„НКП ЛЕВСКИ“ в битка с... | мисляФУТБОЛ

„НКП ЛЕВСКИ“ в битка 

с хулиганството

публикувано на 11 Ноември, 2019 / Четеш за 4 минути

В края на миналия месец мисляФУТБОЛ бе поканен да присъства на пресконференция на "Националния клуб на привържениците на Левски", която бе по повод концепцията им за решаване на проблемите, свързани с посещенията на футболни мероприятия.

Пресконференцията се състоя след

материал на Пепа Запрянова

огромния расистски скандал, който се разрази по време на евроквалификацията между България и Англия на националния стадион „Васил Левски“.

НКП ясно заявиха готовността си да работят с футболен клуб „Левски“ и заедно да решат проблеми с футболното хулиганство.

„Левски“ е клуб, който често получава различни наказания, дали от УЕФА, или пък от БФС поради хулигански прояви. Последното им сериозно наказание бе през август месец, когато трябваше частично да затворят стадиона си при домакинството на „Ружомберок“, заради знаме със забранен символ. Преди две години пък в мач срещу „Хайдук Сплит“, Сините трябваше да играят без публика пак заради нарушаване правилата на УЕФА.

По време на пресконференцията, разбира се, беше засегната темата с провиненията на привържениците на „Левски“ в мачовете от европейските клубните турнири. Като оправдание бе посочена причината, че някои от феновете не присъстват редовно на стадиона, като идват само за големите мачове и поради тази причина не са запознати с това какво може и какво не може да се носи на трибуните и как може да се държим. И тук някъде изниква въпросът за възпитането ни и причините, поради които отиваме на стадиона.

Степан Хиндлиян и Димитър Костадинов (НКП Левски)

Футболът е спорт, който е създаден да носи удоволствие и радост. Е, понякога, когато отборът ти губи, радостта преминава в тъга, но загубата не бива да бъде причина за обидни скандирания и създаването на безредици. А именно това се случи в онази вечер на 14 октомври на стадион „Васил Левски“. Няколко човека развалиха атмосферата (колкото и подтискаща да бе тя, предвид развоя на двубоя) на няколко хиляди и съответно последваха сериозни наказания. Същото се случва и на клубно ниво. Целият клуб плаща за изцепките на няколко души. В случая на „Левски“, стана ясно, че именно тези изцепки са донесли загуби на клуба от около 1 млн. лева.

НКП: "На нас не ни е изгодно да ни наказват. Нито персонално, нито групово. „Левски“ толкова рядко играе интригуващи и смислени мачове, а ние не можем да сме на стадиона"

Именно поради тази причина, а и с надежда да направят стадиона едно по-добро място, „Националният клуб на привържениците на Левски“ излиза с предложение към футболен клуб „Левски“ как да се случи това.

Прочети 'Топ 11 на Левски за последните 20 години'

Едно от основните неща, които НКП желаят да се случи е проекта на УЕФА - SLO (Supporter Liaison Officer) или координатор за връзка с привържениците. Човек - част от групата на привържениците, работещ както за тях, така и за клуба. Една подобна крачка би улеснила връзката между клуба и феновете. Нещо, което вече отдавна е въведено от клубовете в Европа и дори е задължително изискване.

По-горе споменахме за възпитанието и неинформираността на някои фенове. Е, координаторът ще има за задача да образова, информира и да ангажира феновете. Целта е привържениците да се насърчат да поемат отговорност за действията си. Според УЕФА, феновете на даден клуб биха повярвали и биха се вслушали много повече в човека, изпълняващ ролята на координатор, тъй като той е един от тях.

Сега топката е в полето на футболния клуб. А и е хубаво не само „Левски“, но и всички други клубове в страната да се замислят за ограничаване хулиганството в българския футбол. Промените, които трябва да се случат са изключително много, но може би изкореняването на вандализма и безредиците по стадионите е добро начало.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

FUN 
FACT !

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube