top of page

Агентите - пиявици

или тайната на шампионите

публикувано на 22 Октомври, 2019 / Четеш за 5 минути

Те са на първите страници на вестниците през лятото. Носят тъмни очила и куфарчета, но не са агент 007. Оперират със стотици милиони, но не са финансови брокери. Предпочитат да са в сянка, но докато трае трансферният прозорец са под светлините на прожекторите - журналисти, камери, следи се всяка тяхна крачка.

материал на

Радослава Трифонова

(гост-автор)

Преди време Аурелио Де Лорентис (президент на Наполи) избухна с думите:

 

Агентите са ракът на футбола“.

 

Това лято, за да привлече Манолас и да си осигури услугите на Хамес Родригес, който да се превърне в новият идол на „Сан Пауло“, му се наложи да седне на една маса с Мино Райола и Жорже Мендеш за преговори.

Ако преди десет години отговорът на въпроса: „Какъв искаш да станеш като пораснеш?“ е бил: „Искам да стана футболист“, то днес категорично е „Искам да стана футболен агент“.

 

Какво се е променило?

 

Високият стандарт на живот, който демонстрират те в социалните мрежи (ваканция в Ибиза, часовник Ролекс, автомобил последен модел, красиви жени, като не е задължително да са в този ред). Всички виждат снимките на играча, когато подписва договора с новият си отбор и усмивката на лицето му, но никой не си дава сметка какво и колко коства на екипът му преди да се стигне до подпис. Много хора не знаят с какво се захващат и то след като ФИФА „улесни“ регистрацията за футболни агенти и така практически всеки, който поиска може да се регистрира в системата и да бъде агент. Колко пътувания, срещи, разговори, безсънни нощи и усилена работа са необходими, за да бъдат доволни всички. Не трябва да се забравя, че монетата винаги има две страни и това, че някои виждат само лъскавата й, в никакъв случай не означава, че другата не съществува.

72455955_3283011061739728_62898598183541

Един от хиляда успява“ – това трябва да го запомни всеки, който е решил да работи в сферата на футбола. Това са думи на агента Джузепе Ризо, който е основател на агенцията „GR Sport“ представляваща играчи като: Роберто Галярдини, Алехандро „Папу“ Гомез, Стефано Сенси, Матиа Калдара, Шиме Вършалко и други. Когато е само на 20 години, сервитьор в Милано, с почти превършили спестявания си казва „Стига толкова. Ще следвам мечтата си“. Така Адриано Галиани му подава ръка и го въвежда в тънкостите на занаята, учи го на всичко, представя го във футболните среди и му помага да изгради своя мрежа от контакти. „Винаги ще му бъда благодарен за това, че ми помогна, позволи ми да уча и ми разкри тайните на професията“ - признава в интервю Ризо.

Да си агент на един играч не означава само да подписваш договори. Ти се грижиш за играча, за всичко от което той има нужда, 24/7 си на разположение, става част от семейството ти и респективно - ти от неговото.

 

Да вземем за пример млад играч, който е на 18 години и заминава в чужбина, за да сбъдва мечтите си. Там той е сам - без семейството си, без близки и приятели, трябва да се адаптира, да учи нов език, да се впише в колектива бързо, да се доказва... Агентът през цялото това време е там, помагайки му всичко това да се случи много по-бързо и го подкрепя, съветва и се грижи за него, като за свое дете. Не е достатъчно само да имаш талант, а и силна психика, защото не всеки издържа на напрежението, на промените, на това да е далеч от семейството. Когато се заемеш с развитието на едно талантливо момче, ти влагаш време, средства и енергия, обгрижваш не само него, но и семейството му, защото те ти се доверяват и оставят бъдещето на детето си в твоите ръце. Евентуално получаваш някаква възвращаемост след няколко години. И когато виждаш как това дете израства пред очите ти, как се променя, как се развива и накрая се появява „агент“ на хоризонта, който с лъжливи обещания и неспортменска игра успява да ти го измъкне под носа, ти нищо не можеш да направиш. Някой, който обещава договор с голям отбор и космическа заплата, но дали наистина е в състояние да ги уреди е съвсем друг въпрос...

Прочети 'Футболните двойници'

thumbnail.jpg

Тук ще си позволя да дам един съвет на всички момчета и техните родители – когато някой се свърже с вас, представяйки се за агент, обещавайки трансфер в голям отбор срещу определена сума, проучете човека, влезте в сайта на БФС (Български Футболен Съюз) и вижте списъка с лицензираните агенти на играчи. Така ще знаете в чии ръце ще поверите детето си.

Както в други професионални направления има етичен кодекс и той трябва да се спазва, ситуацията при агентите не е по-различна. Всеки сам избира своите методи на работа и философията, която да изповядва, но когато изискваш от останалите честност и професионализъм, трябва да си готов да дадеш същото.

 

С колосалните предстоящи промени в правилника на ФИФА за дейността на футболните агенти се цели да се отсее плявата от зърното и това неминуемо ще се случи. Само се надявам ФИФА да не променят правилата на всеки пет години, защото ще настъпи хаос и ще се възпрепятства работата на всички нива (отново).

72321633_3283517545022413_80583987165763

По повод големите суми, които агентите получават и това е една от причините тази професия да е толкова привлекателна за мнозина, ще кажа само, че това е работа и тя се извършва срещу съответното заплащане, което бива договорено предварително.

 

Всеки трябва да цени труда си. Вие бихте ли работили безплатно?

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page