Милан има нужда от

Ралф Рангник

публикувано на 15 Май, 2020 | Четеш за 6 минути

На 7 март, 2020 Милан официално обяви раздялата със Звонибир Бобан като ръководен фактор в клуба, с джентълменско съобщение в официалния си сайт. В обръщението си към феновете се благодари на Звоне, но не се цитират конкретните причини за раздялата, ясни на цялата футболна общност в Италия. Бобан обяви в интервю за

материал на Радослав Гешев

(читател)

'Гадзета дело Спорт', че изпълнителният директор Газидис (човекът на собстениците от Елиът) работи в разрез с него и Паоло Малдини и зад гърба им се е срещал с възможния нов треньор Ралф Рангник. След такава нападка към собствения си работодател, беше трудно да си представим Бобан да продължи да работи в Милан. 

Същата съдба вероятно ще последва и Малдини, въпреки че уволняване на легендата на клуба е много по-сложно. Очаква се самият бивш капитан на Милан да подаде оставка до края на сезона, поради различията за бъдещата визия на клуба.

 

А каква ще бъде всъщност тази визия?

 

Бизнес моделът на Елиът е ясен: подмладяване на състава и изпълняване на параметрите на финансовия феърплей. С подобни намерения клубът от улица „Турати“ иска да заздрави финансовото си състояние и да изгради боеспособен тим в рамките на няколко години.

 

Ето защо, при подобни намерения, името на Рангник не е утопия, а доста интересна идея. Немецът в момента координира спортния проект на Ред Бул. Най-вече е фокусиран върху развитието на Ню Йорк Ред Бул и бразилския Ред Бул Брагантино, които все още не разполагат с базата от играчи на Залцбург или Лайпциг, за които той е също директно отговорен. До миналата година бе наставник и мениджър на Лайпциг, който също така води при промоцията от Втора Бундеслига през 2015/16.

Това обаче далеч не е единственият му успех във футбола. Заедно с Хелмут Грос, Рангник може да бъде определен като един от пионерите на модерния стил в немския футбол.

 

В края на 90-те години, футболът в Германия е на светлинни години от днешния хипербърз и вертикален стил, но той започва да налага игра с висока преса, ориентирана от позицията на топката и зоново организиране на защитата (по модела на Ариго Саки и Лобановски). В страна в която доминира фигурата на либерото и се разполага с играчи като Матиас Замер (спечелил Златната топка през 1997-ма година точно на тази позиция) и Лотар Матеус, преходът не е лесен. Като треньор на Щутгарт, Хановер и Шалке той има колеблив успех, но среща Дитмар Хоп и визията му за футбола се променя. Един от основателите на САП (четвъртият производител на софтуер в света), Хоп е бъдещ визионер във футбола с проекта си в Хофенхайм. Освен в информационните технологии, той инвестира над 200 млн. евро в редица биотехнологични фирми (сред които CureVac, която стана известна наскоро около разработката на ваксина за коронавирус) и запазва научния си подход и в спорта.

 

От малък е фен на малкия си роден отбор и има амбицията да го изведе до Бундеслигата с разумни инвестиции и работа с младите. В Рангник намира съмишленик в идеите си и му дава пълната спортно-техническа власт. Резултатите не закъсняват. Хофе печели две поредни промоции от трета Бундеслига до елита за две години, а Ралф не само води отбора от скамейката, но и взима участие в подбора на футболисти, чиято възраст не трябва да надминава 25 години. Клубът става прототип за работа с млади таланти и има устойчив финансов модел, построява нов 30-хиляден стадион и постепенно става стабилен член на топ 8 в Германия.

 

Рангник продължава кариерата си в Шалке с подновен авторитет и стига до полуфинал в Шампионската Лига, след като елиминира Интер с общ резултат 7-3, година след требъла им. 

Прочети 'Шалке 04: движение към върха'

thumbnail.jpg

След Шалке си взима почивка, която е прекъсната от друг магнат и визионер – шефа на Ред Бул Дитрих Матешиц. Той избира Рангник заради модела на ултра-кинетичен футбол, базиран на преса и контра-преса, който Ралф проповядва и би бил завладяващ за младите, които са основната таргет-група на фирмите му. Рангник отново ще бъде повече от треньор – идеологията му се налага на всяко едно ниво: маркетинг, стратегически мениджмънт, скаутинг. Грос остава негов помощник и главен инструктор на всички треньори до юношеско ниво.

 

Имената, които той е открил и са достигнали върхово ниво са впечатляващи: Мане, Алаба, Кимих, Кейта, Вернер, Холанд. Обятните му познания обаче не се ограничават до тактика и скаутинг на играчи: маниак на тема детайли, Ралф има познания по психология, приложение на технологии към футболната игра, анализ на данни, неврология и лидерство. Въпреки мениджърския си манталитет, той никога не работи сам – обгражда се от компетентни хора във всяка една сфера и делегира голяма част от задълженията си. Желанието му е винаги да контролира клуба на 360 градуса:

 

Клубът е като един пъзел от 500 части и аз и моят екип искаме да имаме на разположение всяко едно парче, за да можем да подобрим цялостната картина

 

Главната му цел е да подобрява индивидуално играчите ден след ден

 

Когато те усетят, че стават по-добри, започват да следят неотлъчно наставленията ти. Самоусъвършенстването е най-добрата мотивация

 

Затова се прилагат специфични неврологични и физически тренировки, които подготвят футболистите да предвиждат ситуациите и да подобрят способността си да взимат решения. Постоянно са поставени под напрежение, за да избират бързо и ефективно най-доброто решение.

Прочети 'ПСЖ срещу РБ Лайпциг (кой се развива по-добре)'

thumbanil.jpg

Наемането му в Милан би било културен шок: да се преразгледа визията на клуб с подобен престиж и история е голям риск и действията му ще бъдат третирани с голямо внимание от преса и фенове. Има обаче 543 милиона причини това да се случи – на толкова се разнява дефицитът в евро за последните 6 години от управлението на Леонардо, Мирабели, Фасоне, Бобан и Малдини. Всички те се провалиха в налагането на устойчив модел на растеж, който да се съчетае с добри спортни резултати. Player-trading-a е единственият начин това да стане паралелно и безболезнено.

 

Спокойствието и търпението, при които немецът е работил досега в Германия и Австрия ще му се видят несравними в Италия, така че Рагник трябва да убеди и най-закоравелите традиционалисти, че това е правилният път.

 

Начинът е само един: добри резултати.

хареса ли ти статията ?

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Помогни на проекта с дарение

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube
103462909_4092336437473849_3811584340719
FUN 
FACT !