СРАМ

публикувано на 25 Март, 2021 | Четеш за 6 минути

В момента на писането на този материал е след 3 часа през нощта. По принцип това е време в което е съвсем нормално да се спи, дори и в ситуация на локдаун. Ама мен не ме лови сън не от сега, а още от миналия четвъртък. Тогава и двата големи спортни ежедневника сякаш ехидно бяха проснали заглавията „Пак синя тишина“. Не ми дреме за чий го правят, заяждат ли се или просто сервират топла за пореден път грозната истина на синя България.

Вече повече от 10 години грозната истина се плези в лицата на всички милеещи за този отбор хора и не спира да напомня за себе си във всеки един удобен момент. И така трябва да бъде, защото въпреки всичкия срам, унижения и страдания които изживява синият запалянко, нищо не се променя. В една стара рап песен се пееше, че „парещата болка може да се изтърпи, стига след това нещо в теб да промени...“ Това така и не се случва, а едно десетилетие се изгуби в някакви нереални фантазии за силна игра, трансфери, трофеи и европоходи. А всъщност се върти една и съща касетка, която дори и не се обръща от страна Б . . .

Много ме боли и много ме е срам, че отборът на сърцето ми страда. Не е професионално да се влагат силни емоции, но вече ми писна. Искам цялата тази болка да спре и да се окаже, че всичко е било един мимолетен кошмар. Той не спира да се разраства и да посяга на всичко свято и ценно, свързано с този отбор. Та даже Левски не притежава и последната си спечелена шампионска титла, която даже се наложи да бъде откупувана. Все едно е някакъв заложник. И така е било, разни пияндурници са се наливали с алкохол в известен ресторант на известен пернишки милионер . . .

165454602_5989114534462687_4512180215595

Обиден съм, че въпреки всички усилия на феновете, отделящи от залъка си вече почти година, надяващи се на спасение и на подобрение, батака в който е клуба се задълбочава. Левски не спира да губи малките си битки за живот по всички параграфи. Първо беше осъден от все още водещия се по документи треньор Петър Хубчев за сумата от почти един милион лева! Нямам обяснение защо беше нужно

 

1) да се плаща неустойка на БФС, за привличането му като треньор

2) беше допуснато да сключи договора си с германския си паспорт, което автоматично направи отношенията в пъти по-сложни и резултатите сега го показват. Искам да попитам кой идиот заби този автогол в синята врата?

 

Излезе финансов отчет на клуба за 2020-та година. Отчетени са общо 15 милиона приходи, 1/3-та от които са пряко от феновете, под форма на дарения, клубни карти и други, и 14.2 милиона разходи. Шокиращото за мен беше, че при 5000 лева таван на заплатата на футболист, са били похарчени 7.4 милиона за заплати, данъци и осигуровки. При положение че режеш заплати, свиваш разходи и цепиш стотинката, тези цифри са абсурдни. Или аз не разбирам от математика, или някой папка и слушка за сметка на всички дарители.

Сега се прави опит за закърпване на положението с идването на Славиша Стоянович. Голяма еуфория сред феновете, която беше помрачена от началото на сезона с доста неща. Ръководството заяви, че всеки лев е важен и ще се разчита на наличните играчи. Заплатите се намаляват и съответно се дава шанс на младите момчета да се развиват и да играя по-редовно в първия отбор. С тази мисъл беше проведена и подготовката, в която се видяха някакви наченки на подобрена игра. И след края на спарингите, като на конвейр започнаха да идват едни чужденци. Начо Монсалве, Ребин Сулака, Фейкал Рерас, Драган Михайлович и Билал Бари се озоваха в отбора и тотално объркаха ситуацията. Значи тренираш едни неща на лагера и обиграваш едни футболисти и накрая се домъкват нови 5 души, и в началото на първенството те играят, 'айде ще обиграваме и тях сега едни 5-6 кръга.

 

Да ама за Левски всяка точка е скъпоценна и не може да се позволят експерименти. За това обаче ръководството се направи на две и половина и както винаги, ще си измие ръцете с треньора при лоши резултати. Този меко казано неадекватен мениджмънт води със себе си само проблеми и те ще се задълбочават все повече. Много играчи след края на сезона ще си ходят откъдето са си дошли, с обезщетение в джоба и хорото което се играе вече 10 години ще си продължи с нови участници. И между другото, младият Алекс Петков (който беше изритан) сега е в Арда и в ¼ финала за Купата на България беше сред най-добрите и ще играе там, където Левски не достигна.

Прочети 'Радостта от Футбола'

thumbnail.jpg

Стигнахме и до треньора и неговата роля. А тя е неизяснена. Води се спортен директор, изявява се като треньор, а в последно време май само отбива номера. Явно Сираков го подведе за някои неща и в момента на Славишата му е през знаете-какво за отбора. Цари пълен тактически и игрови брак, та пушек се вдига. Отбора няма никаква тактическа схема и игрова постройка, а футболистите просто са разделени на защитници и нападатели. Едните стоят отзад, борят се като прасета с тиква с топката и ритат напред с все сила, пък там каквото направят ония другите, които играят напред...

 

При положение, че братя Цоневи са трайно контузени, пълно безумие е да не се вземе дори един полузащитник. Няма го свързващото звено между двамата крайно дефанзивни халфове пред защитата и нападението. Няма човек който да вземе топката, да я раздаде или да преодолее човек на скорост. Не се и търси авариен вариант нито на скамейката, нито в юношеския отбор. Да беше взет например Дани Начев на подготовката, да се види какво може и евентуално да бъде интегриран в първия отбор. Ако щеш дори и Валери Божинов сложи на позиция зад централния нападател, все ще съумее да даде няколко решителни паса. Опита е на негова страна и знае как да играе в напечени ситуации. Трябва да бъде използван, а не да го играе клоун в съблекалнята.

Докато не се изясни как ще играе Левски като основна схема и философия, нещата няма да го бъдат. След това трябва да се помисли и над варианти какво правим, ако се озовем в неизгодна позиция. Сигурен съм, че такъв план в момента няма, а разчитаме на безразборното пускане на куп нападатели отпред да се боричкат, пък ще се надяваме някой да я „избоци“ (както направи Марин Петков срещу Славия). Чак когато има изградена стратегия и резервни планове за игра в различни ситуации, тогава вече можем да говорим за израстване, както отборно, така и индивидуално на самите футболисти. Ако Славиша иска да се случи нещо такова и е мъжкар държащ на думата си, ще го направи. Без оправдания. Иначе ще покаже, че само чака числото, когато ще му дойде смс-а за заплатата. Дължи го на феновете, които повярваха в него и се надяваха, че този път няма да бъдат излъгани. Че през последните 10 години свикнаха да е така.

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube
103462909_4092336437473849_3811584340719

 

Леонид Слуцкий прекратява кариерата си на футболист след едва 13 мача и на 19-годишна възраст !

 

Причината – той контузва непоправимо коляното си, след като пада от дърво, спасявайки котка

(и въпреки, че така става герой в селото, травмата не му позволява да играе повече)

FUN 
  FACT !