top of page

Боб Пейсли - осъден на величие

публикувано на 20 Май, 2019  | Четеш за 6 минути

Има личности, които са родени, за да създават и моделират епохи по свой образ и подобие, да имат траен отпечатък в съзнанието на околните, да оставят наследство, което няма как да бъде разрушено и ще се помни от идните поколения. Или с една дума - да пишат по възможно най-прекрасния и достоен начин историята на собствената си легенда.

материал на Атанас Янев

(гост-автор)

Такава личност е Робърт (Боб) Пейсли – един колкото велик, толкова и скромен ливърпулец (макар и роден в Съндърланд), който щеше да има 100-годишен юбилей през тази година. Именно затова бе създаден специалният екип, който ще носи представителният тим на „червените“ от Мърсисайд по време на сезон 2019/20.

 

Облечен без излишни претенции, с леко прошарена коса и среден ръст, Пейсли никога през целия си съзнателен живот не пожела да бъде под светлината на прожекторите, която за мнозина е смисълът на цялото им съществуване, особено днес. Той имаше тази възможност, но не се възползва от нея, тя не беше приоритет за него. Никога не каза горделиво и високомерно „Аз“ и не постави себе си пред отбора и феновете, понеже знаеше, че те са по-важни от всичко.

60707503_2883990414975130_38264995020349

Нито веднъж не прояви егоизъм, а всеки път, когато се налагаше, проявяваше себеотрицание в името на Ливърпул. Било то в митичната Boot Room, на резервната скамейка или някъде другаде. Защото Ливърпул е свята кауза, която не търпи и не би трябвало да търпи друго, различно отношение - израсналият в не-особено заможно семейство в миньорски град сред въглищен прах, сурови нрави, тежко ежедневие и футбол, издигнат в култ, Робърт знаеше това по-добре от всекиго.

Мога много да Ви говоря в цифри за невероятните постижения на Пейсли, но за тях е казано вече достатъчно. Държа обаче, все пак, да спомена някои от най-видните успехи на треньора Боб Пейсли (защото той далеч не се е изявявал само като такъв в клуба):

- 20 трофея общо, спечелени за 9 години – коефициентът за извоюваните отличия на година през този период е 2.2 – само Пеп Гуардиола има по-висок коефициент в историята на футбола

- другият треньор, освен Карло Анчелоти, който има три спечелени КЕШ-а (сега – Шампионски лиги), но единственият, който е постигал това с един клуб

- 6 пъти избиран за треньор на годината в Англия – абсолютен рекорд за всички времена

- един от малкото хора, успели да станат Шампиони на Англия и като играчи, и като треньори

Да, точно така - скромничкият англичанин е и играч на Ливърпул, преди да наследи Бил Шенкли като треньор на „мърсисайдци“ през 1974 година. Той е бил още физиотерапевт, помощник-треньор на Шенкли, треньор на резервния отбор, съветник на Кени Далглиш (когато последният е назначен за играещ треньор на отбора), мениджър и член на Борда на директорите.

60337767_2884006654973506_36597205188623

Факт, е че Пейсли служи в английската армия по време на Втората световна война, но службата му в клуба се оказва далеч по дълга – цели 44 години. 44 години, в които Пейсли значи Ливърпул. 44 години себеотрицание в името на каузата, независимо от конкретната роля. 44 години усилен труд и успехи, които и до ден-днешен не мога да бъдат повторени, а вероятно и никога няма да бъдат.

Позволявам си да споделя с Вас част от едно безценно интервю с Боб Пейсли, което е поместено в книгата на Георги Бойчев „Футболни гости“; Медицина и физкултура, София, 1987 година:

Въпрос: Какво е схващането Ви за футбола и за спорта въобще като отправна точка във Вашата работа?

Боб Пейсли: Спортът е сблъсък, но не война. Това особено добре трябва да се разбира във футбола, където някои треньори все по-често казват на своите състезатели: „Днес трябва да победите на всяка цена независимо от средствата. Ако трябва, дори ще изнесете противника си на носилка”. Сблъсъкът между двама души, между два отбора трябва да излъчва красота, да носи естетическа наслада, а не да провокира низките страсти на играчите и на запалянковците.

 

Можеш да демонстрираш превъзходство над съперника, можеш дори да го обезличиш на терена, но го направи красиво! Футболът разполага с достатъчно средства за това, за да прибягва към други, които нямат нищо общо със спортсменството. Бъди по-бърз, по-техничен, по-точен, по-умен от своя съперник, бъди по-твърд от него (все пак футболът е мъжествен спорт), но зачитай неговото достойнство и не застрашавай здравето му. То му е необходимо точно толкова, колкото и на теб, за да изкарва хляба си.

 

А ето и един вечен цитат от човекът, който направи Ливърпул нещо недостижимо и немислимо:

 

Едно от нещата, които винаги напомням на футболистите, е че ако си изгубен в мъгла, трябва да се държиш за останалите. Тогава няма как никой да се изгуби. Ако има някаква тайна относно Ливърпул, то това е тя.

Защо ли Ви казвам всичко това? Защото има неща, които са по-важни от пари, трансфери, маркетингови стратегии, приходи от реклами и фенове еднодневки. Най-голямото постижение е да останеш в паметта на хората, за да могат те да съхраняват и предават наследството ти напред във времето. Или с други думи – да бъдеш осъден на величие.

 

Като Боб Пейсли.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page