top of page

Магомед-Шапи Сулейманов -

дагестанският сокол, който се готви за полет

публикувано на 15 Юли, 2019 / Четеш за 11 минути

Кавказ е царството на сложността“ – това поетично определение може да се прочете в книгата на френската авторка Елен Карер д‘Анкос, посветена на историята на Русия и озаглавена „Евразийската империя (История на руската империя от 1552 до наши дни)“ (1). Освен „царство на сложността“, Кавказ представлява  огромен историко-географски регион, разположен между две морета и

материал на Лъчезар Петров

два континента и наричан още „мост между Изтока и Запада“ и „световен кръстопът“. Историята на региона е оформена от уникалната му позиция между три огромни държави – Русия на север, Турция на югозапад и Иран на югоизток.

Множеството различни етноси, религии и култури, даващи си среща тук, спомагат за уникалното в много отношения разнообразие на Кавказ и увеличават геополитическата му стойност, но същевременно стават причина и за редица съперничества, някои от които прерастват в пълноправни войни. Високи планини, прашни полупустини, сумрачни долини и въоръжени конфликти едва ли звучи като най-добрата възможна среда за развитие на професионален футбол. И все пак именно от този противоречив регион започват житейския път и футболната кариера на днешния герой в рубриката „Портрет“ – 19-годишния Магомед-Шапи Сулейманов.

Историята досега

Магомед-Шапи Камильевич Сулейманов е роден на 16 декември 1999 година в град Махачкала, столицата на Република Дагестан – една от общо седемте автономни републики, разположени в руската част на Кавказ. За ранните му години не се знае много, но предвид историята и политическата ситуация в Дагестан (в периода 2000-2016 г. в района се води нискоинтензивна партизанска война), може да се допусне, че детството му едва ли е било много леко и безметежно. Но при всички положения изглежда доста загадъчно, защото напоследък в няколко руски медии се появяват информации, според които Шапи е фалшифицирал годината си на раждане и всъщност не е на 19 години, а е най-малко с три години по-възрастен (2).

Слуховете тръгват от публикация на ВГИК, съдържаща скрийншот, според който Шапи Сулейманов е избран за най-техничен играч на турнир за деца, родени през 1996 година. Въпросният турнир е проведен в черноморския град Анапа през 2008 г. Основният аргумент на поддръжниците на тезата, че Шапи е малко по-големичък от официалните си 19 години е, че по време на турнира в Анапа той следва да е бил на 8 години, а играе с 11-12 годишни деца, което е почти невъзможно, като се има предвид физиката му (нисък и слаб) и мнението на треньора Рустам Избулатов, според когото Шапи не е бил добър. Четири години по-късно, през юли 2012 г., момчето играе в турнир на Федералния окръг на Северен Кавказ и Южния федерален окръг, където отново участват деца, родени през 1996 г.

 

Има и още няколко улики, които загатват, че нападателят на Краснодар не е роден през 1999 г., но те остават несигурни, а официални длъжностни лица – най-вече Александър Маркаров, директор на футболното училище РСДЮШОР № 2 в Махачкала (където Шапи започва да играе футбол организирано), - отричат обвиненията във фалшифициране на възрастта като „глупави“ и дължащи се на „завист“. Според Маркаров и треньора Мурза Мурзаев (който лично води Шапи на споменатия турнир през 2008 г.), Сулейманов е играел с по-големи деца, просто защото е бил по-талантлив от тези в собствената му възрастова група и това е било един вид прогрес за него (3).

64583696_3023795737661263_67853929543253

Каквато и да е истината за рождената дата на Магомед-Шапи Сулейманов, то тя явно ще си остане обвита в известна мистерия, както въобще и цялата му история чак до 2013 г. Според официалната версия, през 2006 година, когато би трябвало да е на 6-годишна възраст, момчето се записва във футболното училище РСДЮШОР № 2, в родния му град Махачкала, където прекарва следващите седем години. Тук отново има един интересен момент, който също остава в графата „несигурни факти“ – според него, Шапи първоначално е бил избран да премине в академията на Анжи Махачкала при децата, родени 1999 година, но така и не отива там, поради една от двете причини: или защото е твърде слаб във физическо отношение, или защото е счетен за неособено обещаващ. По този въпрос източниците си противоречат, защото според сайта Transfermarkt.com например, на 1 януари 2013 г. той напуска академията на Анжи и преминава в тази на Краснодар; според други данни, както казахме, Шапи изобщо не е бил част от въпросната академия, а вместо това е прекарал периода 2006–2013 година в школата, известна като РСДЮШОР № 2 (където, видно от официалния им сайт, действително го считат за свои възпитаник) (4).

Както и да е, всички информации са категорични в едно – през 2013 година той преминава в академията на Краснодар – клуб от едноименния град в Южна Русия, основан пет години по-рано. След четири сезона в тима на „биковете“ или „черно-зелените“, както е известен отборът, на 12 март 2017 г. Магомед-Шапи Сулейманов прави своя професионален дебют, влизайки в игра за Краснодар-2 в мач срещу Ангушт Назран – тим от кавказката република Ингушетия. Това е и единственото професионално участие, което талантът записва през сезон 2016/2017.

Прочети 'Лев Яшин - вратарят, останал завинаги във футболната история'

thumbnail.jpg

Но нещата за него в генерален план се развиват добре и 4 месеца по-късно той дебютира и за основния състав на Краснодар, влизайки в 90-тата минута в мач срещу Рубин Казан от първия кръг на руската Премиер лига за сезон 2017/2018. С това участие Шапи поставя рекорд, защото става най-младият възпитаник на академията на "биковете", който играе за клуба в официален мач. Още в следващото си участие, което е едва второ за него в първия отбор на Краснодар, Шапи Сулейманов вкарва гол в 93-тата минута, който носи победата на руснаците срещу датския Лингби в мач от третия квалификационен кръг от турнира Лига Европа. С това той поставя още един рекорд – за най-млад руски играч, отбелязал гол в европейските клубни турнири (6).

Началото е повече от обещаващо, но на практика до края на сезон 2017/2018, младежът от Дагестан изиграва за първия отбор само още 5 мача във всички турнири, с което фиксира сметката си на 7 участия и 1 гол. Основната част от сезона той прекарва в младежкия тим, където записва 26 мача с 8 гола. В случая по-важно е не малкия брой изиграни мачове за основния състав, а нещо друго, загатнато от гола му срещу Лингби – още тук започва да се оформя една тенденция, която става особено видна в последната третина от току що завършилия сезон, а именно, Шапи е способен и има навик да бележи решителни голове, без да прекарва особено много време на игрището.

В началото на последния сезон, 2018/2019, дагестанецът бележи решителен гол срещу Оренбург в 88-та минута, който носи точка на Краснодар в мач, в който играта на „биковете“ е далеч от очакванията и от заложените стандарти. В следващия шампионатен кръг Шапи отново влиза в ролята на решителна фигура, този път донасяйки победа на отбора си срещу тогава действащия шампион Локомотив Москва с гол в добавеното време. За разлика от предходния път, сега силното начало на сезона е възнаградено с постоянно присъствие в първия състав и крилото редовно получава минути в мачовете на Краснодар както в първенството, така и в европейските клубни турнири. Според статистиките, до зимната пауза той записва общо 188 минути, в които вкарва 5 гола, т.е. по гол на всеки 37 минути (7) - изключителна ефективност за 19-годишен играч, и то такъв, който не е централен нападател.

66872070_3023831530991017_80369955974603

Дмитрий Пукалик, Magomed-Shapi Suleymanov 2017, size, crop, CC BY-SA 3.0

Интересното е, че в същия период Шапи играе паралелно и за Краснодар-2 във второто ниво на руския футбол и това кара треньорския щаб да полага много усилия с цел правилно дозиране на натоварването му. В повечето време преди зимната пауза в първенството дагестанецът започва титуляр за втория тим на „биковете“ и играе 60-70 минути, а ден след това записва 20-30 минути и за основния състав. Интересно за отбелязване е отношението на Шапи към въпросното обстоятелство – той трезво оценява ситуацията и в нито един момент не си позволява някакви коментари или подмятания, че не става обратното, т.е., че не играе повече за първия тим, а по-малко за втория. Дагестанецът търпеливо чака своите шансове за изява и когато такива му се предоставят, се възползва по най-добрия начин. Доверието, което треньорът на „черно-зелените“ Мурад Мусаев има в Шапи (двамата работят заедно още в академията на Краснодар) се оказва оправдано и в началото на март 2019 г. идват може би най-значимите му към този момент мачове за тима от Южна Русия.

Първо, той класира отбора си за 1/16 финалите на Лига Европа, бележейки гол от свободен удар в гостуването на Байер Леверкузен – попадение, дошло в 84-тата минута и осигурило на Краснодар равенство 1:1 и преминаване в следващия етап на турнира след 0:0 в домакинския мач. Историята в следващия кръг е на път да се повтори, защото в мача-реванш срещу Валенсия Шапи влиза от пейката и открива резултата с фамозен удар от ъгъла на наказателното поле в 85-тата минута. Това попадение принципно би класирало „биковете“, тъй като в първия мач те губят гостуването на „Местая“ с минималното 1:2. За съжаление на препълнения стадион „Краснодар“ обаче, Гонзало Гедеш успява да изравни в 93-тата минута и Валенсия продължава напред с общ резултат 3:2. След мача Шапи Сулейманов трудно сдържа сълзите си, както заради емоциите от болезненото отпадане, така и защото носи определена вина за изравнителния гол. До края на сезона той продължава регулярно да попада в състава на Мусаев, макар и по-често като резерва, отколкото като титуляр, и завършва кампанията с общо 31 мача и 11 отбелязани гола във всички турнири.

Доброто му лично представяне през сезона спомага за като цяло изключително успешната кампания на Краснодар, в края на която тимът завършва на трето място в първенството и то единствено заради по-лоша голова разлика в преките двубои срещу втория Локомотив Москва (иначе двата състава събират по 56 точки, а Краснодар е с по-добра обща голова разлика). Това класиране означава, че наесен „биковете“ ще участват в квалификациите за място в Шампионската лига – постижение, което им се удава за пръв път в неособено дългата им история (през сезон 2014/2015 краснодарци пак завършват на трето място, но тогава това им осигурява участие в Лига Европа).

И един от футболистите с най-сериозен принос за този успех безспорно е 19-годишният Магомед-Шапи Сулейманов. Макар в повечето случаи да влиза като резерва, влиянието му върху играта на Краснодар е забележително – Шапи сменя отведнъж цялата динамика на отбора, изостря действията на „биковете“ в предни позиции, внася голяма доза непредвидимост с директните си набези, започва да ангажира вниманието на противниковите защитници, защото търси топката и постоянно се открива за пасове. Всичко това ни кара да мислим, че през следващия сезон тенденцията ще се обърне и ще играе повече като титуляр и по-малко като резерва – добра новина както за феновете на Краснодар, така и за неутралните зрители, които обичат да гледат играчи с бърз и директен стил на игра.

В националния отбор на Русия дагестанският талант има записани мачове за всички юношески и младежки формации, от 15 до 21-годишна възраст, но засега не е получавал повиквателна за представителния тим на своята страна. Въпреки това, Шапи чака търпеливо своя шанс и аз лично очаквам треньорът на „Сборная“ Станислав Черчесов да му го даде още през есента на настоящата година. Реално руснаците имат нужда от такъв тип играч (техничен, директен, с бързи крака, нестандартен), и Шапи, в комбинация с Головин, Дзагоев (ако си върне формата), Черишев, Дзюба, Чалов и новоизпечения национал Ари (бразилец с руско гражданство, също от Краснодар) правят така, че бъдещето на „Сборная“, поне що се касае до потенциала в нападение, да не изглежда никак лошо.

Прочети 'Жоао Феликс - диамантът, който Порто не пожела да шлифова'

thumbnail.jpg

Позиция на терена и стил на игра

Като пост на терена Магомед-Шапи номинално е дясно крило или десен атакуващ полузащитник, най-често в схема 4-3-3 или 4-2-3-1 (преливаща в 4-5-1 в защита). Макар да играе в дясната част на терена, и то доста близо до тъчлинията, дагестанецът всъщност е със силен ляв крак и това му позволява да „влиза навътре“ (или с други думи да пресича към центъра), към зоните пред наказателното поле, откъдето успява да създава доста главоболия за противниковите защити.

Що се касае до стила му на игра, то той е директен и Шапи обича да тръгва бързо, в известен смисъл дори по кавказки самонадеяно, на дрибъл срещу прекия си пазач, а често и срещу повече от един противник. Тъй като има умение да сменя посоките на скорост и е доста рязък играч, със сравнително нисък център на тежестта, той е много труден за пазене, особено за руските защити, които не са виждали чак толкова много играчи като него. В това отношение стилът му е подобен на този на Ариен Робен и на младия Лионел Меси (който започва кариерата си в Барса на десния фланг, преди Гуардиола да го премести в центъра, като „фалшива деветка“ през сезон 2009/2010) и кавказецът се чувства най-добре, когато получи топката на десния фланг, близо до тъчлинията, и има възможност да тръгне на дрибъл към наказателното поле, успоредно на вратата.

66309092_3023864840987686_41156015976339

В зависимост от ситуацията, понякога опитва пробиви напред, към аутлинията, но в тези случаи не е толкова опасен, защото влиза в една зона, откъдето, принципно, може само да центрира/подава в наказателното поле, и то с неудобния си десен крак. Магомед-Шапи Сулейманов е добър изпълнител на статични положения, както на корнери, така и фаулове, и не се притеснява да поема отговорност (решителният му гол срещу Леверкузен в Лига Европа падна точно от фаул), което определено е много голям плюс за него, защото обогатява футболния му арсенал в техническо отношение още на този ранен етап от кариерата му.

Ако трябва да определим предпочитания му крак за игра, то това без съмнение е левия – Шапи е завършен левичар и доста от головете му идват след удари с левия крак от средна дистанция (така стана и може би най-красивия гол в кариерата му досега, този срещу Валенсия в Лига Европа).

Като слабост в играта му определено може да се посочи, че не обича да работи особено усърдно в отбрана, особено в ситуации, при които трябва да гони човек и/или да покрива определена зона. Специално в Краснодар към момента това не му създава особени неприятности, защото в схемата 4-3-3 зад него има халф и бек (най-често Юрий Газинский и Сергей Петров), които успяват да покриват десния фланг, дори и когато Шапи изостане. По-бавното темпо на игра по руските терени и неособено бързото преливане от фаза „защита“ във фаза „атака“ също спомагат за това някой да успява да покрие изоставането на Шапи в отбрана, но принципно това би могло да се окаже сериозен проблем за него, ако евентуално премине в шампионат с по-бърз и по-директен футбол.

Другата му слабост е увличане на моменти в индивидуална игра, в ситуации, в които пас към съотборник би бил по-доброто решение. Разбира се, ясно е че Шапи е в самото начало на кариерата си и на 19 години няма как да се иска от него да прави всичко по перфектния начин. Първата от въпросните слабости може да се изчисти с по-стриктни треньорски указания, а това кога да подаваш и кога да дриблираш е усещане, което се подобрява с опита, който пък идва с изиграването на повече мачове – в играта на ранния Кристиано Роналдо в Манчестър Юнайтед в периода 2003-2005 година например, имаше същия проблем (задържаше или шутираше, когато трябваше да подава и обратното).

Очаквания за бъдещо развитие

Предвид таланта, който притежава, потенциала му за развитие и ниската му засега цена, може да се предположи, че в някакъв момент (до година или две) Шапи Сулейманов ще привлече вниманието на някой от европейските клубове и ще напусне Русия в посока Западна Европа. Но точно в момента той си е на мястото – Краснодар е сред трите най-силни отбора в страната, има амбициозен проект, финансова стабилност и дългосрочни амбиции.

 

В този смисъл, първата цел пред дагестанския талант би следвало да е да се наложи в титулярния състав на „черно-зелените“, което на свой ред да му открие пътя към място и в националния отбор. След това, евентуално, Шапи би могъл да заиграе в чужбина, като стилът му изглежда подходящ за първенство като испанското, където има и традиция на офанзивни руски футболисти, направили успешни кариери (Владимир Бесчастних, Олег Саленко, Дмитрий Радченко, Александър Мостовой, Валери Карпин).

Каквото и да се случи, бъдещето изглежда пред него и ако към вродената кавказка нахаканост добави усърдие и постоянство, както в тренировъчния процес, така и в мачовете, ще успее. Защото от другата необходима за успех във футбола предпоставка - таланта - Магомед-Шапи Сулейманов има в изобилие.

66470952_3023882510985919_19818008049059

източници:

(1) Д‘Анкос, Елен Карер. Евразийската империя (История на руската империя от 1552 до наши дни). Изд. „Рива“, 2007, 376 с.

(2) 24-my.info, Player Suleymanov responded to the suspicion of concealing the true year of birth, 27 February 2019, available at: https://24-my.info/player-suleymanov-responded-to-the-suspicion-of-concealing-the-true-year-of-birth/ (accessed 3 June 2019)

(3) Archynewsy.com, “Magomed-Shapi Suleymanov rewritten? What year is – 96 or 99”, 1 March 2019, available

(4) Transfermarkt.com, #93 Shapi Suleymanov, last updated 24 April 2019, available at: https://www.transfermarkt.us/shapi-suleymanov/profil/spieler/335725 (accessed 3 June 2019); Footballfacts.ru, Сулейманов Магомед-Шапи Камильевич, n.d., available at: http://footballfacts.ru/players/1614660-sulejmanov-magomedshapi-kamilevich (accessed 3 June 2019)

(5) Championat.com, Воспитанник «Краснодара» Сулейманов в матче с «Рубином» установил рекорд клуба, 17 July 2017, available at: https://www.championat.com/football/news-2854122-vospitannik-krasnodara-sulejmanov-v-matche-s-rubinom-ustanovil-rekord-kluba.html (accessed 3 June 2019)

(6) Championat.com, Сулейманов — самый молодой автор гола российских команд в еврокубках в истории, 28 July 2017, available at: https://www.championat.com/football/news-2862614-sulejmanov---samyj-molodoj-avtor-gola-rossijskih-komand-v-evrokubkah-v-istorii.html (accessed 3 June 2019)

(7) Russian Football News, Ones To Watch – Magomed-Shapi Suleymanov, 22 February 2019, available at: http://russianfootballnews.com/ones-to-watch-magomed-shapi-suleymanov/ (accessed 3 June 2019)

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page