top of page

От 'суровината' до 'крайния продукт' - как го правят в Амстердам

публикувано на 5 Април, 2022 | Четеш за 7 минути

Успехите на днешния Аякс на европейската футболна сцена са далеч от тези от втората половина на миналия век, но харизмата на клуба е все същата. И макар през последните три сезона те обезателно да печелят нидерландската Ередивизи, като че ли усилията на хората в клуба не са насочени само към това да печелят титли, а да създават качествени играчи, които могат да играят във всеки от топ отборите в Европа.

материал на

Илиана Белчева

Всичко започва на "Де Тукомст"

 

В превод, името на академията на Аякс означава "Бъдеще". И щом си там е доста вероятно да имаш светло такова. Цели 86% от момчетата, останали в клуба до 16-годишната си възраст, са стигнали до професионални кариери. Базата на "Де Тукомст" е с площ от 14 хектара и разполага със 7 тревни игрища, игрище с изкуствена настилка, фитнес зали, басейн, зала за гимнастика, няколко други зали за упражнения и видео анализи, както и спални помещения. Разположена е съвсем близо до клубния стадион "Йохан Кройф Арена", така че младите футболисти никога да не губят от фокус крайната си цел - да играят там.

 

 

Не е само футбол

 

Средно 95% от момчетата в школата са нидерландци, а чужденците се настаняват или в нидерландски семейства или в общежития, където с тях работят възпитатели. Чуждестранните таланти, също като местните момчета, посещават масови училища (Аякс има сключени договори с 80 училища в страната!), за да свикнат с начина на живот и да научат по-бързо езика. Самата академия също разполага с учители, които помагат на младежите, ако изостават с уроците. В Академия "Бъдеще" образованието е от изключителна важност и ако някое дете не мисли така, то не остава в клуба.

 

Наред с 12 учители и над 15 треньори, в школата работят още лекари, масажисти, физиотерапевти, кондиционни треньори, методисти, диетолози и психолози. Набляга се на личния подход към всяко дете. За някои се изготвят специални режими на хранене, с други работят основно психолози, тези, които имат проблем с координацията, се изпращат в гимнастическата зала, а ако някой не тича правилно, треньор по лека атлетика поправя това. Много често на тренировка позициите на футболистите се сменят, за да могат те да усетят спецификите на всяка от тях и така по-лесно да предвиждат действията на противници и съотборници.

277766901_8007708279269959_6379335673773319464_n.jpg

Освен чисто спортните качества, за да стигнеш до "Йохан Кройф Арена", трябва да развиеш и дисциплината до най-високо ниво. На момчетата се забранява да използват мобилни телефони, да носят бейзболни шапки и да имат обеци и странни прически, защото се смята, че по-този начин се вреди на имиджа на клуба. Така те се учат на уважение към отбора, чиято емблема защитават.

 

Още на най-малките в школата се изнасят открити уроци, чрез които те да се запознаят с историята на Аякс и на местния футбол като цяло. Също така, всяка възрастова група задължително се движи навсякъде в базата заедно. Да свикнеш да работиш в колектив не е лесна работа и чрез този метод ръководителите в школата се опитват отрано да научат своите футболисти на това.

 

 

И все пак говорим за футбол

Хиляди са децата, които искат да ритат в Аякс, но само около 200 имат тази привилегия. В Амстердам не е като у нас, където всеки родител с финансови възможности може да плати една 'такса' и да запише детето си в която иска школа. Влиза се само и единствено чрез покана. Най-рано можеш да започнеш на 7-годишна възраст, като може би единственото изключение от това правило е самият Йохан Кройф, който е в отбора от 4-годишен, а на 7 вече играе при 10-годишните.

 

В ДНК-то на Аякс е заложен тоталният футбол, чрез системата 4-3-3 с нейните производни. Всички отбори (от детския до мъжете) се обучават последователно да играят с тези схеми.

 

Заниманията през първите няколко години са фокусирани почти изцяло върху владеенето на топката. Чак когато се стигне до момента, в който на детето не му е необходимо да мисли за това как да си я спре, да дриблира правилно с нея или с кой крак да я подаде, се преминава към по-детайлни тренировки. На "Де Тукомст" не се набляга толкова на фитнеса, колкото на така наречената система "TIPS" (Техника, Интелект, Характер, Скорост). Цели се децата да развият максимално добре тези четири показателя преди да стигнат до мъжкия футбол.

С качването в по-големи възрастови групи вниманието се концентрира все повече и върху тактиката. Треньори и футболисти се събират във видео залите, за да гледат клипове и мачове и да анализират играта. Много често на футболистите се дава домашна работа, която отново включва гледане на мач и всеки според поста си да наблюдава баткото, който играе на него. След това те трябва да представят доклад, в който са описали какво са изпълнили правилно, какво са сгрешили и какво може да се подобри.

thumbnail.jpg

Обучението в Аякс е разделено на 10 етапа, като след всеки от тях задължително се полага изпит. В клуба много се държи на обратната връзка със състезателите и след края на всеки сезон се прави нещо подобно на очна ставка с всички издържали изпита за съответния етап. Мениджър в клуба кани индивидуално всяко дете с неговите родители и треньор, като на футболиста се дава възможност сам да анализира своите силни и слаби страни. Крайната дума все пак има треньорът, който дава зелена, жълта или червена светлина.

 

Както се подразбира, зелената светлина е отличен, жълтата насочва вниманието в тренировките към слабите места, а червената означава раздяла с клуба. Доказалите се в школата момчета имат реална възможност за развитие при мъжете. Още от 1982-ра година в Аякс е наложена практиката като титуляр да започва поне един от юношите на клуба.

 

 

Резултатите

Изброените в следващите редове имена са само част от дългия списък с успешни футболисти, излезли от школата на клуба от Амстердам през годините, но дори само те са показателни за новото, на което се работи в "Де Тукомст".

 

Минало

Йохан Кройф! Не мога да не започна с него - със сигурност най-легендарният нидерландски футболист и треньор и един от най-добрите, раждали се някога, в световен мащаб. Със своите 239 мача за Аякс, 8 шампионски титли, 5 купи на страната и 3 КЕШ той безспорно заслужава клубният стадион да носи неговото име - "Йохан Кройф Арена".

 

Следва трансфер в Барселона, като с каталунците той отново става шампион и вдига купата на Испания. След приключването на състезателната си кариера, Кройф се връща в родния си клуб, но вече на поста старши треньор. Треньорската му кариера също е запомняща се, като с отборите които води (Аякс, Барселона и Каталония) той успява да вдигне общо 11 трофея. Кройф е може би единственият в историята на най-великата игра, за когото може да се спори дали е по-гениален като футболист или като треньор.

Марко ван Бастен! Роден в Унтрех, той прави първите си стъпки в местния тим, от който бива забелязан и привлечен в Аякс. Още в своя дебют за отбора вкарва първия си гол, като любопитното тук е, че влиза като резерва именно на Кройф. С фланелката на Аякс ван Бастен става 3 пъти шампион и 3 пъти носител на купата на страната, както и вдига купата на УЕФА. След тези си успехи той е привлечен в Милан, с който печели 3 пъти шампионата на Италия и по 2 пъти КЕШ, Суперкупата на Европа и Интернационалната купа.

Настояще

След великолепното представяне на Аякс в Шампионска лига през сезон 2018/2019 и отстраняването на великани като Реал Мадрид и Ювентус, в офисите на отбора от Амстердам заваляха оферти за почти всички техни футболисти, като най-силно желани бяха капитанът Матайс де Лихт и полузащитникът Френки де Йонг. През лятото на 2019-та и двамата бяха трансферирани в кой от кой по-големи грандове. Първият пое към Италия, за да стане част от Ювентус, а вторият полетя към Испания, за да облече фланелката на Барселона.

 

При Маурисио Сари начело на 'Старата госпожа', де Лихт започна трудно и доста често беше резерва. При Масимилиано Алегри обаче той получава далеч повече шансове и вече с 99 мача за Ювентус, убеждава, че може спокойно да замести защитници като големите Бонучи и Киелини, които са към края на своите кариери. При де Йонг нещата се случиха малко по-различно. Той попадна в Барселона в период на подмладяване на състава и не пропусна тази възможност - със 120 мача и само на 24 години той се превръща в един от лидерите и основна част от клуба. И двамата младоци получиха заслужения шанс да се учат и попиват от първа линия от най добрите футболисти в съвременния футбол - Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

 

 

Бъдеще

Готова съм да се обзаложа кой ще бъде един от следващите таланти на Аякс, преминали във велика футболна сила - Райън Гравенберх. Роденият през 2002 година халф започва като титуляр във всички мачове дотук през сезона за Аякс в Шампионска лига и Ередивизи. Само на 19 години и вече национал на страната си, той вече впечатлява и логично е следен внимателно от отбори като Ливърпул и Милан.

 

-     -     -

И така . . . 

Дали 'родени' в Аякс или преминали в школата на отбора на по-късен етап от развитието си, футболистите, издържали на темпото на "Де Тукомст", се отличават не просто с талант, а със своята завършеност като състезатели и личности.

 

Оттук насетне за младите надежди остава само още повече здрав труд!

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Предишен
thumbnail.jpg
Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page