top of page

Евертън показва амбиции за топ 4 

(но ще трябва да се поучи от

грешките на опонентите си)

публикувано на 4 Април, 2020 / Четеш за 6 минути

Назначението на Карло Анчелоти и проектът за нов стадион демонстрират силното желание за напредък на сините от Мърсисайд. За да постигнат успех обаче, те трябва да вземат пример, положителен и отрицателен, от отбори като Арсенал и Уест Хям.

През 2016 година бизнесменът Фарад Мошири продава акциите си в Арсенал за да закупи контролен пакет в Евертън.

материал на Иван Маслинков

Още тогава той заявява амбиции да издигне отбора до нивото на топ 6 в Англия. В следващите сезони сините от Ливърпул започнаха да харчат повече средства за футболисти и привлякоха имена като Ричарлисон, Лука Дин, Гилфи Сигурдсон и др. Тези харчове все още не са донесли трофеи или други значими успехи, но това ни най-малко не е намалило желанието за инвестиции и развитие на новия собственик. Напротив, нищо не крещи амбиция толкова силно, колкото един чисто нов и лъскав стадион на брега на реката.

91692213_3835155109858651_57595100840486

През последните две десетилетия водещите отбори в Англия смениха или обновиха старите си стадиони. Така арените от ерата на архитекта Арчибалт Лейч бяха заменени с модерни сгради използвани не само за футбол.

 

На 23 декември 2019 Мошири направи коледен подарък на феновете и показа, че Евертън няма намерение да изостава от противниците си като подаде документите нужни за получаване на разрешение за строеж. Реализирането на този проект ще е огромна крачка напред в развитието на „Карамелите“. По-големият и модерен стадион би донесъл нови приходи от множество места.

 

На среща с феновете Фарад Мошири споделя, че само правата за името биха донесли 100 милиона паунда. Освен това там ще се появят нови ресторанти и хотели, най-вероятно от големи и скъпи вериги. След откриването ще се очаква приходите от деня на мачовете да се увеличат драстично. За пример може да бъде взет Арсенал, където повишението в първия сезон след преместването от Хайбъри на Емирейтс е повече от 100% (57 милиона от деня на мача на стария стадион срещу 118 милиона на новия).

 

Прочети 'Може ли 'Wanda Metropolitano' да замени 'Vicente Calderon?'

thumbnail.jpg

Въпреки това не всичко в едно преместване е 'цветя и рози'.

 

За да бъде успешно начинанието, от клуба ще трябва да избегнат грешките допуснати от други отбори. За да видят опасностите пред себе си те само трябва да обърнат поглед на юг, към случая на Уест Хем Юнайтед. „Чуковете“ смениха дългогодишния си дом „Болейн Граунд“ (известен още и като „Ъптън Парк“) с по големия и модерен „Лондон Стейдиъм” през 2016 година, в опит да издигнат отбора на по-високо ниво.

 

Проблемите обаче ги преследват от първия ден. Веднага след обявяването на преместването им в арената, построена за олимпиадата през 2012 година, се надига вълна от недоволство защото се използват пари на данъкоплатците за преустройството и поддръжката му. Това разваля впечатленията от считаната за много изгодна сделка. Нещата не се развиват по-добре за отбора и в следващите сезони. Въпреки отделянето на повече средства за трансфери, резултатите не се подобряват и отбора продължава да завършва в долната половина на таблицата.

 

Освен всичко друго, феновете също са недоволни от преместването. Откакто мачовете се играят на новия стадион, те се оплакват от по-строги ограничения на поведението, забрани за стоене прави и съответно - по-лоша атмосфера по време на двубоите. Това се комбинира и с отношението на клуба към малкия бизнес, обвързан с деня на мачовете - щандовете за храна и сувенири, които феновете толкова са обичали, са заменени от модерни вегански заведения и магазини от известни вериги. Почитателите се оплакват и от начина по който са ескортирани под строй към трибуните и от липсата на строго определен сектор за домакините, който да чувстват като свой. Казано направо - новият стадион все още не е техен дом.

91579093_3835188599855302_42815531639468

Дори да считаме тези реакции за недоволство срещу прогреса и модернизацията, то те се отразяват на отбора по съвсем реален начин. Клубът до момента не е усетил значително увеличение в приходите от деня на мача, всъщност през 2018 година има дори спад от 14%. Погледнато в дългосрочен план финансовото положение със сигурност ще се подобри, благодарение на по-голямата посещаемост и новите бизнес възможности, стига 'чуковете' да се задържат във Висшата лига.

 

Въпреки това съм сигурен - това са проблеми които Евертън биха желали да избегнат. И от поведението на шефовете им до момента изглежда сякаш са си направили нужните проучвания и изводи. Мошири провежда една от най-големите срещи с фенове и заинтересовани граждани, след нея одобрението към проекта за строеж е над 95%. Собственика изслушва проблемите и притесненията на хората и изглежда е успял да спечели доверието им. Сега остава да изпълни поетите ангажименти, за да го заслужи.

„Карамелите“ трябва да се поучат и от успехите и пропуските на отборите от върха на класирането, като Арсенал.

 

„Артилеристите“ постигнаха значителен успех в повишаването на приходите си от деня на мача, но имаха и големи дългове непосредствено след построяването на новия стадион. Това ги принуди години наред да внимават с разходите за трансфери и да продават много от най-добрите си футболисти (успявайки да намалят дълговете си и към момента можем да кажем - са в здравословно финансово състояние). Всичко това е добре, но 'топчиите' същевременно се превърнаха от обичаен претендент за титлата в отбор борещ се за място в топ 4. Според мен, Евертън не трябва да забравят каква е основната цел – не само финансова печалба, но и подобрение на резултатите на терена.

Прочети 'Еволюцията на Лестър при Роджърс и новата роля на Варди'

thumbnail.jpg

Назначението на Карло Анчелоти показва, че намерението им за издигане в класирането е сериозно. Италианецът е един от най-успешните мениджъри в историята и има опит във Висшата лига. Той вече оказва влияние и резултатите им се подобриха след слабото начало на сезона. Име като неговото също така може да спомогне привличането на нови качествени футболисти. Въпреки скорошното си пристигане, той вече успява да наложи своя стил. Анчелоти е един от най-гъвкавите тактически мениджъри, често приспособявайки тактиката си към футболистите с които разполага; в допълнение, италианеца е много способен в работата с футболистите.

 

Илюстрация на горното е новата свобода в атака на отбора и особено на Ричарлисон. Позицията на бразилеца бе така нагодена, че той е изключително опасен и креативен в атака и същевременно може да помага в защита.

 

Въпреки гъвкавостта на италианеца, той се стреми отбора му винаги да се защитава в система 4-4-2, както сам казва - тази система му дава най-добра хоризонтална и вертикална компактност (тук, както и при използването на висока преса си проличава влиянието на Ариго Саки). Все пак на Анчелоти му предстои много работа преди да направи тим, способен да се бори редовно с тези от върха, защото в момента 'карамелите' все още са изключително непостоянни.

 

Строежа на нов стадион вероятно ще донесе много ползи на Евертън и ще е голяма крачка в развитието им, но това което феновете наистина искат са успехи, да гледат добър футбол и страхотна атмосфера на трибуните. За да бъде успешен преходът, шефовете ще трябва да се съобразят с това и да не 'изтъргуват' духът на отбора и феновете за сметка на по-добро финансово състояние.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page