top of page

Топ 5 на дербитата в Англия

публикувано на 23 Декември, 2019 / Четеш за 7 минути

В страната, считана за родина на футбола, тази велика игра е не просто спорт или забавление, а религия! Там всички отбори имат дългогодишна история и делят (или не желаят да делят) нещо помежду си. Футболната принадлежност така е обзела острова, че не би било изключено разхождайки се из Ливърпул например, вместо с въпрос за времето или някакъв друг общ въпрос, да бъдеш спрян

материал на Пламен Вълчев

( гост-автор )

на улицата и да те попитат: „Reds or Blues?” (червени или сини?). Такава е реалността за много английски семейства и бита им протича по следния начин: – понеделник-петък работа, единият от двата почивни дни се отделя за семейството, а другият – за любимия отбор.

 

В тази статия ще разгледаме пет от най-интересните дербита в Англия, какви са били причините да възникват и какво се е променило до днес.

Ливърпул и Евертън

Мърсисайдското дерби, както е наречено, тъй като през град Ливъпрул минава именно река Мърси, е също така и едно от най-продължителните: от 1962 г. се играе в местната елитна дивизия без прекъсване. Известно е още и като „Приятелското дерби“. Наречено е и по този начин понеже в голям брой от семействата в града има фенове и на двата отбора и често по трибуните могат да бъдат забелязани привърженици декорирани в синьо и червено, но седящи едни до други. Като заключение за поведението на феновете на отборите помежду им може да се каже, че макар и да жадуват да излязат победители в градското дерби, дори и загуба не би довела до агресия между агитките.

Любопитен факт е, че по-старият от двата отбора е Евертън, който играе на „Анфийлд“ до 1891 г. Тогава мъж на име Джон Хоулдинг става едноличен собственик на терена и решава да повиши наема от £100 на £250 на година. Това увеличение не устройва „карамелите“ и те окончателно се преместват на „Гудисън парк“. Тогава през 1892 г. Хоулдинг решава да основе собствен клуб и така се ражда Евертън Атлетик, но името е променено на Ливърпул, след като Футболната асоциация отказва да приеме в името да се съдържа Евертън.

80524750_3507558389284993_82364584227619

Джон Хоулдинг

(основател на Ливърпул)

До ден днешен винаги има изключително много заряд преди и след всеки сблъсък между двата отбора, но (с много малки изключения през годините) тези срещи винаги протичат под знака на приятелството, насладата и удоволствието от футболната игра.

 

Арсенал и Тотнъм

Тук вече става въпрос за едно дерби от съвсем различно измерение, изпълнено с много омраза и ненавист между отбори и фенове.

 

Всичко започва през второто десетилетие на XX век, белязано от две много интересни събития. През 1913г., Арсенал се премества от южните части на Лондон на „Хайбъри“, което е в непосредствена близост до домът на Тотнъм - „Уайт Харт Лейн“. По този начин се заформя дербито на Северен Лондон, заради създалата се чисто физическа близост между стадионите на тези два клуба – едва 6 км. (което за град като Лондон е нищожно разстояние).

 

Впоследствие, през 1919г. се получава един много интересен казус, който допълнително подклажда вече зараждащото се съперничество: от Футболната Асоциация (ФА) на Англия е взето решението Първа лига (сегашната Висшата лига) да се разшири с още два отбора. Едната квота е дадена на Челси, а за другата кандидатстват Тотнъм, Арсенал и Барнзли. След грешка при изчисляването на головата разлика от страна на хората от ФА, както и последващо гласуване, малко несправедливо с оглед на тогавашната ситуация, Арсенал печели втората квота, а Тотнъм и Барнзли остават във Втора лига. Това са факти, които през един по-трезвен поглед, 100 години по-късно не би трябвало да имат кой знае какво значение, ала пък от друга страна е нещо насаждано от поколения фенове през годините.

 

Съперничество, омраза и сблъсък на честта за короната на Северен Лондон са думи, които биха могли да охарактеризират взаимоотношенията между тези два отбора и до ден днешен.

79957074_3507591509281681_17348097813124

Астън Вила и Бирмингам

Град Бирмингам, който е дом на Астън Вила и на едноименния Бирмингам, е вторият по големина в Англия. Именно поради тази причина това дерби е известно като „Дербито на втория град“ (Second City Derby).

 

И двата отбора са създадени преди повече от 140 години: Астън Вила през 1874 г., а Бирмингам - през следващата, 1875 г. В исторически план е трудно да се каже каква точно е била първата причина за ожесточението между тези отбори, но се смята, че тя се корени именно в това, кой от тях ще бъде по-напред във втория по големина град на Острова. Също така, в исторически план Вила има по-сериозни успехи от Бирмингам, което допълнително дразни феновете на „сините“ и създава омраза към „виланите“.

 

В тези дербита има доста култови сцени като нахлуването на фен на Бирмингам на терена, който удря футболист на Вила например. В друг случай, не в конкретен сблъсък между тези два отбора, но пък на доста голяма трибуна – Уембли, по време на мач между Бирмингам и Карлайл, Пол Тейт (който отбелязва победният „Златен гол“ за Бирмингам; по онова време регламента е такъв) изразява радостта си по доста вулгарен и директен начин. След като отбелязва попадението си, той се отправя към публиката на Бирмингам, вдига фланелката си и отдолу се открива надпис „Shit on the Villa” (Ла*на по виланите).

Прочети 'Дербито на Южния бряг'

thumbnail.jpg

Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед

Дерби, датиращо отново от повече от 100 години, което обаче до сравнително скоро не беше точно дерби, а среща между „шумните съседи“ и „гранда от Манчестър“. Имало е моменти, разбира се, в които Сити са успявали да спечелят нещичко срещу Юнайтед през годините, но като цяло статистиката между тези два отбора е със смазващо превъзходство в полза на „червените дяволи“.
 

В последното десетилетие обаче две основни причини бележат възход за Сити и падение за Манчестър Юнайтед. Едната - дългогодишният мениджър Сър Алекс Фъргюсън приключи своята свръх-успешна кариера начело на „червените дяволи“, а пък малко преди това Манчестър Сити бе закупен от един от най-богатите собственици на футболни клубове в Европа - шейх Мансур нин Зайед ал Наян. Юнайтед все още не успява да открие подходящият заместник на Сър Алекс, а пък Сити изглежда разполага с неизмерими богатства и ако нещо не върви по план, винаги може да се инвестира още, докато не потръгне.

 

Следващите няколко години ще бъдат изключително любопитни, тъй като предстои да видим дали Сити ще успее да затвърди позиции и да се превърне в гранда, който би искал да бъде, а също така дали Юнайтед ще успее отново да се съвземе и да придобие предишния си облик или пък лутането и непостоянството в отбора ще продължат.

80581209_3507629939277838_40693932685619

Манчестър Юнайтед и Ливърпул

Най-лютото и свирепо съперничество във Висшата лига на английския футбол, което е и между двата най-титулувани отбора - Ливърпул с 18 титли, Манчестър Юнайтед с 20.

 

Изключително любопитното тук е, че Ливърпул не е печелил титла от 1989/1990г., докато 13 от 20-те титли на Юнайтед са след 1992/1993г. и благодарение на Сър Алекс Фъргюсън. Когато застава начело на Манчестър през 1986г., той прави изключително амбициозното изявление, че възнамерява „ДА ЗАДМИНЕ ЛИВЪРПУЛ ПО ТИТЛИ“! От устата на млад и не особено доказал се мениджър това звучи дори богохулно, шотландеца обаче прави страхотна кариера на кормилото на „червените дяволи“, успявайки да се докаже като един най-успешните мениджъри за всички времена и спазва обещанието си.

Нека се върнем обаче доста по-назад, някъде около малко повече от век преди днешните събития. Ливърпул и Манчестър са два града, които са разположени в северозападната част на Англия и разстоянието между тях е доста близко – едва 60 км. Ливърпул е разположен на северната страна на естуара на река Мърси, докато Манчестър е навътре от брега. Това превръща „градът на Бийтълсите“ в основно морско пристанище за региона и стоките трябва първо да акостират там, след което да се заплати такса и чак тогава с железница да бъдат пренесени до Манчестър. В края на XIX век бизнес общността в Манчестър не издържа на високите санкции, налагани от монополистите от Ливърпул, и решава да прокопае свой собствен канал, по този начин осигурявайки си директен път към Ирландско море. Каналът е завършен официално през 1893г., която пък също е официалната дата на началото на съперничеството между тези два града.

Сблъсъкът между най-големите футболни представители на Англия е именно и сблъсък между тези два града! В този сблъсък има вплетена толкова много история и величие, като както може би в никой друг по света. Трудно е да се каже кой от двата отбора го печели към момента, тъй като футболни, а и други аргументи, не липсват и от двете страни. Вечната борба за надмощие над първенството на Албиона!

-   -   -

 

 

 

В Англия примерите за футбола са зад всеки ъгъл. Примерите за местни, регионални и всякакви други клубни съперничества са ужасно много.

 

В тази статия подбрах, по лично усмотрение, но и смея да твърдя по всеобщо, представителна извадка за най-интересните и любопитни сблъсъци от Острова.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube

Лев Яшин прекарва цялата си професионална кариера в Динамо (М) !

 

Печели 5 пъти титлата и 3 пъти купата на страната с отбора

paper-texture-FUN-FACT.jpg

 FUN 
FACT

Георги Аспарухов има 18 мача и 19 гола в КЕШ и КНК с екипите на Левски и Ботев (Пд)

 

Освен това е голмайстор на КНК през 1963 г.

bottom of page