Манчестър Сити - световният бранд... | мисляФУТБОЛ - отвъд фактите

Манчестър Сити - световният бранд, който налага правилата

публикувано на 19 Април, 2019  / Четеш за 7 минути

Темата за Манчестър Сити и финансовия феърплей отново стана изключително популярна. Разкритията на „Футбол Лийкс“ още от ноември миналата година, скорошните публикации на немското издание „Шпигел“ (базиращи се най-вече на тези разкрития), започналото разследване срещу „гражданите“ (при това – не само от УЕФА) и евентуалното им изхвърляне от

материал на

 

Атанас Янев

(гост-автор)

Европейските клубни турнири са само част от нещата, които допълват картинката и допринасят за масовата истеризация във футболните (а и не само) среди.

Написаха се всякакви коментари по темата, дори и коментари на коментарите – както от хора, които знаят за какво става въпрос, така и от такива, които със сигурност не са наясно с материята, но именно това ги прави още по-самонадеяни.

 

Заговори се отново за властта и парите на отбори като Сити и ПСЖ. Власт и пари, вплетени в един успешен бизнес, който е достатъчно гъвкав, за да заобикаля всяко едно ново изискване на радетелите за финансов феърплей, и същевременно достатъчно уседнал, за да не бъде смутен от закъснелите вопли на същите тези радетели.

 

Пак бе подхваната старата песен на нов глас за убийството на романтиката в Цар Футбол, превръщането му в един обикновен маркетингов продукт, налагането на точно определени общи правила от силните на деня, за да могат пак те да ги нарушават, усещането, че всички клубове са равни, но някои са по-равни от другите…

Дори и аз пеех усилено в общия хор, докато не реших да погледна истината в очите, разбирайки за какво става въпрос, вместо да употребявам постоянните клишета за недосегаемостта на шейховете – едно решение, което ме свали на земята и в голяма степен отрезви опиянението ми.

 

 

КЛОНИНГИТЕ НА КЛУБА – ГАРАНЦИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО

От известно време, Манчестър Сити налагат един иновативен и модерен франчайз модел с безкомпромисна ефективност днес и гарантирани позитивни резултати утре - нещо, за което не е достатъчно само и единствено да разполагаш с финансов капитал, без в никакъв случай да искам да подценявам неговата роля, разбира се. Модел, който е перфектно замислен и в чиято основа не стоят късметът и случайността, а професионалният екип, интелигентното инвестиране, подходящата реклама и значимите партньори. В какво точно се състои моделът на „гражданите“? Да започнем с това – многократното своеобразно клониране на клуба чрез дъщерни дружества. Към този момент холдинговата компания Сити Футбол Груп (СФГ), видно от посочената информация в Уикипедия (на снимката по-долу), е собственик, освен на Манчестър Сити, и на определен процент акции в няколко различни отбора на няколко различни континента, а именно:

 

  • New York City FC (САЩ) – (80%)

  • Melbourne City FC (Австралия) – (100%)

  • Yokohama F. Marinos (Япония) – (20%)

  • Club Atlético Torque (Уругвай) – (100%)

  • Girona FC (Испания) – (44.3%)

  • Sichuan Jiuniu F.C. (Китай) – делят собствеността заедно с China Sports Capital и UBTECH Robotics

Северна Америка, Австралия, Азия, Южна Америка, Европа – не е никак зле, нали? Прибавете към всичко това индикациите, дадени от „гражданите“ за нови инвестиции и си представете само за момент цялата тази система.

СИСТЕМАТА СИТИ - НОВАТА РЕАЛНОСТ

Шейх Мансур, като собственик, осигурява парите, влиянието и властта, давайки същевременно огромна оперативна самостоятелност на своята дясна ръка – президента на Сити Халдун ал Мубарак. За солидните визитки и професионални възможности на двамата е писано доста, така че не възнамерявам да Ви „отегчавам“ повече.

 

През шейха и Мубарак се развързват и ръцете на триото Сориано - Бегиристайн - Гуардиола (съответно изпълнителен директор, спортен директор и треньор). Биографията на тримата неизменно е свързана с Барселона и целта е ясна – футболната философия на клуба от Каталуния да бъде успешно имплементирана в Сити и въобще в цялата мрежа от дъщерни клубове.

 

Следва добър адвокатски екип за спешни случаи, който до този момент си върши работата по най-добрия начин – дали са (с) газили лука в последния случай ще научим скоро, макар че доста ме съмнява да излезе, че са го направили.

 

После е ред на широката скаутска и спортно-техническа мрежа в академиите на клонингите – треньори и безброй млади играчи, гладни за успехи и изява на световната футболна сцена. Случайност ли е, че СФГ инвестира в отбор от Уругвай, например – страна, която е пословично известна със своя огромен износ на таланти?

А казусът с Франк Лампард, който отиде за малко в отбора на New York City FC (собственост на СФГ) като свободен агент от Челси, след което премина в английския оригинал в лицето на Манчестър Сити? Това си е чиста проба пране на играч - не съм си направил труда да проверя и за други подобни случаи, но дълбоко се съмнявам този да е изключение.

 

Но нека продължим: дали е за пренебрегване факта, че, наред с пакета от акции на СФГ, 44.3% от испанския клуб Жирона се държат от Girona Football Group, ръководена от Пер Гуардиола, брат на сегашния треньор на Сити Пеп Гуардиола?

 

Трябва ли да подценяваме сделката, постигната между „сините“ от Манчестър и японския автомобилен концерн Nissan, който е мажоритарен собственик в същия японски клуб Йокохама Маринос, имащ за миноритарен собственик (20%) СФГ? Сделка, която гарантира партньорството и спонсорството на автомобилния концерн спрямо всички клонинги на предвидливото и находчиво синьо ръководство.

ПОСЛЕДНАТА СЛЯПА НАДЕЖДА

Така се изгражда световен бранд, уважаеми. Може да Ви изглежда неморално и неприемливо, възможно е някои практики в този модел впоследствие да се окажат и абсолютно незаконни. Но фактите са си факти, а реалността е такава каквато е, а не каквато ни я представят или ни се иска. Манчестър Сити е световният бранд, който налага правилата – бранд с огромни възможности, легитимиращ максимално успешно едно ново статукво, от което мнозина са недоволни и малцина печелят. Статукво, което романтиците ненавиждаме, но с което, струва ми се, трябва да се примирим.

Със сляпата надежда, че Цар Футбол ще успее да избегне гилотината.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

FUN 
FACT !
Новите неща директно
в пощата ти !

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ