top of page

Феноменът ФЕНТЪЗИ ФУТБОЛ

публикувано на 11 Септември, 2020 | Четеш за 9 минути

2002 годинаОтличи се с някои емблематични събития.

 

Майкъл Джексън провеси 9-месечния си син Принц Майкъл II от балкона на хотелската си стая в Берлин, под истеричните възгласи на своите фенове.

 

След година и половина възстановяване от две последователни кошмарни

материал на

Владимир Николаев

( гост-автор )

контузии, Роналдо 'Феномена' се завърна в игра, спечелвайки световното първенство по футбол в Япония и Южна Корея (като стана и голмайстор на мондиала с 8 попадения за Бразилия, две от които на финала срещу Германия).

 

Холи Бери стана първата чернокожа актриса с Оскар в категорията 'най-добра актриса'. След като споменахме този факт, (може би) никой не може да ни обвини в расизъм, но на това ще обърнем внимание малко по-късно.

Зинедин Зидан вкара ОНЗИ победен гол от воле на финала на шампионската лига, срещу Байер Леверкузен с младия Димитър Бербатов в състава си.

 

Албумът на Еминем – The Eminem Show бе най-продаваният албум за годината с над 7 милиона и половина продажби, а Алиша Кийс спечели 5 награди 'Грами' и разбра как се чувства всяка средностатистическа сервитьорка на слънчака, когато трябва с едно отиване да обслужи 3 маси оповръщани англичани, предозирали с транквиланти, алкохол и Мария-Хуана.

119085194_5020363294671154_7579503994451

Ние обаче ще се концентрираме върху едно друго събитие, случило се в рамките на този 365-дневен отрязък от историята. През 2002 година е даден старта на първия сезон на фентъзи футбол играта на английското първенство - Fantasy Premier League. Всъщност първата идея за фентъзи спортнa игрa е осъществена още в началото на 60-те години в щатите, като през годините този формат претърпява различни метаморфози, пренасяйки се в Европа и печелейки все повече фенове, за да стигнем до най-популярната фентъзи футбол игра днес - Fantasy Premier League (която за последния сезон 2019/2020 събра над 7 милиона и половина регистрирани участници).

 

 

Но какво всъщност представлява FPL?

 

Най-просто казано, пренасяме реалните резултати и статистически данни от първенството на Англия в дигитална среда под формата на игра, в която участниците влизат в ролята на мениджъри на собственоръчно селектирани отбори. Постиженията на футболистите в реалния свят се награждават в играта с точки, като целта е да имате играчите, които ще донесат най-много точки, съответно ще ви помогнат да завършите на възможно най-високо място в крайното класиране. След като се регистрирате в сайта, което е напълно безплатно, вие вече сте фентъзи мениджър. Разполагате с 15 празни слота, които трябва да запълните, купувайки си желаните от вас футболисти. В играта са вкарани всички футболисти от отборите на английската висша лига в реалния свят, като всеки играч си има цена, а вие имате ограничен бюджет - 100 милиона паунда.

Трябва да изберете двама вратари, петима защитници, петима полузащитници и трима нападатели, като нямате право да имате повече от трима играчи от един отбор. Във всеки от общо 38-те кръга на първенството вие трябва да селектирате титулярни 11 играча, а останалите 4-ма ще бъдат на резервната ви скамейка и в случай, че някой от титулярите ви не запише минути, играта автоматично ще 'вкара' играч от скамейката. Важно е също как ще подредите резервите си, защото играта ги използва приоритетно на база подредба – първа, втора и трета резерва.

 

Стартовата ви единайсеторка трябва задължително да включва един вратар, но иначе имате възможност за гъвкавост при избора на формация, като можете да избирате от минимум трима до петима защитници, от минимум двама до петима полузащитници и от минимум един до трима нападатели. 3-4-3 е най-използваната формация, но всяка друга има потенциал да донесе успех, включително 4-3-3, 3-5-2 (при която може да се наблегне на резултатни полузащитници) и дори 4-5-1 със само един нападател.

Точкуването на играчите се базира на следните правила. Всеки играч, който запише под 60 минути получава 1 точка. Ако играч изиграе над 60 минути (тук не влиза продължението на мача), получава 2 точки. Ако нападател вкара гол, той получава 4 точки, полузащитниците получават по 5 точки за вкаран гол, а защитниците и вратарите получават по 6 точки за гол. Асистенциите се награждават с 3 точки, независимо на какъв пост играе футболиста.

 

Вратарите и защитниците получават по 4 точки за чиста мрежа, а полузащитниците получават по една точка. При спасена дузпа вратарят получава 5 точки, а за всяка изпусната дузпа изпълнителят се наказва с минус 2 точки. Жълтият картон е оценен на минус 1 точка, червеният – на минус 3, а автогол се наказва с минус 2 точки.

 

Най-добре представилите се играчи във всеки мач получават бонус точки, като за целта е създадена система за изчисляване на бонус точките, в която се следят различни показатели, като играчите с най-много точки по системата получават съответно 3, 2 и 1 допълнителни (бонус) точки. Има още нюанси и детайли по правилата, но това са основните при точкуването.

119092127_5020451424662341_1485589979335

Всеки кръг трябва да си изберете кой от вашите играчи ще бъде капитан и кой вицекапитан. Това е много важно, защото точките на капитана се удвояват и много често представянето на капитана ви определя дали имате добър кръг или не. Обикновено добра идея е да избирате за капитан някой от скъпите и резултатни играчи като Салах, Мане, Де Бройне, Стърлинг и т.н., но решението е ваше и ако опитате да рискувате с по-непопулярна опция за капитан е възможно да се изкачите много в класирането. Разбира се, възможно е и да изостанете, ако скъпите и резултатни играчи донесат много точки, а вашият капитан не. Ролята на вицекапитана също е много важна и тя се проявява, когато избраният от вас капитан не запише минути, без значение дали заради контузия, треньорско решение или каквото и да е друго обстоятелство. Тогава играта автоматично превръща вицекапитана ви в капитан и удвоява неговите точки. Добра идея е капитанът и вицекапитанът ви да не играят в един и същи мач, като застраховка от изненадващо отлагане на мача или проява на друг форсмажор, въпреки че това е много малко вероятно да се случи.

 

 

След всеки кръг играта ви предоставя един безплатен трансфер, с който можете да моделирате отбора си. Той трябва да бъде направен преди крайния срок за трансфери за съответния кръг, като от новия сезон въпросният краен срок ще е 90 минути преди началото на първата среща от кръга. Ако решите да не използвате безплатния си трансфер, той ще се запази и следващата седмица ще имате два трансфера, но тогава ще трябва да използвате поне един от тях, иначе ще го изгубите (играта не позволява да натрупвате повече от два). В случай, че нямате безплатни трансфери и искате да правите допълнителни промени, всеки трансфер ще ви струва минус 4 точки.

Прочети 'ШИМПАНЗЕТО'

thumbnail.jpg

За да се справите с конкуренцията на милиони други фентъзи мениджъри, играта предоставя възможността в 5 отделни кръга от сезона да използвате жокери, които всъщност са 4 различни, един от които може да използвате два пъти през сезона. Жокерите са Wildcard, Bench Boost, Free Hit и Triple Captain.

 

  • Wildcard жокерът ви позволява да правите неограничен брой трансфери без да ви се отнемат точки и с негова помощ може изцяло да промените отбора си. Той може да се използва два пъти през сезона, като си има краен срок за използването на първия Wildcard. Идния сезон, крайният срок за ползването на първия ви Wildcard съвпада с крайния срок за промени по отборите - преди 16-ти кръг, което означава 28-ми Декември, 15:30 часа българско време. Вторият Wildcard ще се активира след тази дата и ще е на разположение за ползване до края на сезона.

  • Bench Boost жокерът ви позволява да получите точките от играчите ви на резервната скамейка, за един кръг. Оптимална полза може да извлечете от този жокер, когато всичките ви 15 играчи са здрави и се очаква да са титуляри за отборите си, като идеалният вариант е да използвате жокера когато имате играчи с двоен кръг, тоест в един кръг имат два мача.

 

  • Free Hit жокера наподобява Wildcard, като при него отново можете да направите неограничен брой трансфери, но промените важат само за един кръг, след който играта ви възстановява отбора във вида, в който е бил преди да използвате жокера.

 

  • Triple Captain жокерът утроява точките на вашия капитан, така че е много важно да изберете играч във форма и с удобен съперник, когато решите да ползвате жокера.

Общо взето, това са правилата при които влизате в битка за възможно най-високо класиране сред милиони други познавачи на футбола, като разбира се за най-добрите фентъзи мениджъри има награди. Победителят в крайното класиране печели 7-дневен престой във Великобритания плюс посещение на два мача от висшата лига на Англия и други туристически атракции. Освен екскурзия, за победителя има игрова конзола с игра FIFA, часовник и различни мърчандайз продукти на FPL. За втория и третия в крайното класиране също има награди, както и месечни и седмични награди. В последните години FPL придобива все по голяма популярност по целия свят, включително България. Както вече стана дума, през миналия сезон броя на участниците в играта бе над 7 милиона и половина, а за сезон 2020/2021 се очаква да се надхвърлят 8 милиона.

 

Играта дава възможност и да си създадете собствена лига, в която да се включите с вашите приятели, роднини, колеги и да се докажете като най-големия фентъзи познавач. Огромна част от самите футболисти от Висшата Лига играят FPL и се състезават помежду си в собствени лиги. Регистрирайки се в FPL, автоматично влизате и в глобална лига на държавата, от която сте.

Прочети 'История на залозите'

thumbnail.jpg

За да добиете представа за популярността на FPL в България ще споменем, че за сезон 2019/2020 в глобалната лига на България имаше над 20 000 участници. И преди да ви мине през ума, че нямате шанс да спечелите игра с близо 8 милиона участници, ще споменем, че играчът с най-много точки за сезон 2019/2020 е българин. Александър Антонов завърши сезона с 2575 точки, побеждавайки и световния шампион по шах Магнус Карлсен, който кръг преди края също бе в ТОП 10 с реален шанс да победи.

 

Българинът обаче бе дисквалифициран от организаторите заради расизъм. В лична чат група, в която обсъжда FPL с приятели, нашият шампион нарича Рахийм Стърлинг с „Н“ думата още през януари 2020г. Един от така наречените му „приятели“ прави скрийншот и когато има реален шанс Александър да стане шампион (кръг-два преди края на сезона), Юда праща снимката където трябва, останалото е история. Няма да влизаме в подробности какво всъщност е расизъм по дефиниция и редно ли е шампионът да бъде дисквалифициран на базата на скрийншот от личен чат, само ще си направим извода, че онази поговорка за българския казан в ада съвсем не е случайна.

И така, сезонът в английското първенство започва на 12 септември, а с него стартира и новия сезон на FPL. Ако играта е нова за вас и ви заинтригува, може да се регистрирате на: https://fantasy.premierleague.com/

За всички новини, стратегии и съвети за играта може да харесате фейсбук страницата: https://www.facebook.com/fantasypremierleaguebulgaria/

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page