Тактическите умения на Крис Уайлдър

публикувано на 1 Февруари, 2020 / Четеш за 6 минути

Може би не е случайно - двамата английски мениджъри във форма, усъвършенствали се в занаята в Чампиъншип през миналия сезон, сега заемат водещи позиции във Висшата Лига.

Поразително е, че и двамата са подбрали идентична тактическа постройка на тази, която са използвали през изминалата кампания. Има отчетливи разлики между Крис Уайлдър и Франк Лампард, най-вече

материал от Пепа Запрянова *

в ресурсите с които разполагат. И двамата обаче предпочитат идентичен стил на този, който използваха в Чампиъншип, независимо че Франк Лампард води друг отбор в момента.

Още през август месец имаше признаци за намеренията на Уайлдър. След точка на Стамфорд Бридж, Уайлдър заяви готовността на състава си да се бори като равен с равен с най-големите: „Ние не сме туристи, които идват да си вземат автографи и няколко тениски“ Тези думи запазват сериозността си и днес.

 

 

 

Надарен тактически

Шефийлд Юнайтед е олицетворение на амбицията и енергията на Крис Уайлдър. Замислете се за големи футболни умове които ръководят отбори в днешно време, а сега се замислете за съставите им. Изчислете триъгълниците които формират около наказателното поле или пък се замислете за усилията, които полагат в задържането на топката. „Вярвам в играчите си повече, отколкто те вярват в себе си понякога“. Това отношение се вижда в желанието на футболистите му да се изразяват.

Гледайки Шефийлд Юнайтед на Крис Уайлдър, веднага забелязваме формацията 3-5-2 и как тя се пригажда към пулса на всеки двубой. Ако формацията не е достатъчно авантюристична, то припокриващите се бранители със сигурност демонстрират креативност. Добрият мениджър се отличава и със способността да прецени правилния момент за тактическа промяна в течението на мача. Крис Уайлдър е изградил отбор с тактическото съзнание да отговаря на спънките.

84222138_3604576949583136_82943768942671

Мачът срещу Манчестър Юнайтед на Брамъл Лейн служи да илюстрира мениджърска упоритост, която трудно може да бъда надвитаДоминирайки началните минути, като използва компактно трио в полузащита и агресивна преса, Шефийлд Юнайтед поведе рано в двубоя. Лис Мусе не се отказа да гони лошия пас на Оливър Норууд. Бързо приближи паникьосания Фил Джоунс, изблъска го и преди Джоунс да успее да протестира, пасът на Мусе рикошира, попадайки на пътя на Джон Флейк, който изпрати топката в мрежата на Червените Дяволи. Ако при първия гол Остриетата имаха късмет, то вторият бе достатъчно красноречив. Мусе се пребори за топката с Андреас Перейра, подаде я на Флейк който напредна леко, след което изведе Мусе, а той с премерен удар по земя удвои преднината на Шефийлд Юнайтед. В този момент от срещата, Остриетата тотално владееха случващото се на терена.

Уайлдър трябваше да отбележи, че защитната му тройка трябва да е наясно със заплахата по фланговете и предвид това бързо трябва да преминава в компактна петица. Когато Даниел Джеймс атакуваше по десния флаг, това се отличи като проблем. Щом Джеймс центрира в наказателното поле, защитната тройка на Шефийлд Юнайтед бе съсредоточена в спечелването на топката на втория етаж и Крис Башъм успя да се пребори и да направи полуизчистване, което обаче попадна на крака на Брандън Уилямс, който пък с премерено воле изпрати топката във вратата на Остриетата, намалявайки преднината им. Пространството което Уилямс получи, за да отправи удара си, ще осигури тема за размисъл на Уайлдър, който ще настоява крилата му да бъдат по-дисциплинирани.

83313007_3604598172914347_80841270481481

Манчестър Юнайтед отново се възползва от уязвимостта на Шефийлд Юнайтед по фланговете, когато Маркъс Рашфорд асистира на Мейсън Грийнууд за изравнителното попадение. Защитната тройка отново бе изолирана с диагонален пас, който разкри слабостта на 37-годишния Фил Джагелка. При 2-2 мачът отиваше в посока Манчестър. Двата бързи гола всяха паника и Остриетата бързо заиграха със защитна петица. Компактността се загуби при паниката, причинена от неумолимата игра на Манчестър Юнайтед в атака. Третият гол отново демонстрира предсказуемото пространство между халф бековете и централните бранители. Бързо двойно подаване между Джеймс и Марсиал успя да залъже вратаря на Шефийлд Юнайтед и позволи на Маркъс Рашфорд да се разпише.

И точно в този момент Крис Уайлдър подчерта защо е сериозен кандидат за най-добрият английски мениджър в моментa. След като мачът вече се изплъзваше от ръцете му, той показа решителност и, че няма да се задоволи с фантастичното представя на играчите си само в две трети от мача. Въпреки че са изиграли 90 минути, полузащитниците на Шефийлд Юнайтед демонстрираха изключителна физическа подготовка. Енда Стивън се пребори за топката на левия фланг, след което тя попадна в Оливър МакБърни, който се разписа за 3-3. Когато топката стига до наказателното поле ще забележите, че централния защитник на Остриетата (Джак О‘Конъл) се намира на позиция около опасната зона. Бранителят е преминал в атака, когато Шефийлд Юнайтед смело преследва точката в двубоя и заслужено достига до нея.

Прочети 'Клоп срещу Гуардиола - приликите в тактиката'

thumbnail.jpg

Предстои важен сезон

Щях да бъда много разочарован, ако не бяхме взели нещо от този мач, защото в голяма част от двубоя се представихме много силно“ Интервюто на Крис Уайлдър след края на двубоя показва признание, че тази точка не е била случайна и това, че в момента са на седмо място (с равни точки с Манчестър Юнайтед) е чудесно отражение на техните способности.

Сравнението между Франк Лампард и Крис Уайлдър може би е малко несправедливо, взимайки предвид опита в техните отбори. Шефийлд Юнайтед имаше само петима национали срещу Манчестър Юнайтед (които играят основно за Република Ирландия и Шотландия). Богатството от опит с който Червените Дяволи разполагаха, или това с което Челси разполага е несравнимо. Можем да сравняваме обаче тактическото ноу-хау, което показват сегашните им треньори.

Би било прибързано да предположим, че Шефийлд Юнайтед ще се бори за място в Лига Европа, но те бързо започват да се установяват като отбор от Висшата Лига. Крис Уайлдър ще побърза да посочи, че все още са някак далеч от безопасността. Но както вече направи, ще им напомни и че се намират в сегашната си позиция не заради късмета си. Те са отбор, който показва тактическа хитрост и устойчивост в играта си, която ефективно пренесоха от Чампиъншип във Висшата Лига.

* Статията е превод. Оригиналният материал може да намерите на https://www.thefalse9.com/2019/12/a-look-at-chris-wilders-tactics-at-sheffield-united.html

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube
103462909_4092336437473849_3811584340719

 

Леонид Слуцкий прекратява кариерата си на футболист след едва 13 мача и на 19-годишна възраст !

 

Причината – той контузва непоправимо коляното си, след като пада от дърво, спасявайки котка

(и въпреки, че така става герой в селото, травмата не му позволява да играе повече)

FUN 
  FACT !