top of page

Видео - Асистент

Размишления

публикувано на 12 Февруари, 2020 / Четеш за 5 минути

Тайно харесваш най-красивото момиче, крачило някога по космическата прашинка, която обитаваме, въртяща се около оста си с 1700 км в час. Събираш смелост около 7-8 месеца и накрая ѝ пишеш по фейсбука. Най-голямата изненада в живота ти е, че всъщност тя ти отговаря на безкръвното „Здрасти, как

материал на

Владимир Николаев

( гост-автор )

си?“. Не можеш да повярваш, че се съгласява да излезе с жалката ти особа. Изпълняваш танца на радостта на Балки и Лари по слипове пред огледалото. Вече си измислил имена на двете ви деца . . .

Идва денят на истината. Ти си екзодия! Можеш да повдигнеш Земята и без опорна точка (достатъчно дългия лост си го имаш). Подраняваш с час и половина за рандевуто и... тя не идва. Изобщо! На всеки са връзвали тенекия. Поне на всеки с моята външност. Чувството е тъпо и празно.

 

Най-вероятно по същия начин се чувства всеки футболист, на когото отменят гол, защото бретонът му може би е в засада, с тази разлика, че неговият танц на радостта го е видял половината свят и 3 дни му правят „монтажи“ в интернеда. Да не забравяме, че това засяга най-вече феновете. Най-големият грабеж на ВАР е, че на стадионите децата вече не се радват когато падне гол за любимия им отбор, а казват „тати, не бързай, може да го отменят“. Това наистина е жалко.

84394215_3665234906850673_22959761164200

Идеята на видео асистент рефера е да премахне или поне да сведе до минимум несправедливостите във футбола. Чудесно. Но на практика нещата не стоят по този начин.

 

Всяка седмица ставаме свидетели на поне няколко изключително спорни отсъждания, въпреки, че въпросните ситуации се гледат от ВАР. Съдията спира мача, хваща се за слушалката и след малко на екраните ни се показва процеса по вземане на решение от ВАР. Освен, че е най-големият социален феномен, футболът е и индустрия. Индустрия за милиарди. Пиша го с треперещи пръсти и пресъхнало гърло, но това е истината, колкото и да не ни се иска. Не може решения, струващи милиони, да се вземат с чертане на линийки на paint. Само на мен ли ми прави впечатление, че синият пунктир е в пъти по-дебел от червената линийка, с която отбелязват местоположението на защитника. Най-вероятно инженери и хора на точните науки се заливат от смях като гледат това нещо. На мен лично не ми е смешно. Даже ми е обидно. Това е обида за интелигентността ми, колкото и да е ограничена тя.

 

Всички сме виждали след мач, когато футболистите си сменят фланелките, че отдолу носят едни изрязани потничета, мязащи на спортен сутиен, като за тях е прикрепено устройство на гърба на футболиста. Това устройство измерва избягани километри, хийт мап, каква максимална скорост е развил играчът, сърдечна честота, какво му се яде, кога е пръднал и Бог знае още какви показатели... И седя и си фантазирам, толкова ли е трудно на това потниче да им закачат по едно копченце джи пи ес или там каквото е на раменете, което да показва местоположението на играча, щом като ще гледаме къде е рамото. Системата ястребово око е измислена, даже е и вкарана във футбола при технологията на гол линията, за да показва дали топката е преминала гол-линията с целия си обем, като 'хоук ай' се използва и при проверките на засадите. Технологията е там и е с точност до милимунди.

 

И продължавам да си фантазирам...  Представям си как чичкото в стаичката прави стоп кадър в момента на подаването и виждаме на какво разстояние от аут/гол линията е по-близкото рамо на нападателя, както и това на защитника. Да не говорим, че самата система може да преценява най-точният момент, в който топката се отделя от крака (момента на паса). Графиката ни показва, че по-близкото рамо на нападателя е на 15 метра от аут/гол линията (в перпендикулярна права от нея), а по-близкото рамо на защитника до аут/гол линията е на 15 метра и 20 см. Засада с 20 см! И приключваме тоя клет спор. В случай, че играчите са на еднакво разстояние, даваш предимство на атакуващия футболист и готово. Даже можем да разкараме страничните съдии, които освен да вдигат байряка за засада, могат да се намесят ако са видели нарушение, казвайки в слушалката на съдията (функция така или иначе вече изземана от ВАР).

Прочети 'За хората и технологиите - какво всъщност решава ВАР'

thumbnail.jpg

Нима е толкова неизпълнимо и далеч от акъла на властимащите във футбола, че трябва да чакаме по 5 мин. чертане с линийки. И никой не може да ме убеди, че нещо подобно ще струва прекалено скъпо, особено за големите първенства, където се хвърлят по 30 милиона паунда за 16-годишни тийнейджъри, или пък не е възможно за осъществяване при такова напредване на технологиите. Та ние изпратихме автомобил в космоса! Преди две години!

-   -   -

 

Малките часове на петък срещу събота. Пускам си телевизора и попадам на някакво предаване. В него една жена не виждаше с дясното си око. Сложиха оптична леща в зъб и го имплантираха от вътрешната страна на бузата на жената. Там зъбът престоя примерно месец, за да се получат някакви нервни окончания или не знам какво. След това имплантираха зъба в окото ѝ и жената прогледна.

 

На другия ден си пускам мач и гледам как оня чертае линийки на пейнта... много се извинявам, но това за мен не е сериозно във века на технологиите. Освен, че като цяло футболните правила не са написани добре, правилата, касаещи ВАР също трябва да се ремонтират. Защо например ВАР може да се намеси при ситуация с червен картон, но не и при ситуация за евентуален втори жълт картон, питам аз времепространството. Нима получаването на червен картон води до нещо различно в мача, от получаването на втори жълт?

Идеята на ВАР е чудесна. Справедливостта за мен е много важна във футбола, но в момента нямаме особен напредък в това да се намалят несправедливите решения в любимия ни спорт.

 

В северозапада казват „пищов и дедов са вадат само ако ше ги използваш, иначе ставаш смешен“. Та така и с ВАР. Оправете го и тогава го пуснете в експлоатация, защото сега е смешно, за някои от нас обидно.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page