top of page

Очаквани голове и точки -

детайлен поглед към модерната футболна статистика

публикувано на 18 Юли, 2019 / Четеш за 6 минути

„Очаквани голове“ (xG) е статистика която се ползва от футболните мениджъри, треньори и експерти от известно време, но започна да набира популярност сред широката публика едва през последните две-три години. Това води до обичайното в такива случаи раздвоение на мненията. Много от феновете и някои специалисти я считат за напълно безполезна и дори вредна

материал на Иван Маслинков 

на моменти. Други откриват полезна информация в нея и смятат, че може да дава индикации на къде върви един отбор.

Да обясним какво всъщност се има предвид под „Очаквани голове“. Тази статистика позволява да се оцени играта на отборите и на футболистите. Във футбола, както добре знаем, крайния резултат не винаги отразява реалистично събитията на терена. Затова и се появяват подобни по-напреднали измервателни системи които да помогнат да добием по-ясна представа за представянето на двата отбора и на отделните футболисти. „Очаквани голове“ взема предвид не само броя на положенията и ударите пред вратите, но и тяхното качество, реалната опасност която носят. По този начин се опитва да се предвиди и колко гола би отбелязал един играч за напред.

67357965_3038265172880986_59770646645157

Всъщност когато се опитват да дефинират понятието, създателите му заявяват, че това е статистика която всички фенове сме използвали през годините. Например след мач в който единия отбор е доминирал тотално, създал е куп положения и e отправил множество удари, без обаче да успее да отбележи. Докато противниковия отбор бележи от една ситуация в самия край на мача. Тогава много от нас заявяват, че те са били късметлии и, че е трябвало да получат поне 3 или 4 гола. Точно това измерва „Очаквани голове“ - кой от двата отбора е трябвало да вкара повече голове от гледна точка на качеството на създадените голови шансове.

 

Възможностите за гол получават оценка от 0 до 1. Нула се дава на положение при което гола е невъзможен, докато 1 се дава на сигурен гол (нещо което не съществува във футбола).

Как става самото оценяване?

За да получат оценката на един футболист или отбор, големите статистически компании събират данни за стотици хиляди удари. Тези удари биват сортирани. Изчислява се колко от тях са извън наказателното поле и колко вътре, а след това и дали са централно срещу вратата или под някакъв ъгъл. Най-висок показател имат шутове отправени централно и от вътрешността на полето. Дузпата например е изстрел който винаги получава една от най-високите възможни оценки – 0.8. Практически това означава, че ако два тима играещи един срещу друг са отправили по 10 удара, но единия има 8 извън границите на наказателното поле, а на другия всичките са от вътрешността му то втория отбор е създал по-добрите шансове и ще има по-висок показател „очаквани голове“.

Прочети 'Тактически най-проницателните мениджъри'

thumbnail.jpg

Но за какво всъщност се използва такава статистика?

 

Първото и може би най-важно приложение е проучването на желаните за трансфер футболисти. Преди години често се случваше големите отбори да привлекат играч след един страхотен сезон и след това той да не може да отговори на големите очаквания. Благодарение на подобни аналитични статистики това се случва все по-рядко. „Очаквани голове“ ни дава индикации как ще се развие един футболист, като ни показва на колко чисти голови положения излиза той средно на мач и на сезон.

 

Добри примери за това са трансферът на Марио Балотели в Ливърпул и тези на Гонзало Игуаин и Алваро Мората в Челси. Тогава тези футболисти са привлечени след като са имали слаб сезон (дори повече от един), но се преценява, че това е изключение и че заслужават шанс. Погледнем ли към показателя им за „очаквани голове“ обаче се вижда, че с всяка година той върви надолу и подсказва, че те едва ли ще отбележат достатъчно голове. Така и става, и тримата разочароват и се оказват слаби трансфери. При използване на тази статистика, тези провали могат да бъдат избегнати.

По подобен начин може да се използва и за мачове, например Барселона-Ливърпул. Първия мач испанците печелят категорично с 3-0, ако погледнем показателя за „очаквани голове“ нещата не са толкова розови. Всъщност рейтингите им са изключително близки, което значи, че Барселона не са играли достатъчно добре в защита и трябва да работят над проблемите. Всички знаем какво се случи втория мач. Ливърпул завършват ефективно атаките си и се класират след 4-0 в тяхна полза.

Прочети 'Империята на Юрген Клоп отвръща на удара, или как с малко наука и страст, постигаш много'

thumbnail.jpg

Друга функция на „очаквани голове“ е използването й за пресмятането на така наречените „очаквани точки“. Те се изчисляват като се използват данните за „очаквани голове“ на един отбор и тези срещу него. След пресмятането им получаваме очакваните точки за този тим за предстоящия сезон. Тези данни могат да се използват за да се прецени кои зони отборите трябва да подобрят и какви цели да поставят пред себе си, за да имат успехи.

 

Добър пример за това е отборът на Манчестър Юнайтед след назначаването на Солскяер. Те записват поредица от добри резултати и феновете бързо се обнадеждават за остатъка от сезона. Експертите обаче посочват, че представянето им надхвърля рейтинга им за „очаквани голове“ и предвиждат, че подемът в играта им е временен. Времето показва правотата на специалистите. Показателите на Юнайтед отново спадат и те завършват едва на шесто място. Това отново е пример за това как „очаквани голове“ и „очаквани точки“ трябва да се използват – да се направят изводи за подобренията нужни на отбора в защита, в нападение или и в двете.

От известно време навлиза и нова статистика за „очаквани асистенции“. Тя е съставена на същия принцип като гореспоменатите, но се отнася за качеството на подаванията вместо за това на ударите.

 

 

 

-  -  -

 

От всичко изредено до момента можем да си направим изводи защо тези нови модерни статистики, освен почитатели, имат множество противници

 

Те имат слабостта да НЕ взимат предвид качествата на отделните футболисти. При удар от една и съща позиция Кристиано Роналдо и Валери Божинов биха получили еднаква оценка за „очаквани голове“. Експертите смятат, че качеството на завършващия удар играе далеч по-малка роля от способността да излизаш често на позиция за такъв удар.

 

Другото което не се взема предвид при изграждането на оценката е броя и позицията на защитниците на противника. Отбори които насищат собственото си поле с повече футболисти често допускат по-малко попадения отколкото би следвало от показателя за „очаквани голове“.

 

Друг пропуск е това, че развоя на мача не се отчита при изчисленията на показателите за „очаквани голове“. Така ако един отбор води в резултата и приема играта в собственото си поле (типа тактика която Жозе Моуриньо често практикува) то срещу него могат да се натрупат множество удари с ниска оценка които все пак накрая се събират в една обща висока оценка, въпреки липсата на истински сериозни опасности. Това са основните слабости на „очаквани голове“, които се забелязват на пръв поглед.

Според мен когато се използват правилно, този тип статистики могат да са наистина полезни. Трябва да се ползват за правене на изводи и съставяне на начални прогнози.

 

Важно е високите показатели за „очаквани голове“ да не се превръщат в цел за треньорите и футболистите, защото те все пак не се равняват на голове. Тези данни трябва да служат на отборите, а не отборите на тях.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page