top of page

Футболна история като от Холивуд

публикувано на 25 Ноември, 2022 | Четеш за 4 минути

Бразилия е кътчето от световната карта, създала едни от най-големите футболни магьосници. Родила е Краля! Родила е и куп други отличници с топка в крака, макар и не с такива тежки 'титли'. Разбира се, че не ви шокирам, казвайки ви този факт.

 

В следващите редове обаче ще ви разкажа за един друг тип футболен гений от района на Копакабана.

материал на

Илиана Белчева

Неговото име е Карлос Енрике Рапосо! Осиновено дете от майка готвачка и баща асансьорен техник, отгледан в Рио Де Жанейро. Карлос мечтае да стане футболист. Обича шумотевицата, тълпите по стадионите, звездния блясък, с който са покрити футболистите. Най-голямото му желание е да живее като звездите по онова време.

Купони, слава, пари, жени, пиячка… Да, но всичко това без да трябва да играе футбол.

'Исках да съм част от отбора, да съм между другите играчи’ споделя Кайзер, след края на 'славната' си кариера. “Ако някой желае да ме види на терена, това си е негов проблем. Не исках да играя. Дори Исус Христос не е успял да угоди на всички, нали?'

Кайзер! Този прякор ('Крал' на немски, б.а.) нашият герой си дава сам. Обяснява на хората, че са му го измислили поради стила му на игра, който много приличал на този на Франц Бекенбауер. В онези дни, когато още няма интернет, е било изключително трудно да се провери дали думите му имат нещо общо с реалността. Карлос успява да премине и през четирите колоса в Бразилия -  Фламенго, Флуминензе, Ботафого и Вашко Да Гама. Играл е и за други клубове, дори извън страната. 'Играл' е силно казано, защото той няма и една изиграна минута в официален мач.

 

Най-силното му качество е, че успява да се сприятелява с правилните хора. Плаща на журналисти да пишат за това колко е велик. След като успява да си уреди договор, той задължително се 'контузва'. Мускулни проблеми мъчели момчето. Явно обаче трудно лечими, защото скоро след като успявал да се възстанови, той отново бивал повален от 'болежки'. Карлос дава пари на юноши, трениращи с отбора, да му влизат остро на тренировка, за да изглежда по-достоверно пред треньора. Пръска пари и по доктори, които да му пишат бележките, че реално е с травма. Дава и на фенове, за да скандират името му, когато собственика на отбора му е там. Бабата на Кайзер 'умира' неведнъж. Всичко това, за да НЕ играе футбол!

carlos-raposo.jpg

Най-запомнящият се номер на Карлос е по времето когато е играч на друг бразилски тим - Бангу. Собственик на отбора по това време е Карлос Де Андраде - човек, занимаващ се с нелегален хазарт и черно тото и определян като един от най-опасните хора в страната на кафето. Като цяло не са много тези, които са се опитвали да го мамят. След подписването на договора, местният вестник излиза със заглавие 'Бангу има своя крал'.

 

След доста време лечение на поредната 'мускулната травма', започват да се прокрадват съмнения в главата на Де Андраде и нашият герой решава, че е време да се 'излекува'. Следвало другото му любимо оправдание, което ползвал във всичките си отбори - не може да разгърне потенциала си, защото не е във форма след травмата. Трябва му време - време, което пълни джоба му, разбира се. 

И все пак дошъл денят, в който Кайзер най-накрая трябвало да попадне в групата за мача. Треньорът му казал, че няма да влиза в игра, освен ако не се наложи. Кайзер е нападател. Фалшива деветка...

 

За негово нещастие, Бангу губи 0:2 на полувремето. Карлос започва да изпитва ужас, че всеки момент може да бъде привикан за смяна. Така и става. Ето че най-накрая  ще трябва да се сблъска с най-големия си страх - да играе футбол! Вече на тъч-линията, готвейки се да влиза, му хрумва гениалната идея да се метне в публиката зад него и да започне да се бие, с когото види. Планът му сработва и Рапосо е изгонен с червен картон още преди да се е появил на терена. Бесен, в съблекалнята човекът, за когото се говорело, че не е особено умно да вбесяваш - Карлос Де Андраде, мигновено поискал обяснение от своя футболист. С вродената си харизматичност и бърз ум, Рапосо обаче успява да се измъкне и от този сложен ребус. Казва му, че е чул някой от публиката да нарича собственика на отбора 'измамник'. Скочил на бой, защото чувствал Де Андраде като свой втори баща, понеже неговия осиновител починал, когато е бил на 13. На Рапосо не само му се разминава, а и бива възнаграден с договор за още една година.

'Да успее да направи всичко това, да си уреди безброй договори в различни клубове, да убеди хората, че е голям играч, който постоянно страда от контузии... Това не го може друг' - споделя Карлос Алберто Торес, световен шампион с Бразилия през 1970-та.

-    -    -

Животът на Карлос Енрике Рапосо е толкова впечатляващ, че през 2015 г. британска компания купува правата, за да направи филм за него. В него участват Бебето, Зико и други футболни величия от онова време.

 

Към момента се знае, че Кайзера е фитнес инструктор на жени. Взел максимума от футболния си 'талант', живее така както си е мечтал - със слава, пари и жени.

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Rate Us
Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page