top of page

Прекалено взискателен ли е българският запалянко ?

публикувано на 4 Май, 2020 / Четеш за 4 минути

Развитието на футбола в първите две десетилетия на новия век донесе много емоции на българските фенове.

 

Имаше добро, имаше и лошо. Доброто беше повече във клубния футбол, лошото в националния отбор. Но като цяло и националите и клубовете творяха история – дали беше своята собствена или на други клубове и държави е отделен въпрос. Независимо на кой полюс бяха емоциите, българският фен винаги

имаше какво да каже. Той може и да плюе злостно, и да пръска хвалебствия с пожарникарски маркуч. Такива сме си ние на Балканите – тежко изживяваме загубите, гледаме с дни тъпо в тавана докато жените ни в главите си ни приписват всякакви други грехове и празнуваме диво великите победи със запазената си марка „три дена яли пили и се веселили, а и бурно се множили“.

Земята ни е родила целунати от Господ майстори, носили години наред радост на многобройните си фенове. Българи са печелили две от най-големите индивидуални награди в този спорт – Златна топка и Златна обувка. Само като го пиша и ми изглежда толкова далечно и нереално, в днешни дни подобни изречения младите биха ги сложили в секцията за научната фантастика. Фактите обаче са си факти и те показват, че българите я владеем тая игра. И може би това ни кара още повече да се ядосваме като виждаме днешното й дередже.

Тук вече ще стана зъл и ще изсипя голите и болезнени факти, които трябва да свалят от облаците всички болеещи за футбола в България. Ще спукам сапунените мехури от близките и далечни спомени за българско футболно величие:

 

 

1) Достиганията до последните фази на турнирите на УЕФА, епичните победи над грандове като Ливърпул, Аякс, Барселона и други са били възможни най-вече (според мен) поради факта, че всички топ играчи са играли в българските клубове. Дори и желани от европейските грандове, те са били принудени от режима да играят единствено у нас и това е дало възможност да имаме качествени евробойци.

 

В този ред на мисли – представете си например ЦСКА с Бербатов и двамата Петрови в състава си, докато и тримата са в разцвета на силите си..........

95470038_3944181768955984_33611655137774

BisoMartin petrov, resize, crop, filter, CC BY 3.0

2) Американското лято беше последният успешен продукт на комунизма 

 

Родните топ играчи бяха възпитани да бъдат твърди характери и да се борят с всички трудности на живота. Бяха научени на трудолюбие към играта. А и те самите си имаха безспорни качества. Много от тях все още са тачени от феновете на отборите за които играха

3) Нямаме нито един играч в първенство от топ 4 на Европа

 

И то вече от много години. След гореспоменатите „три кончета“, които дърпаха националната ни каруца около десет години, единици се докоснаха до Висшата лига, Бундеслигата, Серия А или Примера. Правеха го бегло и то в посредствени отбори-асансьори между лигите, мързеше ги да научат езика или се забъркваха в расистки скандали, вместо да хванат здраво шанса с ръце и да изядат с шортите съперниците си.

 

За днешните ни национали чужбина вече е Русия или Турция, по-далече трудно се стига.

Прочети 'Гнездо без орли'

thumbnail.jpg

4) Подценяваме много треньорите си, играем си с тях на котка и мишка

 

Гоним ги след един загубен мач и изобщо правим всичко възможно да им пречим да работят и искаме да постигат максимален резултат с калпав ресурс. Кадърните, които искат да работят по доказана западна методика биват заклеймени като льольовци и биват натирени при първия удобен момент, като често „помощта“ за това идва и от футболистите.

 

Как пък никой роден клуб не обяви смело нулева година през която няма да сменя треньори, няма да гони кацане на Марс и ще развива младите си кадри от школата ??? Ние все сме тарикати и се подиграваме на чужденците, дето са егати балъците, че виждаш ли и родния им съюз ги задължава да имат 50% процента собствени кадри в първия си отбор, само за да получат професионален лиценз. Тия са егати спрЕлите типове, нито от футбол разбират, като нас, нито от маркетинг. Ние тука сме умни и взимаме три-четири смугли момчета дето много силно могат да тичат, ще направят 2-3 силни мача, треньори и директори ще го хвалят колко е велик и как такива кадри ние не можем да имаме, а лоените топки наречени агенти ще бият тъпана като викат от Банско по вестници и телевизии как клиента му го искат от Англия, Италия и Германия.

 

Накрая, след целия тоя цирк, ще го шитнем в Русия или Турция за няколкостотин хилки и ще вдигаме групово ръце в чалготеките, повтаряйки си колко сме печени

5) Това е под номер 5 хронологично, но по важност за мен е номер едно

 

Кое е това първенство в което част от президентите на елитните клубове са членове на ръководния орган на футболната федерация, много от тях са с минало по силовите групировки, а един от тях даже и излъчва първенството по своя телевизия, че и да получава пари от телевизионни права за това от същата тая федерация ?

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page