Най-странните мачове в историята: Бар... | МисляФУТБОЛ - отвъд фактите

Най-странните мачове в историята: Барбадос - Гренада

публикувано на 17 Септември, 2019 / Четеш за 4 минути

Това е един от най-странните мачове изиграни някога, ала причината се корени в крайно любопитните правила на Карибската Купа през 1994г.

 

Като за начало, отборите били разпределени в групи от по 3, като всеки играе по един мач с другите 2 отбора. Обаче, организаторите решават, че това може би няма да бъде достатъчно, за да се

материал на Пламен Вълчев

излъчи победител в някоя от групите, като внасят допълнителното правилно – без равни мачове. Ако дадена среща завърши наравно се играе до „Златен гол“, като отборът, който отбележи такъв не побеждава с 1, а с 2 гола разлика. Тоест, гола вкаран в продълженията има два пъти по-висока стойност.

 

Така в една от групите се падат Гренада, Пуерто Рико и Барбадос. В първите мачове Барбадос губи от Пуерто Рико с 0:1, а Гренада, в срещата си с Пуерто Рико не излъчват победител, което води до продължения, където Гренада вкарват „Златен гол“ и резултата от този мач е записан като 2:0.

Обстановката преди куриозния мач е следната:

  1. Гренада 3т. (+2 г.р.)

  2. Пуерто Рико 3т. (-1 г.р.)

  3. Барбадос 0т. (-1г.р.)

В следващата фаза продължава само един отбор, като реално шансове имат Барбадос и Гренада, тъй като Пуерто Рико няма повече срещи, а има и негативна голова разлика.

Първият съдийски сигнал на срещата между двата претендента е даден на 27-ми януари 1994г., на националния стадион в Барбадос, Сан Мишел. Мачът започва при напълно нормални обстоятелства, с условието, че Барбадос има нужда от победа с 2 или повече гола разлика, за да продължи.

 

Домакините стартират добре мача и повеждат с 2:0, което към момента им осигурява класирането. В 83-тата минута обаче, Гренада връща едно попадение и нещата коренно се променят. Барбадос е в неизгодна позиция, и имат нужда от още един гол. В следващите няколко минути се опитват да атакуват, обаче не успяват да достигнат до този гол и тогава, в 87‘ мин. защитник на Барбадос, подавайки си многократно топката със своя вратар, решава да си отбележи автогол, който да доведе до 2:2 – резултат, който отключва продължения. Както вече знаем, същите се играят до „Златен гол“, който пък от своя страна се счита за 2 гола. В този момент обаче Гренада разбират плана на Барбадос и в малкото оставащи минути започват да играят за гол, и куриозното е, че този гол, независимо в коя врата би попаднал, ще изведе Гренада напред. И победа с 3:2 и загуба с 2:3 са достатъчни за тях.

В заключителните няколко минути мача се превръща в истински куриоз! След като Гренада осъзнават, че гол в която и да било врата ги класира, те се опитват да си отбележат автогол като по-сигурен вариант, но половината от играчите на Барбадос отиват в предни позиции ДА БРАНЯТ ПРОТИВНИКОВАТА ВРАТА, докато другата част остава ДА ЗАЩИТАВАТ СВОЯТА СОБСТВЕНА.

 

Следват минути на недоумение, но Барбадос успява да предотврати падането на попадение до края и мача завършва наравно – 2:2. Това автоматично (по регламент) изпраща футболистите в продължения, където важи правилото за „Златен гол“, който би спечелил мача за която и да било от страните. Не след дълго, 4 минути след старта на първото продължение, футболист на Барбадос успява да отбележи заветния гол, което прави резултата 4:2 и по този начин Гренада отпада.

След мача, треньорът на Гренада коментира: „Чувствам се измамен! Човекът, който е измислил тези правила е кандидат за лудницата! Футболът никога не трябва да се играе при подобни обстоятелства и играчите да тичат толкова объркани по терена. Футболистите ни дори не знаеха коя врата да атакуват – нашата или тяхната. Никога не съм виждал това да се случва преди. Във футбола, за да спечелиш, трябва да отбележиш гол на опонента, не да вкарваш за тях

 

Нормално е от щаба на загубилия, особено при подобни обстоятелства, да се чувстват по този начин, но пък Барбадос успяват да вземат максимума от така създалите се обстоятелства.
 

 

 


В международен аспект, може би именно защото участници в този спектакъл са непретенциозните национални гарнитури на Барбадос и Гренада, този мач не придобива особено голямо внимание, въпреки публикациите в „Гардиън“ (The Guardian) и „Таймс“ (The Times).

 

Правилото за „Златен Гол“ обаче никога повече не се прилага в Карибската купа.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

FUN 
FACT !
Новите неща директно
в пощата ти !

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ