top of page

Как футболен клуб почти фалира цяла държава ?

публикувано на 8 Февруари, 2022 | Четеш за 5 минути

Предполагам всички сме чували за модела 'бащица', а ако случайно сте живели някъде в изгнание и не знаете, нека се опитам да го обясня накратко:

 

 

Ако в Западна Европа е престиж и бизнес за милионерите да притежават футболен клуб, а самите клубове са способни до голяма степен да се издържат сами, то в

материал на

Ивайло Младенов

Източна Европа нещата не стоят така. По нашите географски ширини клубовете (и най-вече големите такива) често са използвани като способ за управление на феновете, пране на пари или условие за осъществяването на някоя сенчеста сделка. Попитайте някой фен на „Левски” например и ще ви обясни как една обществена поръчка изплаща емблема. Съответно, фен на 'червените' ще ви 'светне' за това как сделката за една телекомуникационна компания нямаше да се случи, без към нея да върви и издръжката на друг столичен отбор. Разбира се, из провинцията също има легенди за това, че дадени отбори съществуват единствено заради интереса на собственика им към бизнеси с кораби, лекарства, бензиностанции, ракети против градушка и т.н. Разбира се, понякога самата държава решава, че си струва да инвестира в отбори като „Ботев” (Враца), 'Берое' . . .    е, добре де, в случая на старозагорци държавата реши, че вече не е толкова добре да налива пари там. 

 

Но нищо от изброеното не може да се сравнява с това, което се случва в Молдова. В дебютното си участие в Шампионска лига през сезон 2015/16, Милсами отстранява родния Лудогорец, записвайки и първите си победи в турнира. Но само година по-рано, 'червените орли' са част от една от най-големите измами в историята на Молдова. В обявената за най-бедна страна в Европа, собственикът на клуба – Илан Шор е обвинен в източването на над 1 милиард щатски долара от 3 банки. За сравнение, това е около 15 процента от БВП на страната и отваря огромна дупка в държавния бюджет.

 

Ilan_Shor.jpg

Но кой е Илан Шор?

 

Макар и детството му да минава в бившата съветска република, Шор е роден в Тел Авив (Израел). Там живее до 3-годишна възраст, след което, заедно с баща си Мирон, се мести в Молдова. Според съучениците си, собственикът на „Милсами” е изявен бизнесмен от малък - „докато ние пишехме домашните си, той обикаляше по конференции с баща си.” – заявява Марина Таубер, шеф на молдовската федерация по тенис. Любопитен факт е, че един от основните спонсори на федерацията е именно главният ни герой.

С бизнес нюх или не, факт е, че на 18-годишна възраст му е поверено управлението на верига безмитни магазини. Малко след това наследява и целия бизнес на баща си, след смъртта му през 2005. Така, на няма и 20 години Илан Шор се озовава начело на корпорация, в чието портфолио влизат козметика, телекомуникации, финанси и още много. През 2010 пък придобива „Милсами” и заявява, че целта пред тима е да разбие доминацията на столичния „Зимбру” и приднестровския „Шериф” (Тираспол). Само 2 години по-късно първият трофей в историята на отбора от град Орхай е факт със завоюването на Купата на Молдова. Въпреки големите инвестиции, на Шор му се налага да чака още няколко години, за да види тима си шампион. През сезон 2014/15 „червените орли” са в битка с „Дачия” (Кишинев) и „Шериф” (Тираспол) до последния кръг, но с домакинска победа над тима от Кишинев и по-добри показатели в директните двубои, 'Милсами' печелят първата си шампионска титла. Но докато нещата на терена се развиват благополучно, не така стоят нещата извън него.

В периода между 2007-2009 година, една от големите молдовски банки - Banca de Economii отпуска значителен брой кредити на (меко казано) лица със сенчеста репутация. Същото правят и още 2 банки - Unibank и Banca Socială. През юни 2012 нещата стават толкова съмнителни, че Молдовския Антикорупционен Център се сезира да разследва случващото се поради казуси, възникнали след санкции по закона 'Магнитски'.

Един пълничък господин, женен за певица (#КОЙ ли? За Илан Шор става въпрос) обаче решава, че тези банки са си добре и става част от борда на една от тях - Banca de Economii. Генералният директор на молдовската здравноосигурителна служба също решава, че нещата там са си наред и депозира 140 милиона молдовски леи в Banca de Economii.

thumbnail.jpg
thumbnail.jpg

Е, 3 години по-късно, заради невъзможността да се изтеглят парите от вече фалиралата банка, настъпва криза с болниците и лекарствата в страната, но какво толкова. Разбира се, това не става без одобрението на някои високопоставени лица във властта. През ноември 2014, само седмица преди парламентарните избори в Молдова, от трите банки са изтеглени стотици милиони в рамките на 3 дни (24-26 Ноември). Само ден по-късно, микробус на фирмата Klassica Force (познайте кой е собственик на компанията) е откраднат и изгорен, заедно с 12-те чувала банкови досиета в него. Същия ден, молдовското правителство решава да спаси трите банки със спешни заеми в размер на 870 милиона долара, което от своя страна отваря дупка в бюджета в размер на 1/8 от общия БВП на страната.

Със сигурност молдовският народ не е сред печелившите от 'Руската пералня', както е наречена схемата от списание The New Yorker. Главният печеливш е нашият познайник Илан Шор, който (оказва се) чрез поставени лица и офшорки придобива от трите банки над 13.5 милиарда молдовски леи (около 750 млн. долара), през банки в Латвия, Лондон и Хонг Конг.

 

 

 

 

Разбира се, след такава кражба някой трябва да понесе отговорността. Повдигнати са над 40 обвинения към висши банкови служители и политици, поискани са оставките на високопоставени служители и т.н., но едва ли има нужда да казвам какви са резултатите от тях. Какво обаче се случва с 'бащицата' на Милсами? Е, господин Шор е разпитан, а след това поставен и под домашен арест през 2015-та, заради 'злоупотреба със служебно положение при управление на банка'. След като обаче 'оказва пълно съдействие при разследването', е освободен и дори се кандидатира за кмет на град Орхай. Макар и с бос под домашен арест, Милсами (Орхай) пак печели шампионата в Молдова. Дали впечатлени от отличния му управленски опит или от чисто футболни подбуди, факт е, че Шор печели кметските избори с над 62% одобрение. Освен това, през 2019 свързваният с подземния свят бивш директор на Banca de Economii и футболен бос е избран и за народен представител. Според разследващата международна компания Kroll Inc., Илан Шор е отговорен за изчезването на близо милиард щатски долара и е замесен в интернационална схема за пране на пари на стойност над 20 милиарда долара, но това са подробности.

 

За „Милсами” пък Шор си остава просто „бащицата”.

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Предишен
Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page