top of page

Новите собственици във Висшата лига -

кои са те и какво да очакваме?

публикувано на 29 Март, 2022 | Четеш за 7 минути

През последните месеци настъпиха няколко сериозни промени сред финансовите сили във Висшата лига. Новите инвеститори в Нюкасъл вече намекнаха за сериозните си възможности и планове. Трудната сделка (протакала се повече от година) събра вниманието на фенове и анализатори, а междувременно, някак тихо и почти незабележимо, още един от отбор от Висшата лига се сдоби с нови собственици – Саутхамптън.

материал на

Иван Маслинков

Светците се оказаха клуб, който доста често сменя собствениците си през последните 15 години. Това в голяма степен е следствие от тежката финансова криза, в която изпадат в периода 2007-2009 година. Тогава клубът разпродава повечето си качествени футболисти, често сменя мениджъри, не е способен да плаща заплати на служителите си и изпада до Лига Едно (третото ниво на английския футбол). Клубът го грози банкрут и спешно се търсят нови инвеститори. Спасен е от швейцарския бизнесмен Маркус Либхер, който го придобива през юни 2009 година и назначава италианския бизнесмен Никола Кортес да се грижи за бизнес интересите на спортната организация.

 

 

Либхер умира през 2010 година и отборът е наследен от дъщеря му Катерина, но това е началото на един силен период в историята на тима. Под вещото ръководство на Кортес се изгражда ефективна система за привличане на футболисти, качествена школа и се назначават талантливи мениджъри. Отборът тръгва нагоре. През 2012 година се завръща във Висшата лига и въпреки напускането на Кортес в началото на 2014-та година, подобрява класирането си  през следващите четири сезона, достигайки до 6 място през сезон 2015/16 - най-доброто класиране в историята им.

soton-09.jpg

През лятото на 2017 година 80% от акциите на клуба са продадени на китайския бизнесмен Гао Жишенг. Това събитие съвпада със спад в развитието на отбора. Въпреки че не променя почти нищо до 2019-та, тимът не се представя на предишното ниво и винаги завършва в долната половина на таблицата през четирите сезона при новия собственик. За готовността на Жишенг да продаде клуба се чува още през 2020 година.

 

След като повече от година се отсяваха желаещи, в началото на 2022-ра светците бяха закупени от базираната в Лондон инвеститорска фирма Sport Republic, за сума около 100 милиона паунда.  Така феновете на Саутхамптън казват сбогом на приетия с големи очаквания китайски богаташ, който обаче ги разочарова с липсата на амбиции и слабо управление. На негово място пристига нова компания, основана от Хенрик Крафт и Расмус Анкерсен и подкрепяна финансово от сръбския милиардер Драган Шолак.

Хенрик Крафт е бизнесмен, чието име вероятно е неизвестно на футболните фенове. Той е инвеститор в областта на технологиите, телекомуникационните услуги и медиите. На пръв поглед изглежда, че той няма да се занимава пряко с управлението на клуба, а с бизнес интересите на компанията-собственик.

Вторият основател е далеч по-познато име във футболните среди. Расмус Анкерсон е бившият футболен директор на датския тим Мидтиланд , а след това и на английския Брентфорд (от 2015 до 2020). Той е част от екипа, който вкара Брентфорд за пръв път във Висшата лига през този сезон. Постигат го благодарение на успешна система за привличане на недооценени футболисти, които отборът развива, използва за подобряване на играта си и след това продава, обикновено с добра печалба. Трябва обаче да отбележим, че не се очаква той да се занимава с всекидневната работа на клуба и да присъства на срещите за набелязване на трансферни цели. Неговата работа е развитието на Sport Republic, но това не означава, че няма да помага в привличането на футболисти, когато се налага.

thumbnail.jpg
thumbnail-moneyball.jpg

Друг от новите собственици е третият най-богат сръбски бизнесмен Драган Шолак. Той е основател на телекомуникационния оператор “Юнайтед Груп” (притежаваща и българската „Нова груп“). Шолак е добре известен в Сърбия като медиен магнат с влияние в голяма част от Балканския полуостров и често е представян в неблагоприятна светлина от свързаните с властта медии в източната ни съседка. Правителството на Сърбия го счита за политически противник, въпреки че той сам е заявявал, че няма интерес да се бори за политически пост.

 

 

Със състояние оценявано на над 1 милиард паунда, той е основната финансова сила зад Sport Republic и покупката на Саутхамптън. В изявлението си след обявяването на сделката заявява:

 

Моите партньори и аз имаме опит в дългосрочните инвестиции в спорта и развлекателната индустрия. Sport Republic бе основана, за да комбинира тези познания и да донесе нещо уникално на пазара. Саутхамптън притежава толкова много от качествата, които търсихме в голяма спортна организация – има страхотен мениджърски екип, отлична школа, силни отбори, играещи атрактивен футбол и отдадена публика. Саутхамптън ще е крайъгълният камък на организацията, която искаме да построим“.

 

-     -     -

Какво обаче да очакваме от новото управление?

 

 

Първото което стана ясно е, че бъдещето на клуба не е близко до това на Нюкасъл Юнайтед, който също от скоро има нови собственици. Светците няма изведнъж да разполагат с огромни средства за привличане на нови футболисти.  Стратегията на Sport Republic е свързана с придобиването на повече от един клуб, по модел сходен с този на организацията на Ред Бул. Затова ще се наблегне на разумното използване на наличните средства и ще се разчита на събиране и използване на добра база данни за идентифициране на подходящите играчи - нещо в което Расмус Анкерсон има опит и успехи. Клубовете, в които е работил, също не са разполагали с големи бюджети и се е разчитало на проучване и анализиране на статистиката за набелязване на трансферни цели. Подход на управление оприличаван на станалия известен от бейзбола термин „Moneyball”.

soton-new-owners.jpg

Това обаче не е някаква нова и непозната система на работа за Саутхамптън. Всъщност те работят по подобен начин и през силните години на отбора, в средата на миналото десетилетие. Светците са отбор станал известен с добра академия, произвела футболисти като Гарет Бейл, Люк Шоу и Джеймс Уорд-Праус. И с умението да привлича таланти, които да помогнат на отбора и да бъдат продадени след 2-3 сезона. Този метод работи, защото играчите знаят, че клубът ще им даде сцена за изява и няма да им пречи да преминат в по-големи отбори. По този начин оттам преминават футболисти като Садио Мане, Върджил Ван Дайк, Душан Тадич и други. Проблемите в Саутхамптън в последните сезони не са толкова свързвани с идеята как да се управлява и развива клуба (тя не се бе променила при предишния собственик и едва ли ще се промени много при новите), а в реализацията ѝ.

Затова в този случай имаме голямо сходство на предполагаемите планове на новите собственици и модела на работа в клуба от последните 15 години. Това, на което се надяват феновете на тима, е връщане към успешната работа в школата и привличането на футболисти от времето, когато президент на клуба е Никола Кортес. Спокойствието и последователността, които обещава новото управление, са добра предпоставка за това. Освен всичко останало, новите собственици заявиха, че са готови поне частично да премахнат ограниченията за това колко пари може да даде клуба за един играч. Докато Саутхамптън бе собственост на Гао Жишенг - 15 милиона паунда бе максимумът, които китайският бизнесмен позволяваше за единичен трансфер. Тази сума се преминава само в 3 трансфера за цялото управление на Жишенг, но сега новите собственици заявиха готовност да предоставят допълнителни средства в рамките на 2-3 милиона, когато са необходими за реализирането на важна покупка.

 

-     -     -

Не вярвам с новото началство да видим гигантски промени в Саутхамптън. Едва ли ще има звездни трансфери, строеж на нов стадион и амбиции за титли. Основното, което Sport Republic обещава е спокойствие, почивка от честите промени в управлението и дългосрочен план за развитие. Освен това, да си част от голяма спортна организация (каквато планира да създаде Sport Republic) си има своите предимства. Виждаме от организациите на Ред Бул и City Football Group, че това може да се окаже изключително полезно за развитието на млади таланти и обучение на треньори, които лесно да се адаптират и реализират в главния отбор на организацията (който в този случай ще са 'Светците'). Макар техният проект да е далеч от мащабните действия, които ще видим около Нюкасъл, все пак на южния бряг също предстоят интересни дни.

 

Ако не друго, феновете им могат да се надяват, че отбора отново ще се бори по-скоро за място в горната половина на таблицата, а не за своето оцеляване, както през сезон 2017-2018.

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Предишен
Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page