Загадките, които се крият зад емблемите на футболните отбори

публикувано на 9 Ноември, 2019 / Четеш за 6 минути

Всеки футболен отбор има своята емблема, която състезаващите се за него играчи носят близо до сърцето си.

 

Емблемата означава много, дори всичко, за заклетите фенове на спортния тим. Сред отборите обаче има и такива, чиито футболни лога по никакъв начин не биха могли да бъдат свързани с конкретната географска ширина,

материал на Пламен Вълчев

традиции или характерното за региона, или пък на самата емблема присъстват странни и нестандартни елементи, които на пръв поглед не се връзват. Има също така и такива лога, които просто крият интересна история зад себе си.

В тази статия ще разгледаме някои от най-интригуващите футболни емблеми в световен мащаб. Например чудили ли сте се защо по дя*олите на белгийският КАА Гент има лице на индианец в профил, или пък защо чешкият Бохемианс 1905 има кенгуру на емблемата си? Защо на емблемата на Ливърпул има два запалени факела и защо в тази на португалския Бенфика има… колело от велосипед?

 

Отговорите на тези, както и на някои други въпроси ще откриете в тази статия!

Атлетико Мадрид

„Дюшекчиите“ от Мадрид (както също са известни Атлетико) имат мече, посягащо към ягодово дърво на емблемата си. Това мече е символ на Мадрид още от 13-ти век. В центъра на испанската столица, на площад „Пуерта дел Сол“ може да бъде забелязана статуята на „мечката и ягодовото дърво“, която е поставена там през 1967г. По този начин „дюшекчиите“ изразяват своята принадлежност към родното си място.

Ливърпул

Ливърпул безспорно e един от грандовете в европейски и световен мащаб, с много дълбока история, традиции и многобройна маса от фенове. Любопитен детайл в емблемата на отбора, освен митичната птица „Ливър“, която е и символ на едноименният град, са двата запалени факела от двете ѝ страни. „Вечните огньове“ стоят там заради жертвите от трагедията на „Хилсбъро“, където на 15 април 1989г. загиват 96 фена на Ливърпул. Над емблемата, като нейна „корона“, стои портата на Бил Шенкли - легендарен мениджър на клуба.

Барселона

Футболен клуб Барселона винаги е символизирал каталунския национализъм, поради което знамето на тази бунтовна провинция в горния десен ъгъл не е изненадващо. Английският флаг до него може да се приеме като знак на уважение към създателите на клуба, но истината е, че "Свети Джордж" е не само покровител на „родината на футбола“, но и на град Барселона.

Бенфика

На емблемата на португалския гранд Бенфика има надпис на латински, който гласи: „E pluribus unum” (От многото - единствен). Любопитното е, че това е и девиз, изобразен на държавния печат на САЩ. Също така орелът - символ на отбора е кацнал на… велосипедно колело! Това е така, защото клубът е основан от колоездачи.

Бока Хуниорс

Аржентинският Бока Хуниорс е най-популярният тим в родната си страна. Със звезда се отбелязва всеки един спечелен трофей на отбора.

 

Любопитното тук е защо именно жълтото и синьото са цветовете, които са съчетани на емблемата? През 1906г. основателите на Бока влизат в неразрешим спор за това, как да изглежда емблемата и какви цветове да съчетава. Не успяват да достигнат до консенсус и тогава се взима соломоновото решение да отидат до пристанището и да изчакат първият кораб, който пристигне. С каквито цветове бъде флагът на този кораб, такива цветове ще бъдат избрани за новосформирания клуб. Корабът, който пристига плава под флага на Швеция.

КАА Гент

Индианец на емблемата на белгийски отбор, защо? Всичко има своето логично обяснение! През 1895г. Бъфало Бил посещава Гент заедно със своя цирк. Това поражда страхотен интерес у местните, като по-късно (през 1920г.) те решават да го увековечат на емблемата на футболния отбор.

Динамо Букурещ


Двата вълка на емблемата на клуба от румънската столица се появяват през 1998 г. Повечето фенове асоциират това с псевдонима на отбора - "червените вълци". Но защо два? През 60-те и 70-те години на миналия век, за Динамо играят легендарните братя Раду и Йон Нунвайлер. Запалянковците ги наричат "червените вълци", което се превръща в прякор на клуба и на 50-ата годишнина животните се появяват на емблемата на Динамо.

Бохемианс 1905

Чешкият Бохемианс 1905 има интересно изображение, което не само не е характерно нито за Чехия, нито за Европа, а единствено и само за Австралия – кенгурото. През 1927г. (все още под името 'Вършовице') отбора прави турне в Австралия, на което получава като подарък двойка кенгура за зоопарка в чешката столица. Отборът получава прякора "кенгурата" и слага популярното животно в емблемата си.

Кьолн

На емблемата на немския Кьолн ясно се разпознава кьолнската катедрала, която е сред най-големите в света. Странното е, че тук в пъти по-голяма от катедралата е изобразената до нея коза. Но как се е появила? Всичко започва благодарение на играещия треньор Хенес Вайсвайлер, който през 1950 г. се появява на градския карнавал със своя домашен любимец - коза. Игривото животно се радва на огромен интерес от страна на хората и Хенес започва да го води на стадиона.

Абърдийн

Емблемата на Абърдийн привидно е проста - годината на създаването, името на отбора и "А" като Абърдийн, но вместо чертичка - топка. Само че не е "А", а е футболна врата. През годините “доновете“, както е и прозвището на шотландският отбор, много пъти е трябвало да отговарят на въпроса „дали вкарват или допускат гол?“ на картинката от емблемата. Въпрос на гледна точка!

-   -   -

Всяка футболна емблема изобразява нещо и логично има своята история. Тук представихме само една малка част от интригуващите детайли, които съпътстват традициите на тези отбори.

 

Има обаче и такива отбори, чиито футболни лога изглеждат по изключително нелеп начин и човек започва да се чуди дали идеята за дизайн не е поверена на невръстно дете, или просто креативността на „твореца“ е на ужасно ниско ниво. За завършек, нека да се насладим на някои от тях!

Уорънпойнт

Уорънпойнт е отбор, който се състезава във Висшата лига на Северна Ирландия и очевидно има изключително интересно лого. Сведения и детайли за дизайна на тази футболна емблема обаче липсват. Изглежда сякаш като нарисувана от дете, само че и в това не сме сигурни. Просто я оставям тук, за да ѝ се полюбувате!

Анти Дръг Страйкърс

Това е отбор от Сиера Леоне, в чието лого (наподобяващо формата и разделението на логото на Барселона) забелязваме футболист с топка в краката, купа, нарисувана сякаш отново от дете, топка и листо, наподобяващо листото на канабис, в което са разположени психотропни медикаменти. Удивителен дизайн!

Кугсак-45

Намираме се в Гренландия, където на емблемата на Кугсак-45 двама ескимоси се борят помежду си за тюлен!

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube
103462909_4092336437473849_3811584340719
FUN 
FACT !