top of page

Туморът Глейзър

публикувано на 1 Юли, 2019 / Четеш за 7 минути

Трудно се започва статия за любимия клуб, която е с по-скоро песимистична нотка, отколкото с оптимистична. От доста време ми се иска да напиша нещо такова, но много дълго време отлагах. Винаги съм смятала, че Манчестър Юнайтед е един различен, специален клуб. Клуб, който има ясна идея за идентичността си и почита историята и традициите си. Клуб, който, въпреки че е

материал на Пепа Запрянова

една огромна империя с огромна фенска маса, си остава едно сплотено семейство. В последните години обаче изглежда, че клубът тръгна в различна посока. Посока, в която водеща сила са парите и приходите. Футболът и триумфът на терена, останаха далеч встрани.

Представянето на терена наистина няма особен ефект върху това, което можем да правим от комерсиална гледна точка.

 

Това са думи на изпълнителният вицепрезидент на Манчестър Юнайтед Ед Уудуърд, по време на един от редовните му конферентни разговори с инвеститорите. Футболен Клуб Манчестър Юнайтед вече се превръща в бизнес клуб, финансова империя, чиято основна цел е генерирането на все повече и повече приходи, докато представянето на футболния терен и печеленето на трофеи не са от чак такова значение.

 

Важните неща в последно време са как се развива Youtube канала на клуба или пък колко сваляния има приложението. Разбира се, живеем в ера, в която да си в Youtube, Facebook, Twitter и т.н. е нещо нормално, даже е странно, ако ги нямаш, но когато фокусът ти е изместен върху тях и не попада там, където трябва, то нещата не са наред. Да не говорим за множеството партньорски сделки, които клубът обявява. Те станаха толкова много, че аз лично спрях да ги броя. Един от последните е Ремингтън (Remington), които станаха „първият партньор за електротехника“ на клуба. Да не споменавам и за специалния брандиран трактор, когато Юнайтед подписа спонсорски договор с японската компания Янмар (Yanmar). Изведнъж клубът започна да бъде взиман на подбив, защото подписва повече партньорства, отколкото договори с нови футболисти.

62239400_2991136170927220_66642738157212

колаж: Пепа Запрянова

Семейство Глейзър разполагат със златна кокошка, която дори и да се представя зле на терена, продължава да генерира милиони. Затова и Уудуърд си позволява такива коментари, защото е напълно наясно каква мощ притежава Юнайтед от комерсиална гледна точка. Червените Дяволи може и да завършиха на шесто място във Висшата Лига през този сезон на цели 32 точки зад шампиона Манчестър Сити, но това няма да попречи в края на фискалната година, клубът да се похвали с рекордни приходи, които могат да надхвърлят 600 млн. паунда.

 

Основният проблем е в цялостното управление на клуба от семейство Глейзър. От една страна Манчестър Юнайтед е най-богатият отбор в света, но се свени да инвестира, а освен това изплаща и дълг. Всички знаем историята как бе придобит клубът от Малкълм Глейзър чрез т.н. ливъридж сделка, с която клубът се сдоби със заем от 700 млн. Някои може би ще се запитат какво точно е ливъридж сделка. Това е покупка на компания, която се финансира както от заем, така и от собствен капитал. Прилича доста на жилищна ипотека, но докато ипотеката е обезпечена срещу самия имот, ливъридж сделката е обезпечена срещу компанията. Поради това, когато се използва този похват, се търсят компании, които умеят да генерират много пари и които имат потенциал да увеличат цената си и изплащат лихвите, тъй като при подобна сделка, те са много високи.

65428238_2991136167593887_31902138753875

колаж: Пепа Запрянова

Та... всичко това бе направено с идеята за печалба и нещата работят прекрасно за Глейзър. По последна информация (август 2018 г.), в момента Манчестър Юнайтед се оценява на 4,1 млрд. долара (регистрирайки 12% растеж сравнение с 2017), а семейство Глейзър закупиха клуба за 790 млн. паунда, които се равняват на 1,5 млрд. долара.

 

Преди 2005 г. Манчестър Юнайтед беше акционерно дружество, което нямаше и едно пени задължения, не изплащаше никакви кредити, а за изплащането на дивиденти към собствениците си просто не можеше да става дума. След като американското семейство завзе властта на Олд Трафорд, акционерното дружество бе закрито и Манчестър Юнайтед се превърна в дружество с ограничена отговорност. Започна да изплаща заема на Глейзър от 540 млн. По последни данни дългът е около 496 млн. Паунда, което означава, че за 14 години Червените Дяволи са изплатили едва 44 млн. Лихвите, които са платени по заема, се равняват на 770 млн. Разбира се, да не забравяме и парите, около 80 млн. общо, които са платени като дивиденти за консултантски и мениджърски услуги към семейство Глейзър от 2012 г. насам.

От 2005 година до сега вместо да инвестира в себе си, Манчестър Юнайтед бе изцеден. Над един милиард паунда са източени от клуба за изплащане на дълг, лихви и дивиденти. Горе-долу такава е сумата, която Шейх Мансур инвестира в Манчестър Сити и го превърна във водеща сила в световния футбол.

Прочети 'Манчестър Сити - световният бранд, който налага правилата'

thumbnail.jpg

Проблемите с Глейзър и тяхното управление не са от вчера и от днес, но сега, след пенсионирането на Сър Алекс Фъргюсън, са много ясно видими. Фъргюсън бе едно прекрасно прикритие за американците, защото беше гений. Умееше с минимални средстава да постига изключителни резултати. От 2005 до 2013 г. Фърги спечели 5 титли на Англия, една Шампионска Лига, 3 Купи на Лигата, една Световна клубна купа и 5 трофея Къмюнити Шийлд. Сега, след като шотландеца го няма, клубът прилича на разпасана команда. Няма план за бъдещето. Всъщност, план за бъдещето няма от 2005 насам. Фърги обичаше да планира няколко години напред. Обичаше да взима играчи, които ще достигнат своя пик в Юнайтед, а и не се страхуваше да плати солидна сума за тях. Рио Фърдинанд, Кристиано Роналдо, Уейн Рууни са чудесен пример за това.

През 2009 г., когато Кристиано Роналдо бе продаден на Реал Мадрид за 80 млн. паунда, всеки един фен на Манчестър Юнайтед очакваше да се намери адекватен негов заместник. Но вместо това бяха взети Антонио Валенсия (16 млн), Маме Бирам Диуф (2 млн.), Габриел Обертан (3 млн.), а Майкъл Оуен дойде като свободен агент. Сър Алекс, от своя страна, заяви: „There’s no value in the transfer market” (Няма стойност на трансферния пазар).

Наистина ли вярвате, че мениджърът, който винаги е бил готов да инвестира каквото е нужно за подобряването на състава си, няма да намери стойност на трансферния пазар? Наистина ли вярвате, че мениджърът, който плати 27 млн. паунда за 18-годишния Уейн Рууни, не е намерил подходящ заместник за Роналдо? Истината е, че парите от трансфера на португалеца отидоха за нуждите на Глейзър и техния дълг. Нека не се залъгваме и от някои от скъпите трансфери, както по времето на Сър Алекс, така и след него. Всички пари, които бяха дадени, особено в последните години, са с цел замазване на очите, а не са реално и планувано инвестиране. Самият факт, че след пенсионирането на шотландеца, Манчестър Юнайтед смени четирима мениджъри, които имат коренно различна философия един от друг, говори достатъчно за управлението на семейство Глейзър.

Прочети 'Манчестър Юнайтед, НЕ на Сър Алекс'

thumbnail.jpg

Трансферите не са единственото звено, което бе неглижирано при американците. Олд Трафорд е другото нещо, оставено на самотек. Още през 2005 г. семейството заяви, че е готово да направи проект за разширяването на Олд Трафорд с идеята да го превърне в най-големия стадион в Англия. Всичко това обаче си остана само на приказки, които се подновяват през няколко години. Покрай тези приказки обаче, нищо съществено не се прави по стадиона. Покривът е доста стар и често се случва да тече при проливен дъжд. Дори имаше опасност мачът срещу Манчестър Сити през изминалия сезон да бъде отменен заради обилен теч от покрива.

 

Докато Сити, Ливърпул, Арсенал и Тотнъм модернизираха сегашните си стадиони или си построиха нови, Глейзър не са пипнали и една тухличка на Олд Трафорд. Предвид начина, по който се третира основният стадион на клуба, няма как да очакваме Юнайтед да изгради друго игрище, което да покрива нуждите на академията, резервите и женския отбор. Червените Дяволи притежават голяма част от земята около Олд Трафорд, но изглежда не желаят да я използват, за да направят малко стадионче за младежките си състави, както направиха Сити, които изградиха малък стадион с капацитет от 7 000 близо до Етихад.

Всъщност, преди 3-4 години имаше идея за изграждането на подобен малък стадион около Олд Трафорд, дори се спекулираше, че ще носи името 'Джими Мърфи', в чест на легендарния асистент на Сър Мат Бъзби, но също както разширяването на Театъра на мечтите, всичко си остана само на приказки и засега младежките състави на Юнайтед и женският отбор играят на стадион Лей Спортс Вилидж, който се намира на 25 км. от Олд Трафорд. Манчестър Юнайтед малко по малко започва да гние и основната заслуга е на семейство Глейзър.

65535643_2991165157590988_38691206228816

Dave Green, LeighStadium-May2008, size, CC BY-SA 2.0

В последните шест години стана ясно, че не е важно кой е мениджърът, когато бордът не приеме присърце идеята за цялостното модернизиране на клуба. Думите на Ед Уудуърд, с които започнахме („Представянето на терена наистина няма особен ефект върху това, което можем да правим от комерсиална гледна точка.“) звучат арогантно и самодоволно, а и показват, че Манчестър Юнайтед се е самозабравил. Клубът си извоюва тази комерсиална мощ, превърна се във футболна империя, благодарение на успехите си под ръководството на Сър Алекс Фъргюсън, а сега Уудуърд и семейство Глейзър се задоволяват с най-добрия Youtube канал и най-добро приложение. В едно от подразделеният на официалния сайт пише: „Винаги се стремим към величие“ – това обаче не си личи особено в последните няколко години.

 

 

Ако нещата продължат в същия дух, няма да видим Манчестър Юнайтед да вдигне титлата на Англия или да спечели Шампионската Лига скоро. Феновете на клуба ни очакват тежки години, в които ще гледаме как отбора се лута между 4-7 място и се бори със зъби и нокти за участие в Шампионската Лига.

 

Love United, Hate Glazer!

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page