top of page

Колко пари генерира

Шампионската лига на УЕФА?

публикувано на 15 Ноември, 2019 / Четеш за 6 минути

Всеки европейски клуб мечтае да спечели Шампионската лига (ШЛ) и това не е само заради славата. Самото класиране за Турнира на богатите (както неслучайно е известна ШЛ) гарантира на участващите клубове много пари.

 

Спечелването на един-единствен мач носи

материал от Анна Вълчева *

(гост-автор)

на клуба 2,7 милиона евро, а равенство дава 900 000 евро. Класирането за осминафиналите увеличава печалбите до 9,5 милиона евро, докато спечелването на състезанието идва с обещанието за приход от 19 милиона евро. Като добавите бонусите за постижения, победителят в Шампионска лига прибира у дома над 100 милиона евро. За да видите подробна разбивка на приходите от Шампионската лига, прочетете тази статия до края.

Парична награда

Шампионската лига на УЕФА е едно от най-добре платените състезания в света. Надминавайки по приходи Световното първенство на ФИФА, турнирът генерира над 3 милиарда евро на сезон и изплаща на участващите клубове поне 2,5 милиарда евро. Точните цифри се променят всяка година, но досега турнирът по правило генерира повече пари с всеки нов сезон.

 

През сезон 2018/19 УЕФА генерира 3,25 милиарда евро приходи. От тези пари са приспаднати 295 млн. евро за покриване на административни разходи, 510 млн. евро за Лига Европа и Суперкупата на Европа и са изплатени 227,5 млн. евро на футболните асоциации на повечето от лигите, които участват в турнира. След приспадането на разходите, участниците в Шампионската лига се състезават за 2,04 милиарда евро. Важно е да се отбележи, че конкуриращите се клубове включват и тези, които участват в квалификациите, но не успяват да намерят място в груповата фаза. Неуспелите да се класират за турнира отбори си поделят 30 милиона евро.

77025197_3373247492716084_63909335328389

anonymous, VegasBitch198, resize, crop, CC BY-SA 3.0

Гарантирани пари от груповата фаза

Миналата година УЕФА отделя 488 милиона евро, които да бъдат разпределени поравно между всички отбори, които се класират за груповата фаза. В резултат на това всеки един от 32-та участващи в груповата фаза клуба прибира по 15,25 милиона евро.

 

 

 

Бонуси за представяне

Както споменахме, всеки клуб печели 2,7 милиона евро за всяка победа в груповата фаза, а равенствата носят 900 000 евро. Победителите и подгласниците във всяка група също вземат съответно 2 млн. евро и 1 млн. евро. Не е изненадващо, че всеки отбор в Шампионската лига желае да спечели всеки мач. В резултат на това залагания на срещи от ШЛ винаги са конкурентни и букмейкърите са особено щастливи да покриват състезанието.

 

 

 

Бонуси за елиминационната фаза

Класирането за осминафиналите идва с огромни бонуси за успелите отбори. През сезон 2018/19 УЕФА определя награден фонд на стойност 585 милиона евро за 16-те отбора, които преминават груповата фаза.

 

Подобно на нея, всяка победа в елиминациите носи на клуба печалба от 2,7 милиона евро, а равенството се оценява на 900 000 евро. Отборите, които отпадат в осминафиналите, прибират по 9,5 милиона евро. Тези, които стигнат до четвъртфиналите, печелят 10,5 милиона евро, докато полуфиналистите печелят 12 милиона евро. Достигането до финала добавя 3 милиона евро към сметката на всеки от финалистите, а победителят печели купата с големите уши и 19 милиона евро.

Прочети 'Великите финали на ШЛ: Милан - Ливърпул (3:3)'

thumbnail.jpg

Доходи от телевизионни права

Участниците в Шампионската лига също така печелят дял от телевизионните приходи на УЕФА. Конкретните приходи на всеки тим от телевизионни излъчвания се определят от мястото, откъдето идва даденият отбор и от средния зрителски интерес към мачовете на последния. В резултат, отборите от Премиършип, Ла Лига, Серия А, Бундеслигата и френската Лига 1 печелят повече от други, не толкова гледани отбори. Само за ориентир ще посочим, че през сезон 2018/19 УЕФА изплаща 292 млн. евро като приходи от телевизионни права.

 

 

 

Коефициентен доход

От този сезон, УЕФА ще разпределя 585 милиона евро между клубове с най-много участия в Шампионската лига за последните десет години. Според тази система клуб като Барселона, който участва в предишните десет издания на Шампионската лига, ще спечели повече пари от дебютиращите отбори.

 

Продажби от клубни фланелки

Въпреки че клубовете печелят най-много пари в Шампионската лига от самата УЕФА, те имат и други значителни доходи. Продажбите на фланелки докарват милиони евро на топ отборите в Европа - Реал Мадрид например, постоянно продава над 1,6 милиона фланелки на година. Ако приемем, че една фланелка струва 50 евро, то приходът ще бъде 80 милиона евро на година. Манчестър също продава над 1,5 милиона фланелки, а Барселона, Байерн и други топ клубове постигат над един милион продажби на фланелки всяка година.

 

Разбира се, не всички фланелки се продават поради това, че дадените клубовете участват в Шампионската лига, но и това помага. В допълнение, производителите на фланелки плащат щедро на клубовете, които се представят добре в турнира и съответно всички топ клубове винаги се борят за постигане на най-добрите възможни резултати.

Прочети '5 от най-любопитните футболни истории'

thumbnail.jpg

Социални медии

Проучванията показват, че футболните фенове прекарват повече време в социалните мрежи по време на Шампионската лига и на Световното първенство отколкото по време на всеки друг турнир. От Бразилия до САЩ, от Европа до Африка, клубовете се радват на изобилие от социални взаимодействия с феновете по света в социалните медии. Съставите, които успеят да преминат осминафиналите, постоянно привличат милиони фенове в социалните медии. Това не е изненадващо, като се има предвид, че повечето хора искат да бъдат свързани с най-добре представящите се отбори.

 

Независимо от популярността в социалните мрежи, всъщност цифрите са елементът, който е от значение за клубовете. Въпреки че е трудно да се печели успех в социалните медии, клубовете обикновено използват възможността за изграждане на фен база, която може да помогне за увеличаване на телевизионните приходи. В допълнение, броят фенове в социалните медии може да бъде преобразуван в брой продажби на фланелки и други стоки, които клубовете продават.

 

Пари от спонсорство

Някои компании спонсорират само футболни клубове, които участват в Шампионската лига и Манчестър Юнайтед е чудесен пример за това. Въпреки че все още е най-скъпо оценявания клуб в Англия, „Червените дяволи“ може би щяха да струват и повече, ако участваха в Шампионската лига тази година. Спонсорите на клубове печелят от реклами пред феновете и добре знаят, че Шампионската лига води със себе си тълпи от фенове.

 

Също така участието в ШЛ подобрява позициите на клуба при преговорите с нови спонсори, защото компаниите търсят футболни отбори, водени от мотивацията да печелят трофеи, особено от престижни състезания. През последните пет години Реал Мадрид и Барселона оглавяват класацията за най-престижен клуб в света, а през годините и Манчестър Юнайтед е заемал първо място в този списък. Но за разлика от Юнайтед, повечето отбори в топ 10 на най-богатите клубове се класират и се радват на добро представяне в Шампионската лига.

 

В заключение

Шампионската лига генерира над 3 милиарда евро всяка година, което засега е най-значимият паричен фонд за клубно спортно състезание. УЕФА удържа над 500 милиона евро за покриване на административни и други разходи и разпределя други 500 милиона евро между клубове, участващи в Лига Европа. Най-големият награден фонд обаче отива при отборите, които играят в Шампионска лига.

 

И както споменахме по-горе, домашното първенство, представянето и феновете играят значима роля при определянето на това колко точно ще спечели даден отбор от турнира.

* Материала е превод, оригиналната статия можете да намерите на https://totalfootballanalysis.com/data-analysis/much-money-uefa-champions-league-generate

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page