top of page

Новите собственици на Чарлтън

публикувано на 30 Януари, 2020 / Четеш за 6 минути

Чарлтън Атлетик може да се похвали с нови собственици – Ийст Стрийт Инвестмънтс (East Street Investments) или бизнесменът от Абу Даби Тануун Нимер. Нимер, който е председател и главен акционер на Абу Даби Бизнес Развитие, ще заеме позицията на директор в Чарлтън. Той няма много инвестиции в спорта, като Доха Голф Клъб е единственият спортен клиент на

материал от Пепа Запрянова *

фонда. Нимер работи за личния офис на Шейх Саид Бин Тахнут Ал Нахиян (една от шестте управляващи фамилии на Обединените арабски емирства) и ръководи управлението на повече от 60 компании, включително енергийни, застрахователни, медийни и корабоплавателни фирми.

Преговорите продължават повече от четири месеца, като Чарлтън са привлекателни за закупуване, тъй като „клубът се управлява много стройно и няма почти никакви дългове“. Феновете на Адикс също са изиграли роля в привличането на Нимер като инвеститор.

 

Интересно е защо Нимер се е решил да инвестира в английския футбол и защо е избрал точно Чарлтън, които се намират в долната половина на таблицата в Чампиъншип. Въпреки че Тануун Нимер работи за шейх Саид Ал Нахиян, който е един от най-богатите хора в Обединените арабски емирства, той не е негов представител и шейхът не стои зад закупуването на Чалртън. Нимер най-вероятно няма да присъства на всеки един мач на Чарлтън, но има намерение да бъде „видим“. Амбицията на консорциума е да се изгради структура на всички нива, която ще им помогне да спечелят общността на тяхна страна.

83309780_3613910768649754_54654785127501

Очаква се Нимер да осигури солидно финансиране за Адикс, но мантрата в първата фаза ще бъде „по-малко обещания, по-големи резултати“. Няма да се хвърлят милиони за нови играчи, но мениджърът Лий Бойър ще получи бюджет. С идването на новите собственици се очаква Бойър и екипът му, заедно със спортния директор Стив Гален да подпишат дългосрочни договори. Сред приоритетите им също е дългосрочното обвързване на нападателя Лайл Тейлър, чийто договор изтича в края на сезона.

 

Вече бившият собственик на Адикс, Роланд Душатле (който придоби клуба през 2014 година, за сумата от 17 млн. паунда) бе ненавиждан от привържениците на Адикс. Във времето, в което притежаваше клуба, той не присъстваше на мачовете на Чарлтън, случваше се остро да критикува феновете, а също така смени цели осем мениджъри. А разправията около новия договор на Лий Бойър през лятото, допълнително нажежи обстановката. В края на ноември месец, когато официално бе обявена новината за продажбата на клуба, 18-месечните отчаяни опити на Душатле да продаде клуба най-накрая пожънаха успех. Според информацията на сайта Offthepitch.com, Тануун Нимер е платил 50 млн. паунда, за да придобие акциите на Чалртън, въпреки че Душатле оценяше клуба на 60 млн.

Прочети 'Да бъдеш в Рим... но да не пожелаеш да видиш папата'

thumbnail.jpg

Докато Нимер ще бъде рядък посетител на 'Дъ Вали', то бившият футболен агент Мат Саудъл, който оглавява екипа по закупуването и ще заеме позицията на председател на клуба, често ще бъде виждан на мачовете на Чарлтън. През миналата година друг консорциум, воден от Саудъл, бе сочен като бъдещ собственик на Астън Вила, когато из медиите се появиха слухове, че бирмингамския клуб ще бъде продаден. Саудъл е бивш фитнес предприемач и футболен агент, който е роден в Южен Лондон, но израснал в Манчестър. В момента той живее в северозападния град и от пет години играе ролята на съветник в международни сливания и придобивания във Великобритания и Близкия Изток, по този начин изграждайки си взаимоотношения с ключови бизнеси в Персийския залив.

Саудъл е играел футбол като малък, но на 16-годишна възраст напуска академията на Блекбърн Роувърс, за да учи в университет, след който се впуска в спортния мениджмънт. Сред другите агенции и лица, за които е работил, е иранският бизнесмен Киа Джоурабчиян, който в първото десетилетие на 20-ти век беше водеща новина, след като беше част от собствеността „от трета страна“ на играчи като Карлос Тевез.

Заедно с Нимер и Саудъл, в новия борд на Чалртън ще влезе и Джонатан Хелър - британски бизнесмен и изпълнителен директор на Абу Даби Бизнес Развитие. Хелър няма никакви предишни спортни връзки, но има богат в опит в международния бизнес. Между 1976 и 1985 г. той заема водещи позиции в ядрената индустрия на Обединеното кралство, също така е бил и генерален секретар на Европейския атомен форум, преди да стане ръководител на Европейското развитие за благоразумните инвестиции. През 1992 г. Хелър създава консултатска фирма, съветваща големи мултинационални пенсионни спонсори в Европа, която по-късно се разраства в глобална компания за финансови консултации.

83598675_3613941471980017_32510872414427

изглед от 'the valley' , стадионът на Чарлтън

С идването на новите собственици, местните спонсори (които дезертираха Чарлтън под управлението на Роланд Душатле) са готови да се завърнат и вече чукат на вратата. Новото управление, което има добри връзки в международния бизнес, определено ще увеличи способността на клуба да привлича международни партньори.

 

Страницата на Нимер в LinkedIn показва многото стратегически съюзи на неговата компания в сектори като застраховки, нефт и газ, медии, авиация, свободно време и корабоплаване. Предполага се, че високото ниво на опит в новия борд на клуба може да се използва за постигане на търговски изгодни сделки.

Изглежда феновете на Чарлтън са удовлетворени от развитието на нещата и бъдещето на клуба под управлението на Нимер и ко. Разбира се, на нас не ни остава нищо друго, освен да наблюдаваме какво ще се случи с Адикс и докъде могат да стигнат. В момента положението им не е много розово, тъй като клуба се намира на 17-то място в Чампиъншип, на шест точки от зоната на изпадащите. И първата мисия на новите собственици, заедно с Лий Бойър, е да стабилизират клуба във второто ниво на английския футбол. И кой знае, може би след няколко години ще видим Чарлтън Атлетик обратно във Висшата Лига.

* материала е превод, оригиналната статия можете да намерите на https://offthepitch.com/a/portrait-new-owners-charlton-massive-business-experience-first-investment-football-club

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page