top of page

Ролята на индивидуалната тренировка в полза на отборната работа във футбола

Търсене, Създаване и Достигане на максималния потенциал на играча

публикувано на 10 Декември, 2019 / Четеш за 7 минути

След появата в треньорските щабове на треньор на вратарите, първи и втори помощник треньор с ясно дефинирани роли, кондиционен треньор, видео анализатор, пърформанс анализатор… е дошло времето за нова функция и позиция, която е логично да намери своето място в щабовете на отборите вбъдеще.

материал на Евгени Найденов

(читател)

fbLOGOdrawn.jpg

Замислете се само колко пъти сме ставали свидетели на следните думи и разсъждения от страна на треньорите или самите ние сме правили следните изказвания за бъдещето на даден играч:

 

Този играч, ако имаше тези качества, сега щеше да е на много по-високо ниво.

 

Липсва му това качество ... трудно ще му е да се наложи."

 

Ако нямаше този проблем и слабост, щеше да се задържи в титулярния състав." "Има качества, но е със слаба психика…"

Също така редовно чуваме или четем в пресата: „Дребните детайли решават съдбата на мача"

 

 

 

 

 

 

И в двата случая можем да си зададем легитимно следните въпроси: С тези играчи, които ни карат да съжаляваме толкова много за изпуснатото време или неефективното му оползотворяване с тях, използвали ли сме с тях всички необходими ресурси, за да ги закараме там, където биха могли да достигнат?

 

Що се отнася до съдбата на даден мач, какво имаме предвид под детайли и подробности и какво правим, за да наклоним везните в наша полза?

 

79376243_3449762978397868_32226636160292

Въпреки дългогодишната школовка и плътна тренировъчна програма, голям брой играчи достигат до прага на мъжкия и/или професионалния футбол със слабости, които трябва да се изчистват и подобрят, както и недостатъчен арсенал от силни качества, за да се наложат мигновенно (технически, тактически, физически, ментални, психически, стратегически…)

 

Сред тези пропуски можем да дадем няколко конкретни примера:

 

✓ Центрирания: често стереотипни и недостатъчно ефективни

✓ Действия в завършващата фаза: използване на слабия крак

✓ Единоборства в офанзивен план: финт, дрибъл, нападател в състояние да преодолее един или повече противници променя целия курс на мача !!!

✓ Удари: качество, повърхност и постановка

✓ Придвижване и търсене на топката: разчитане на ситуациите и търсене-намиране на празните пространства

✓ Стратегии за провеждане на мача: с какво и кого, как, кога (таймингът)…

✓ Справяне със случаите на неуспех: как да се вдигнем и да се завърнем по-силни от преди

✓ Увереност в себе си

СТАРШИ-ТРЕНЬОРЪТ – ШЕФ НА ГОЛЯМ ОРКЕСТЪР

Тези пропуски или търсенето, намирането и изграждането на множество силни игрови качества са трудни за разрешаване по време на отборните тренировки. Това важи в пълна степен за съвременния футбол, в който старши-треньорът е под постоянно напрежение и трябва да се съсредоточи върху игровия облик на отбора, а не този на отделния играч. Следователно понякога липсва реалистична обратна връзка що се отнася до аспектите, които биха могли да се подобрят в играта на даден състезател. Към това (в дадени случаи) трябва да добавим и липсата на любопитство и закоравелите идеи във футбола, за да разберем защо търсенето и намирането на ефективни ресурси в индивидуалното изграждане и надграждане често биват пренебрегвани.

 

Оттук можем с право да си кажем, че на днешния играч му се налага да реагира, но не и да бъде проактивен и съзидателен. Нека към това твърдение добавим и фундаменталната липса по отношение на изграждането на стратегия в индивидуалното усъвършенстване и поставянето на ясни цели, за да се знае какво има за подобряване, как играчите биха могли да го направят, кога, от къде да започнат… Въпроси, на които старши-треньорите нямат време, а понякога и желание да отговорят.

Прочети 'Новото начало в българския футбол - Кирил Десподов'

thumbnail.jpg

А дали трябва да е така? Разбира се, че не!

 

Погледнете само всички атлети на високо ниво в индивидуалните спортове, които си отговарят нон-стоп на възникващите въпроси и питания, анализират детайлите и реагират своевременно с техните треньори, които им помагат да достигнат максималния си потенциал. Ето това съществува недостатъчно във футбола. И все пак търсенето на индивидуалното усъвършенстване в полза на колектива трябва да има своето място в щабовете, с обособен пост. За да се позволи на играча да достигне максималния си потенциал (спортно-техническа стойност, добавена стойност, по-голямо търсене, финансова печалба). И на отбора, за да се изчистят малките детайли и по този начин да се вземе превес в постигането на положителен краен резултат от мача.

Много често именно тази индивидуална работа обуславя съдбата на един мач! Това може и трябва да бъде направено в синергия и синхрон със старши и помощник треньорите, за да се изгради търсения ефект в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. Използването на тези индивидуални и строго адаптирани тренировки в допълнение към отборните може да се направи:

- Със съгласието на дадения играч и неговото убеждение, че този процес ще му е от полза

- Дискретно и без вдигане на шум. Нека изявите на терена говорят!

- С абсолютното доверие на старши-треньора и останалите членове на щаба Никаква конкуренция между тях, а допълване и засилване на работата

Прочети 'Фактори за неуспешното развитие на българските таланти'

thumbnail.jpg

Работа в сянка и като ефективно допълнение (ПРИЛОЖЕНИЕ)

Понякога поради липса на познания за различните аспекти, фази и тънкости на индивидуализираната и адаптативна тренировка на най-високо ниво, много хора погрешно твърдят, че изпълняват тази индивидуална работа в своите клубове или съответните им отбори. Всъщност тези специфични тренировки изискват необходимото ноу-хау с използването на специализиран треньор в областта, както е например треньорът на вратарите. Необходимият профил би бил следният:

 

 • Треньор, съсредоточен върху играча. Способен да снабдява играча с отлични топки за осъществяването на различните упражнения и ателиета, тоест добър „доставчик“ на пасове и центрирания и с двата крака.

 • Истински „изследовател“ (частта рисърч) на технически жестове и индивидуални ситуации в играта

 • Видео-анализатор - знания в умствената и менталната подготовка

 • Човек с прочит върху тънките тактически моменти в играта

Кога и с кого?

 • След мач, корекция на забелязани слабости по време на срещата

 • След тренировка - с играчи с добавена стойност, които търсим да добавим в графата конвертируеми, тоест атрактивни на пазара и за пазара

 • Резервни състезатели, които трябва да запазят и дори увеличат мотивацията си и да не изпадат в състояние на безтегловност (работа на психологическо ниво с ментална подготовка и избягване на конфликти вследствие на малкото игрово време). Сериозна работа на терен също така със същата категория играчи, за да подобрят аспекти от играта им, които да ги доближат до стартовата 11-торка.

Кога да се организира (преди или след отборната тренировка)?

- Като ясно обоснована допълнителна тренировка. Тук е много важно да се вземе предвид физиологичното състояние на играча и степента на натоварване на мускулатурата.

- На мястото на отборната тренировка, чието съдържание не би било приоритетно за въпросния играч. Силни способности за адаптация в зависимост от играча, позицията му, моментното му състояние, целите, игровия облик и т.н. и т.н...

- Провеждане на специално индивидуализирано обучение с играча с практическа и теоретична част: техника, тактика, умствена и ментална подготовка, физиологични познания на собственото ни тяло и превенция на контузии…

 

 

 

Съдържанието?

 • Техническо усъвършенстване: поемане на топката, различни видове пасове, удари, центрирания, игра с глава …

 • Индивидуални тактически упражнения: заставане, позициониране, маркиране ...

 • Упражнения за ментална подготовка: релаксация, изобразяване, концентрация, управление на емоциите и конфликтите...

 • Работа за засилване на психиката…

 

 

 

Чрез какъв процес?

 • Оценка на уменията на играча

 • Приоритизиране на стратегиите и целите със съгласието на играча в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план

 • Изпълнение на упражнения с прогресивна трудност, които се пренастройват и адаптират постоянно

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

 • mislqFUTBOL at Instagram
 • mislqFUTBOL at Twitter
 • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page