Новите правила във Висшата Лига на... | МисляФУТБОЛ - отвъд фактите

Новите правила във

Висшата Лига на Англия

публикувано на 29 Август, 2019 / Четеш за 7 минути

Новият сезон във Висшата лига на Англия вече стартира и една от най-горещо очакваните промени на правилата се нарича Video Assistant Refereeing (VAR), който досега виждахме да се използва в някои големи мачове, като степента на успех бе различна.

Системата VAR се въвежда във Висшата лига, в опит да осигури яснота около спорните инциденти и да подпомогне

материал на Костадин Иванов

реферите да вземат по-добри и правомерни решения, спрямо всеки един отбор, спрямо всяка една ситуация.

Видео повторенията не са единственото нововъведение през настоящата кампания, а са малка част от подобренията в реферирането през следващия сезон. Сега ще се опитаме да ви представим и останалата част от новите правила, на които трябва да наблегнете, докато подкрепяте любимият си отбор.

Правила при игра с ръка

Въпросът за отсъжданията при ситуации с игра с ръка през миналият сезон се оказваха доста трудни и деликатни в определени двубои, като често се стигаше до спорни решения в изключително важни и напрегнати моменти (например отсъдената дузпа в двубоя от Шампионска лига между ПСЖ и Манчестър Юнайтед, където всички помним с каква драма Юнайтед отмъкна победата). И така промяната през следващият сезон е насочена към осигуряване на по-голяма яснота при отсъжданията на точно такива спорни обстоятелства.

И в момента съдиите наказват играта с ръка, но сега има тълкуване на играта, т.е. ако съдията сметне, че не ръката докосва топката, а топката - ръката, то той може да прецени да не спре играта. Нововъведението в правилника през новата кампания е - съдията ще санкционира всяка игра с ръка, която е довела до отбелязване на гол или е била ключова към отбелязването на попадение. Имайки предвид скоростта на атаките, вследствие на динамичният и атакуващ футбол в Англия, които обикновено водят до голове, това ново правило почти сигурно ще доведе до доста оспорвани инциденти през следващата кампания.

Правила при изпълнение на пряк свободен удар

Всички сме свикнали да виждаме как играч от изпълняващият пряк свободен удар отбор се бута и бори за място в стената изградена пред вратата на защитаващите се, с цел да затрудни както полевите играчи така и вратаря. И в духа на тези ситуации не малко пъти сме виждали безброй бутаници и конфликти породени от тази „хитрина“.

Е вече ситуацията се променя, защото от новият старт на кампанията Футболната Асоциация на Англия промени правилото за изграждането на „стена“ при преките свободни удари. Според нововъведенията, при поставянето на 3 или повече футболисти при изграждането на „стената“, то играчи на изпълняващият удара отбор нямат право да са внедрени в нея, а ще стоят на поне един метър разстояние. Това може би ще доведе до повече заучени положения и нови „хитрини“, замислени от отборите.

Правила при изпълнение на дузпа

В разочарованието от пропусната дузпа, нападателите рядко обръщат внимание дали по време на изпълнението вратарят е стоял на гол-линията или е скачал наляво-надясно с цел да ги разконцентрира. Е, с новите правила за изпълнение на този вид наказателен удар се въвеждат доста строги ограничения за вратарите, за които съдиите ще следят стриктно.

Те няма да имат право да докосват гредата, нито да стоят зад гол-линията, те трябва задължително (поне с единия крак) да са стъпили върху нея по време на изпълнението. Според много специалисти, това ново правило (и зоркото следене за правилното му изпълнение) дава допълнително предимство на изпълняващия дузпата. В момента доста от вратарите често правят залъгващи движения след което се хвърлят напред, с цел скъсяване на ъгъла. Според новото правило обаче, излизането на вратарите на метър или два напред при изпълнението на дузпата на практика изчезва. Така шансът тя да бъде спасена става доста по-малък от преди и се свежда до слаб или неточен удар от страна на биещия дузпата.

Прочети 'Лев Яшин - вратарят, останал завинаги във футболната история'

thumbnail.jpg

Правила при смяна

По днешните терени е доста често срещана гледка как даден играч бива сменен, за да обере овациите от трибуните и помежду другото да спечели някоя и друга минута в инфарктния край на някой завързан двубой. Немалко пъти сме виждали как в края на двубоите мениджърите правят смени, за да бавят времето, а футболистът, който трябва да бъде заменен, отива възможно най-далеч от мястото където трябва да бъде извършена смяната (и по пътя до там се поздравява със съотборници, съдия, публика и чак тогава излиза от терена). Това „хитруване“ забавя двубоя и го накъсва, което е в плюс на единият отбор, но губещият в случая не мисли така.

За да няма повече такова театралничене, ще видим и промени в този аспект от играта. Според новите изменения футболистите ще трябва да напуснат терена от най-близката до тях странична линия. Но това правило крие и своите рискове (особено по английските терени) и може да бъде опасно. Футболистът трябва да обиколи извън терена, за да стигне до резервната скамейка - така той минава много близо до феновете, които са в непосредствена близост до зеления килим. Знаем колко афектирани могат да бъдат те в даден момент, като с агресията към даден играч може да го провокират, а оттам да се стигне и до неприятни сцени. Всички помнят историята с Ерик Кантона и неговият „кунг фу-ритник“, след която бе въведено и правилото при което ако играч получи червен картон – той трябва да напусне терена през резервната скамейка. Да се надяваме, че случаи като този няма да бъдат повтаряни.

Правила при санкционирането с червен или жълт картон за мениджърите

Полудели и разпалени треньори, които яростно демонстрират своето негодувание към реферите успяват да добавят частица драма и нажежаване на страстите към играта. От следващия сезон те вече ще трябва да се сдържат и да броят до десет преди да предприемат някакви действия, ако искат да избегнат наказания, а на всичко отгоре ще трябва да отговарят и за дисциплината на останалите ЧЛЕНОВЕ от своят ЩАБ.

Всички помним зачервените бузи на Сър Алекс Фергюсън, хокащ и взимащ страха на съдията в даден двубой край тъч-линията, но ако мениджърите вземат под внимание новите дисциплинарни последици и избягват да изливат гнева си върху реферите или сблъсъците с противникови играчи и треньори, тези грозни сцени драстично ще намалеят. Нововъведението в този аспект е, че ако при масови разногласия и спречквания между играчи и треньорски щаб главните виновници не могат да бъдат разпознати от съдиите, старши треньорът на дадения отбор ще получи сурово наказание и последвало изгонване, за сметка на провинилите се.

Това правило би могло да бъде нож с две остриета, тъй като тихите и спокойни мениджъри могат да „отнесат“ някой и друг картон за сметка на буйните и темпераментни играчи от своя отбор.

Прочети 'Големите промени оформили футбола'

thumbnail.jpg

Правилото за спорна топка

Този доста рядък прийом в днешният футбол може би е все още неразбран за някои футболни фенове по света. Спорната топка се отсъжда когато съдията спре играта при необходимост, а нито един от двата тима не е имал трайно притежание на топката преди това. Тогава двама футболисти от противниковите отбори застават един срещу друг на около 30 сантиметра разстояние, съдията пуска топката между тях и играта практически продължава (играчите се опитват да спечелят топката в създадената ситуация). Колкото и рядко това да се случва, то носи със себе си магията на борбата между футболистите, макар и понякога да се стига до грубости и нежелани моменти.

При новите правила няма да има понятие „спорна топка“, при спиране на играта от съдията, то топката ще се връща на отбора, чийто футболист последно е играл с нея. Ако играта е спряна в наказателното поле, то вратарите ще получават правото да играят с коженото кълбо.

Е, началото на едно от най-вълнуващите първенства вече бе дадено. С новите промени се надяваме да гледаме по терените една по-честна и по-равностойна откъм отсъждания игра, а с това и все по-вълнуващи и оспорвани двубои на зеления килим.

Мнозина от нас очакват да видят дали VAR ще има желаният успех или както сме виждали до сега - спорните моменти ще бъдат дълго дискутирани.

 

Дали темпераментните мениджъри като Клоп и Гуардиола ще продължат да „вилнеят“ край тъч линията.

 

Как ли хитрите и опитни вратари ще се представят при единадесет-метровите наказателни удари?

 

Не ни остава нищо друго, освен да се наслаждаваме на всичко, което предстои да се случи във висшата лига на Англия.

ENJOY !!!

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

FUN 
FACT !
Новите неща директно
в пощата ти !

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ