top of page

Индивидуалните тренировки и значението им за развитието на футболистите

публикувано на 16 Март, 2022 | Четеш за 5 минути

Наскоро научих повече за персоналните футболни тренировки (обучение „на четири очи“ - треньор-футболист) и информацията се оказа интересна и изненадваща за мен, което даде идеята за този материал. Първоначално интереса ми се пробуди след разговор с млад футболен треньор (на детски отбор), от когото разбрах, че най-голям приход получава не от работата си с тима, а от индивидуалните тренировки, които 

материал на

Иван Маслинков

провежда. И освен това, те не са на деца от отбора който тренира (където се насочиха мислите ми веднага), а по-често младежи, които тъкмо започват да се учат. Други изостават в развитието на определени елементи от играта си или са футболисти в почивка, желаещи да поддържат форма.

Това ме накара да се заинтересувам от темата и да проуча по-обстойно. Оказва се, че днес индивидуалните тренировки постепенно набират популярност и според треньорите това се дължи, до голяма степен, на това как се е променил живота като цяло.

 

Футболът е отборен спорт и тренировките обичайно са съсредоточени в тази посока. Набляга се на тактическа подготовка, тренировъчни мачове и всичко, което сплотява тима. Изграждането на синхрон, колективен дух и работа носят успех в развитието на един отбор, но понякога оставят празнини в уменията на отделните играчи. Често, по-време на тренировка, времето не стига за отработването на техническите умения на младежите. Учителите са прекалено заети, за да отделят време за отделните слабости на различните ученици. Липсата на качествено време 1 на 1 с топката е основна причина за тези слабости.

 

individual-training-boy.jpg

Случва се на много места по света, като смятам Англия за добър пример. Там са едни от най-силните отбори в Европа, с най-добрите условия за тренировки и въпреки това английският национален отбор даваше незадоволителни резултати с десетилетия. Те разполагаха с добре подготвени физически и тактически футболисти, но с проблеми в техническия аспект на играта. Това се дължи на факта, че повечето треньори (дори на детски отбори) се стремят към резултати на момента и за това се дава път на младежите, които се развиват най-бързо физически, а това не винаги са най-добрите технически футболисти. С възрастта обаче физическото предимство намалява, докато техниката може да се навакса само с повече тренировки. Този проблем бе разпознат от английската футболна федерация и с подходящите действия, подобрението се вижда в настоящото им поколение в националния отбор. Индивидуалните тренировки помагат в решаването на подобен тип проблеми.

Това не е нечувано и уникално явление от последните години. Отборните упражнения винаги са страдали от невъзможност да отговорят на всички индивидуални нужди. В миналото техническите слабости и пропуски в уменията като цяло се изглаждаха в игрите с приятели, мачовете на улицата или в парковете. Проблемът обаче се е влошил заради забързаното и натоварено ежедневие на днешното време. Младежите нямат само задълженията, домашните си и известно време за игра. Сега те са затрупани с възможности за развлечения и с купища извънкласни занимания, което замества времето, което преди се прекарваше в игри с футболната топка. Точно затова се увеличава и нуждата от индивидуални тренировки – защото са един по-ефикасен начин за решаване на създалия се проблем.

thumbnail.jpg
thumbnail-blato-nacionali.jpg

Какви ползи могат да се извлекат от персоналните тренировки?

 

•      Тренировките с личен треньор могат да помогнат много за развитието на младите таланти, особено на хора включващи се за пръв път във футболен тим. Да се присъединиш към отбор в началото може да бъде объркващо и дори страшно за някои деца. Индивидуалните тренировките са идеален начин да се намалят разликите в уменията със съотборниците и да се натрупа нужното за добро представяне самочувствие.

 

•      Идеални са за да се фокусират упражненията върху индивидуалните нужди на даден играч. Футболът е отборен спорт, но всеки от играчите трябва да е способен да изпълнява своите задължения на терена. Индивидуалната програма може лесно да се фокусира върху точно определено умение (удар, пласиране, подаване и др. или част от играта (защита, нападение, физически качества и така нататък).

 

 

•      Научаването и подобряването на нови техники е сред основните ползи от индивидуалните тренировки. Техниката е област, която често се пренебрегва по време на груповите упражнения. Да се изучат и подобрят основните техники за контрол на топката, първото докосване, уменията за обръщане и преодоляване на противник, е от основна полза за добрата игра, особено в халфовата линия и нападението.

 

•      Най-често обаче се използват от спортисти с амбицията да правят кариера на най-високо ниво. Когато целите са все по-високо и уменията се увеличават, разликата в способностите между различните футболисти намалява. Работата с експерт в точно определена сфера, може да е крачката нужна на един спортист да се отдели от многото.

 

 

 

 

Въпреки многото ползи, които могат да се извлекат от индивидуалните тренировки, на тях дълго време не се отделя особено внимание и дори се гледа с пренебрежение. Най-вече защото спорта все пак е отборен и на много хора изглежда ненужно да се хвърлят допълнителни усилия и средства, за да се набляга на индивидуалности. Също така, нуждата от тези допълнителни занимания за големите таланти се подценява и защото става дума „просто за футбол“, а не за нещо по-уважавано - като уроци по пиано или цигулка. Но футболът е като другите спортове и занимания – това, което получаваш е резултат от това, което си вложил. Да, истина е, че някои играчи ще усвояват умения по-бързо и по-лесно от други, но в повечето случаи „здравата работа бие таланта, ако талантът не работи“Точно затова ако имаме младеж с амбиция, желание за работа и талант, е редно да му осигурим нужното, за да получи шанс за успех, дори това да е личен треньор в един отборен спорт.

an-berger-training.jpg

Но как да открием подходящ преподавател за тренировки 1 на 1 ?

 

Това не е толкова трудно при изобилието от треньори, но все пак е редно добре да проучим преди да направим избора си. Първо трябва да знаем, че той ще има нужните качества и опит за нивото към което се целим – българската А група, английската Висша лига, национален отбор или само помощ за началото на тренировките.

 

Важно е философията и тренировъчните им методи да подхождат на нуждите ни. Добре е да поискаме да се изготви план за постигане на целите в индивидуалните тренировки и, че той може да се променя и персонализира спрямо конкретния играч. И не на последно място цената – да получим качество за парите си.

 

Персоналните футболни тренировки може и да не звучат като нещо от съществено значение за развитието на един футболист, но тази допълнителна помощ може да се окаже разликата между обещаващия аматьор и професионалиста. Не бива само заради идеята, че футболът е отборен спорт да се отхвърля един ефикасен начин да се подпомага развитието на талантливите младежи.

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Предишен
Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page