top of page

Scaffold Clapton Ultras

публикувано на 18 Септември, 2019 / Четеш за 8 минути

Форест гейт е била южната порта на голямата кралска гора Епинг, в която кралете са ловували на воля, а крадци като Дик Търпин са обирали по-заможните благородници. Оттук е минавал и римския път свързващ древен Лондиниум с Камулондинуим, разбирай Колчестър.

 

В настоящето Форест гейт е квартал,

материал на Mazalat FC 

(читател)

разположен в трета зона на Лондон, намиращ се на изток от центъра. С влак от Ливърпул Стрийт Стейшън спокойно можеш да се добереш до там за 15 минути. Преди, този обходен маршрут бе използван от феновете на Уест Хям, за да достигнат до Ъптън Парк, избягвайки натоварената едноименна спирка на метрото. За съжаление техния рейд вече е история, но в природата нищо не се губи. Един друг поход в последните четири години се набива на очи. 

Като напуснеш пределите на гарата попадаш в един наситен на различни култури свят. В типичен английски екстериор от едно или дву фамилни къщи виждаш как хора от Пакистан, Индия, Източна Европа, Африка и Карибите се ширят като у тях си. В ноздрите ти напира странен мирис на пържено олио идващо от безбройните фастфуудове, малки екзотични ресторанти, арабски магазини предлагащи прясно халал агнешко и плодов мирис на зарзаватчийница. Лицата които виждаш са също разнородни - физиономии облечени с традиционните си носии - от белите роби на мюсюлманите и черните им кепета, през изцяло забулените техни булки, та достигнем до шарения екстраваганс идващ от Африка и вуду Ямайка. Румънци, поляци, българи, украинци с техните си специфични физиономии, привички и цветен език внасят особен колорит на мястото. Тук там за цвят се среща някой натокан хеви метъл-англичанин или местна хипстърка.

70461600_3194970687210433_87660794084914

Danny Robinson, Forest Gate Station, resize, crop, CC BY-SA 2.0

По протежение на цялата главна улица са се настанили храмове от почти всички известни и неизвестни религии на света - сикхи, уахабити, евангелисти, католици, пентикоста, индуси и протестанти. Всеки със своите вярвания и разбирания за света и живота. Това съжителство е крехко, за сега има мир, но в атмосферата се усеща че толеранса няма да е вечен.

 

Източен Лондон е първата спирка на емигрантите. Оттук започва дългия им път към успеха или в повечето случаи - провала им. Ако обаче искаш истински да усетиш живота в Англия е нужно да пребориш демоните на Изток, за да успееш на Запад. На Изток парите са малко, изкушенията много, а липсата на квалификации огромна. Изразът да се загубиш на Изток не е мит, а реалност тук. Само преди 30-40 години източните квартали като Форест Гейт, Пластоу, Уест Хям, Баркинг, Дагенам и прочие са били типични работнически квартали. Днес англичани почти няма.

Така преминал през екзотиката на хипстърско кафене, магазин за секс играчки със садо-мазо привкус и уахабитска джамия с бели муджахидини с големи бради отпред, свиваш небрежно наляво от главната улица, следвайки девойка с татуировка на крака - ”Да разбием Патриархата с чук” и сред редовете от къщи се натъкваш на табела с надпис Футболен Клуб Клаптън

 

“Old Spotted Dog” е стадион с история. Корените му можем да открием още в 16-ти век, когато мястото е било използвано като ловна хижа от Хенри Осми - онзи същият Тюдор дето се е е забъркал с Анн Болейн, за единия развод скъсал веригата на католицизма и основал новата англиканска църква. От хижата останала постройка, която се превърнала в пъб. Зад пъба се намирало игрище за крикет, после дошли футболните ентусиасти, а от 1888-ма година до днес този терен е дом на ФК Клаптън (FC Clapton). 

69916794_3194987053875463_40158684240465

стадион 'OId Spotted Dog'

Това игрище е станало свидетел на формирането на английския футбол. Клаптън е отбор, който е формирал Южната лига заедно с клубове като Лутън, Милуол, Саутхямптън и Арсенал. Последните обаче, в знак на съпричастност с отказа на, модерната напоследък дума - лиценз, на Тотнъм, решават да напуснат лигата!

 

В началото на 20-ти век Клаптън става основател на Истминиън лигата - съвременното 7-8 ниво на английската футболна пирамида. На “Old Spotted Dog” са играли отбори като Тотнъм, Уест Хям, Аякс пред 5 000 до 15 000 зрители. Тук през 1966-та за световното първенство са тренирали английските национали от Уест Хям. Приятно е да гледаш толкова много история в едно толкова обикновено игрище.

Като погледнеш историята на Клаптън и тази на съседите от Уест Хям, няма как да не си зададеш въпроса защо едните са успели да се развият, а другите - не. Тръгнали от сходни позиции, днес едните са водещ английски клуб, а другите пълни аматьори. Но такъв е живота - цветен и непредвидим.

 

До 30-те години на 20-ти век Клаптън са един от водещите аматьорски клубове в Англия. Те са първия островен тим, който получава благословията от ФА да представя страната зад граница. През 1890-та година “туните” (както им е прякора) разбиват с 8-1 Антверп в Белгия. Три години по-късно резултата е сходен 7-0. В навечерието на Първата световна война този тим играе с немския Дуисбургер и ги бие с 3-0 в Германия. После следва тур до Австро-Унгария, където побеждава Винер СК, но губи от Славия Прага. През 1924-та Клаптън гостува в Холандия и среща Аякс и Фейенорд - записва победа и загуба. По-късно приема Аякс у дома и побеждава с 2-0 пред 5000 зрители. За последно “туните” пътуват зад граница през 1962, когато играят с холандския аматьорски тим Лааквартиер.

70301824_3195006180540217_18592076378207

Iam k12mClapton FC, resize, crop, CC BY-SA 4.0

Клаптън имат във витрината си доста трофеи от зората на играта - шампиони на Истминиън лигата, носители на Аматьорската купа, Есекс синиър къп и т.н. Достигали са до третия кръг на ФА къп. Дали са на света играчи като Уолтър Тъл - първият чернокож играч в английския организиран футбол, Били Уайз - национал в отбора участвал в първенството за бездомници в Мексико 2003,  Бенджамин Обедже - първият английски чернокож национал на Англия - играл в няколко мача за училищния тим на трите лъва на Уембли.

 

Днес Клаптън играе в Есекс Сениър Лииг, което е деветия ешалон на футболната пирамида. Това дори не е средата, тъй като нивата в Англия достигат цели 22.

До 2012-та година клубът плува спокойно и безбрежно във водите на Есекс лигата. Публиката наброява 40-50 души, все хора от квартала. Но през 2012-та година се случва нещо необичайно -  “ Old Spotted Dog” започва да приема по 100, по 200, по 300, по 400 и дори 500 зрители на своите мачове. На терена играчите постигат успехи на приливи и отливи, но на трибуните се ражда нещо ново - “Clapton Ultras” движението. По някакво странно стечение на обстоятелствата, ако се доверим на Малкълм Гладуей - най-вероятно няколко продаващи, свързващи и знаещи младежи, които обичат играта започват началото на социална епидемия, която прогресивно заемa сериозни размери.

69422187_3195024157205086_55797643497963

Днес да бъдеш част от  “Clapton Ultras Scafold” бригадата е куул изживяване. Аз бих го оприличил на ъндърграунд клуб, в който ходят готини пичове и си правят кефа като пеят песни, танцуват, пият бира и пушат трева. А там където има готини пичове се навъртат и красиви, екстравагандно облечени жени. На “Scafold” трибуната можеш да срещнеш ултраси от Испания, Италия, Франция, Германия, Холандия, Скандинавия и местни момчета. Почитатели на хеви метъла, грънча, траша, фрийка, пърсинга, татуса, хипстъра и която още се сещаш субкултура на Иистенда. Ако имаш път през Лондон и си почитател на този тип движения, спокойно можеш да минеш оттук - ще си прекараш много добре.

Ултрасите на Клаптън организират хореографии, пеят през целите 90 минути песните си, пускат по някоя и друга димка. Но, спазват и етичния кодекс за ненасилие, равноправие, антифашисти са и спазване правата на човека. На трибуната има ред, не цари анархия. Може би точно това придава куул ефекта на това движение. Да имаш свобода, но да не прерастне в свободия

Прочети 'Борисов Арена'

thumbnail.jpg

Скоро бе началото на сезона за Клаптън. На “Old Spotted Dog” гостуваше тима на Тауър Хамлетс. Нов клуб, основан преди 16 години от бангладешци. Този тим представлява едноименния квартал, намиращ се в класическия Иистенд. Целта му е да развива, занимава и организира младежите от квартала да стоят далече от наркотиците, престъпността и пороците. Първият тим стои най-отгоре на пирамида, която включва девически, юношески, младежки отбори, които играят в различно организирани шампионати. Днес в този квартал 60 процента от хората са чужденци, предимно бангладешци и африканци, затова и този тим е съставен предимно от младежи с подобни корени. 

“Old Spotted Dog” е запазил своя класически вид. Тревата не е от специален вид. Окосена е неравномерно, терена има лек наклон, във въздуха мирише на прясно прерязана трева. Централната трибуна е окупирана от 300 ултраса и представлява покрит навес, направен от тръби за скеле. Срещу нея се намира друга, по-приятна трибуна с 200 седящи места. Зад едната врата е разположен клуб хауса, откъдето можеш да си купиш бира, като има и няколко маси, които придават чар на мястото. Там стоят официалните лица, които поддържат местния клуб жив. Президентът на гостите крачи гордо и се вълнува по фенски на всяко отиграване в мача на трибуната със седящите места, докато отсреща ултрасите пеят, скачат и се веселят. 

На терена играта е спортменска макар да прехвърчат искри от време на време. Страничният съдия е излезнал изпод перото на Артур Конан Дойл персонаж, а на игрището виждаш двойници на Тони Йебоа, Райън Гигс и някой аржентинец от 70-те.

 

На това ниво, тактиката отстъпва пред желанието. Футболът е открит, но изпълнен с неточности. Няма ги излишните разигравания, тактически надлъгвания и треньорски остроумия. Има жив, див ентусиазъм за гол и себераздаване. Домакините имаха шанса да направят перфектна контра атака в началото на мача и да открият резултата. После гостите понапънаха, но бяха попарени от нова контра. 

След последния съдийски сигнал играчите и феновете се сляха в едно цяло, като пяха и правиха хореография заедно. 

Статията е на наш читател и е публикувана с неговото изрично съгласие!

Оригинала й се намира на: https://mazalatfc.tumblr.com/post/148239059805/scaffold-clapton-ultras

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page