкарва множество иновации в града, включително изграждането на електрическа и канализационна мрежа, а освен това в началото на 20-те години, във Фердинанд навлизат кинематографа и телефона. Политикът обаче не се оказва особено иновативно настроен към играта и със заповед 307а от 09.10.1924 година, спортът е забранен на територията на града. В нея още се казва, че „родителите на ученици и младежи, заловени на същата игра, да се глобяват с 250 лева за всеки случай и децата да се разгонват от общинските агенти със съдействието на местната полиция.”
 

thumbnail.jpg
thumbnail.jpg

Според някои източници, освен забраната, на кмета Грънчаров се приписва и създаването на вестник, носещ звучното име „Спортомразец”. Както вече се досещате, ролята на изданието е да пропагандира против практикуването на футбола. Веднага след излизането на вестника, в редакцията му е получено писмо от привърженици на играта, които заявяват: „Вестникът няма да има успех, защото платформата му е такава – да мрази всяко добро начинание, да опропасти състоянието си, но да напакости на съседа си, да си пожертвува едното око, но да извади и двете на довчерашния си приятел”. (3)

 

 


Примерът на северозападния град е последван и в други части на страната - през 1925 година в Казанлък също се заражда борба против коженото кълбо. На страниците на местния вестник „Казанлъшка искра” е публикуван материал, озаглавен „Как да се справим с извъншколската разпуснатост на учениците”, а в статията се разказва за смъртни случаи, тежки заболявания и телесни повреди. Разбира се, информацията няма общо с реалността, тъй като по това време футболът е предимно джентълменски спорт и мачовете преминават сравнително спокойно. Едва десетилетия по-късно ще се появят "хирурзи" като Едгар Давидс, Рино Гатузо, Марк ван Бомел, Георги Марков и Тони Шумахер. Въпреки това, вследствие на публикацията се организират протести от страна на родителите от града на розите и през 1934 година забраната е факт, макар и само за територията на местната гимназия.
 

256304105_7178061438901318_1927515793950779061_n.jpg

Славия от 1939 г.

Но да се върнем във Фердинанд. Не гимназията, където футболът е демонстриран за първи път, а града, където е забранен.

 


След изтичането на мандата на кмета Грънчаров през 1926 година, не става ясно дали наследникът му Игнат Попов отменя официално забраната. Факт е обаче, че в годините след това отбор от града не печели нито веднъж първенството на Видинската или Врачанската спортна област и не се включва в Държавното първенство. През 1945 година „Ботев” Михайловград (социалистическото име на града) прави пробив, но губи още в първия кръг от видинския „Бенковски”. За да видят за първи път отбора си в елита, на местните им се налага да чакат до култовата 1994-та година, след като близо 4 десетилетия върхът е „Б” група. (5)

 


Не можем обаче да отречем, че съдбата за пореден път си знае работата. След като името на гимназията, където за първи път е ритната футболна топка у нас съвпада с името на мястото, където е и забранен, то нека споменем и още един интересен факт. В града е роден Стилиян Петров, който със своите 106 двубоя е рекордьор по участия с екипа на България. (6) Освен това, обявеният за Футболист на България за 2003-та година е легенда на редица отбори, включително британските „Селтик” и „Астън Вила”.

 


Добър реванш за едни ритнитопковци преди повече от век, а?

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!

В знак на партньорството ни с РИТНИТОПЪ, някои от статиите на Ивайло Младенов ще могат да бъдат намерени и на двата сайта! Повече за техния проект, мисия и публикувани материали - вижте на https://ritnitop.bg/ 

white-removebg-preview.png
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page