top of page

Калчо Сторико - футболът за гладиатори

публикувано на 8 Ноември, 2021 | Четеш за 4 минути

Уважаеми читателю, нека те помоля за нещо. Представи си следната картина: арена покрита с пясък, екзалтирана до краен предел публика и жарко италианско слънце. Оглеждаш се и срещу себе си виждаш група свирепи мъже, за които ти не си нищо друго освен пречка към тяхната цел. Адреналинът ти се покачва, инстинктивно свиваш юмрук и се приготвяш за сблъсък . . .

материал на

Ивайло Младенов

Не, това не е сюжет от филми като „Гладиатор” или „Спартак”, а история за игра, наречена „calcio storico” (исторически футбол). Макар официално играта да датира от 16-ти век, корените й могат да се проследят до времето на Римската империя, когато легионите практикували „harpustum” -  нещо средно между борба и хандбал, с цел запазване физическата подготовка на войниците в мирно време.

В днешно време един от най-красивите градове в Италия – Флоренция е единственото място, където се провежда това кърваво зрелище. Всяка година по време на честването на патрона на града – Сан Джовани, на площада в Града на Медичите се провежда турнир, включващ 4 отбора. Това са Санта Кроче (облечени в синьо), Санто Спирито (бяло), Санта Мария Новела (червено) и Сан Джовани (зелено). Цветовете и имената си отборите получават от църквите, намиращи се в 4-те исторически квартала на Флоренция.

Както вече може би се досещате, Калчо Сторико няма кой знае какви правила и определено не е игра за хора, които се страхуват от нараняване. Всеки отбор е съставен от 27 души, които са разделени по следния начин: четирима „datori indietro” (вратари), трима „datori innanzi” или иначе казано защитници, петима  „sconciatori” - полузащитници и 15 „innanzi / corridori” (нападатели).

Продължителността на играта е 50 минути, а целта на всеки отбор е да победи, отбелязвайки повече голове в противниковата врата. След всяко попадение, двата отбора разменят половините си. Теренът (или по-точно пясъчното игрище) е с размери 80х40 метра, вратите се простират по цялата широчина на терена във всеки един от краищата му. Много е важно обаче играчите да бъдат прецизни при опитите си да отбележат. Ако топката бъде хвърлена над мрежата, противниковият отбор получава половин гол.

Calcio-Storico-.jpg

Според правилата и изискванията, написани от граф Джовани де Барди, играчите трябва да бъдат „джентълмени от 18 до 45 години, красиви и мощни, с безстрашни маниери и добро име.“ През 2008-а правилата биват променени и е забранено участието на криминално проявени и играчи над 40 г. От 2018-та местните добавиха и още едно правило – участници в турнира могат да бъдат единствено флорентински граждани. Макар да има рефери, те следят основно за ненарушаването на 3 правила – ритници в главата на паднал играч, нападение на двама или повече играчи от един отбор върху самотен играч от друг отбор и за атака отзад. Юмруци, ритници, душене, спъвания и всички останали прийоми от бойните изкуства и уличния бой са напълно позволени и приети. 

Участниците, наричани calciante, трябва да са изключително добре физически подготвени, подобно на римските гладиатори, тъй като (въпреки опасността от фрактури, сътресения и разкъсвания) смени не са разрешени. Играчите не получават пари нито за участието си, нито за победа. Единствената материална награда е крава от породата chianina, която отива при отборът, завоювал първото място.


За мнозина, може би дори само идеята за толкова брутална игра звучи ужасяващо и абсурдно, но за местните е въпрос на чест да участват и е истинска радост да получат възможността да защитят цвета и името на квартала си. Макар играта да е изключително кървава и опасна, в историята й са записани имената на множество богаташи, аристократи и дори папи (Климент VII, Лъв IX и Урбан VII). Калчо Сторико е толкова важно за Флоренция, че дори по време на обсада на града традицията се е спазвала. През 16-ти век пък, след като френският крал Анри III става свидетел на играта, заявява:  „Това е твърде малко, за да бъде наречено война, но твърде свирепо, за да е просто игра”.

 

 

 

-   -    -

 

 


През 2017-та година отборът на „Фиорентина” реши да уважи традициите и освен титулярния си лилав екип, реши да пусне в продажба цели 4 резервни екипа. Вече се досещате в какви цветове бяха те – бял, зелен, червен и син.


Фиорентина решиха да имат четири резервни екипа и ние подкрепихме идеята, която е признание към историята и традициите на Флоренция", каза по този повод генералният директор на Серия А Марко Брунели.

 

 

 


Въпреки всичкото насилие и агресия, изпълващи играта, между четирите отбора съществува изключително уважение. Един от лидерите на отборите споделя: „На арената сме противници, но в края лилавото (цвета на Флоренция) обединява всички ни. Градът е най-важното нещо за всеки от гражданите му”. 


Ето и видео от YouTube канала на COPA 90, чрез което да усетите атмосферата на Калчо Сторико:
 

Източник:
https://en.wikipedia.org/wiki/Calcio_Fiorentino

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page