top of page

Брекзит и ефекта му върху английския футбол

публикувано на 18 Февруари, 2020 / Четеш за 5 минути

Преди да поговорим за ефекта на Брекзит върху английския футбол, нека първо уточним какво означава този термин – „Брекзит“ е игра на думи между Britain (Британия) + Exit (изход) = Brexit (Брекзит). Той се използва по адрес на желанието на Великобритания да напусне Европейския съюз.

материал на Пламен Вълчев

( гост-автор )

Безпокойството от Брекзит обхвана бизнеса в Обединеното кралство още през 2016г., когато правителството на английския политик Дейвид Камерън проведе референдум дали Великобритания да остане в пределите на ЕС. На това допитване до народа, малко над 50% (51,89%) гласуват с „ДА“, което е достатъчно управниците да поемат политически курс в тази посока.

През последните няколко месеца, и особено след 31-ви януари 2020г. (официалната дата на Брекзит), всичко на острова направо полудя! Тази реалност няма как да подмине и Висшата лига, както и всички останали нива на английския футбол, които също не са защитени от несигурността на случващите се събития.
 

 

 

 

 


От десетилетия Премиър Лийг на Англия става все по-международна, като клубовете имат достъп до най-добрите таланти от цял свят. Това обаче означава, че местните играчи получават по-малко шансове на обща база, тъй като те се съревновават за титулярни места с останалите състезатели. Футболната Асоциация (ФА) вижда Брекзит като възможност за повече игрови минути и развитие за местните таланти. Клубовете обаче са доста по-скептични – те са на мнение, че по този начин общото ниво на английските отбори ще падне, тъй като (макар множеството родни футболисти и доброто развитие на школите на острова) все пак квотите за чужденци ще бъдат ограничени. Фактите също сочат в полза на притеснителни за бъдещото общо качество обстоятелства. Ако в началото на 90-те около 70% от футболистите по английските терени са местни, то сега е точно обратното – едва 33%. С цел да промени това статукво, ФА внесе предложение за редуциране на максималния допустим брой на чужденци от 17 на 12 за един отбор. Това намаляване от 5 единици със сигурност ще промени облика на отборите. Предстои да видим как точно тази промяна ще рефлектира върху качеството на спектакъла.

knife-376545_1280.jpg

Брекзит би могъл да засегне и трансферите на играчи под 18-годишна възраст от Европа в посока острова. Регулациите на ФИФА позволяват трансферите на футболисти между 16 и 18 години, ала това трябва да се случва между отбори на държави-членки на Европейския съюз, иначе (поне на този етап) е забранено. Макар и след тази възраст обаче, желаещите да се състезават в първенството на Англия, които не са граждани на Великобритания или някоя от нейните колонии, ще трябва да кандидатстват за разрешително за работа. По отношение на разрешителното за футболисти, изключително значение за одобрението имат участията на потенциалната трансферна цел в националния му тим. Това би могло да доведе до много усложнения за трансфери на футболисти, тъй като те биха могли да не се състезават, или да имат минимално участие в националните си отбори.

 

По мое лично мнение, този факт би бил една от най-странните спънки що се отнася до привличането на състезатели, ала предстои да видим дали ще се случи. Интересен е и казуса по отношение на британските футболисти, състезаващи се извън територията на Великобритания. Брекзит би могъл да усложни трансферите и в тази посока, тъй като бумащината и бюрокрацията, която предстои да се създаде в рамките на един такъв потенциален трансфер, би възпрепятствала покупката на играча, дори при сериозно наличие на желание и от двете страни. ФА биха могли да договорят някакви ексклузивни правила за Англия, но към момента това са само догадки.

Прочети 'Новата вълна бразилски талант, която се очаква да залее Европа'

thumbnail.jpg

Във финансово отношение клубовете от Англия също трябва да се изправят срещу нови предизвикателства. Паунда почти сигурно ще тръгне надолу, любопитното е точно с колко, и как ще се позиционира спрямо еврото, но така или иначе това ще възпрепятства собственици, ръководство и мениджъри в Англия, особено на по-малките отбори, да предлагат конкурентни условия. Това би довело до още по-голяма пропаст между състави като Манчестър Сити от една страна и Бърнли от друга, например. До момента голяма порция от средствата, особено на т.нар. „малки отбори“, идва от парите за телевизионни права. Това е поредното нещо, което остава неясно за вбъдеще, тъй като предстои да претърпи промени, а какви именно на този етап можем само да гадаем.
 

 

-   -   -

 

 


Едно е сигурно – Брекзит вече е факт и промени несъмнено ще последват с оглед на това! Предстои да видим какви и с трепет да се надяваме и тайничко да гризем нокти, да не рефлектират върху качеството на може би най-красивото и зрелищно първенство на света.

 

От създаването си през 1992г. насам, Висшата лига е предоставила 5 различни свои клуба (Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Челси, Арсенал и Тотнъм Хотспър), които да достигнат до финала на Шампионската лига, като 3 от тези 5 отбора са печелили надпреварата (Манчестър Юнайтед, Ливърпул и Челси). Английските клубове, разбира се, ще продължат да се състезават в рамките на най-престижния европейски турнир, ала сякаш ще им бъде по-трудно в много отношения. Особено неприятно за тях би било в случай, че британското правителство наложи така наречения „твърд Брекзит“, възможни сценарии от който засегнахме по-горе в статията, който ще превърне футболната среда във Великобритания в доста „мудна“ и „вдървена“. „Пътеката“ по която ще се влиза и излиза от острова ще бъде доста стеснена и в едната и в другата посока на движение - не само, че притокът на таланти от ЕС ще започне да намалява като естествен резултат от новоналожената бюрокрация, но и клубовете от Висшата лига биха могли да изостанат от континенталните си колеги по отношение на качества, като следствие от отслабената финансова мощ и достъп до пазара на труда.

 

 

 

Предстоят интригуващи години за футбола в Англия, дано всичко това бъде за добро!

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page