Може ли Манчестър Юнайтед да изпадне | мисляФУТБОЛ

Може ли Манчестър Юнайтед да изпадне

(една по-различна гледна точка)

публикувано на 2 Декември, 2019 / Четеш за 5 минути

Всичко започна толко обещаващо…

С 14 победи в първите си 19 мача, докато все още бе временен мениджър на Манчестър Юнайтед, Оле Гунар Солскяер правеше така, сякаш всичко за преродения отбор на „Червените дяволи“ да бъде наслада за окото на феновете. По това време отборът на Юнайтед успя да

материал на Костадин Иванов

постигне цели 9 поредни победи като гост. Такова постижение не бе правено в клубната история от друг мениджър ръководил отбора.

Всичко бе толко вълнуващо...

За повечето от феновете на Манчестър Юнайтед бе пределно ясно, че Солскяер трябва да получи работата за постоянно. И разбира се - тази новина не закъсня. В края на месец март норвежецът подписа договор с клуба за три години.

Все още обаче мастилото върху договора не беше изсъхнало и изведнъж отбора, набрал неимоверна скорост, превключи на задна. Оттам всичко започна да бъде толкова колебливо и напомнящо за последните години, все едно нищо не се е случило...

След вече 8 мача от началото на сезона, Манчестър Юнайтед успя да спечели само 2 от тях. Отбора успя да събере само 9 точки и далеч не показва това, което привържениците им очакваха. Обобщавайки всичко дотук, осемте мача със само 9 точки достигат на отбора да заеме незавидното 12-то място.

Процент победи на мениджърите на Юнайтед след ерата Фъргюсън:

След загубата от Нюкасъл, преди паузата в първенството (на 6 октомври), в пространството започнаха да летят материали свързващи думите „Манчестър Юнайтед“ и „изпадане“ все по-често. Имайки предвид направеното до сега от Солскяер, мисля че е твърде рано да отписваме отбора на „червените дяволи“. Имайки предвид амбициите на отбора, трябва да обърнем сериозно внимание на някои детайли.

 

Ето какво имам предвид в 4 опорни точки:

1) Все още е твърде рано за каквито и да било заключения. Изминали са само 13 кръга от цели 38, и това което предстои пред новият щаб ще се развива тепърва.

2) Засилените упреци и критики към отбора, че не бележи голове до голяма степен засенчват подобренията постигнати в други аспекти на играта. Само 4 са отборите до момента, които имат по-малко допуснати голове от „червените дяволи“. Манчестър Юнайтед не допуска много голови положения пред собствената си врата и това изглежда сякаш няма да се промени.

Ако трябва да подсилим горното твърдение, бих казал, че липсата на попадения не води автоматично до изпадане, може би точно обратното - това позволява постигането на цели. От 81 отбора изпадали до момента от Висшата лига, всички са допуснали 50 гола или повече. А всъщност над 85% от тях са допуснали 60 или повече гола.

3) Мачовете (разбира се) се решават от голове, а не от статистиката. Но това което предлагат статистическите данни, са индикатори за посоката в която могат да се насочат нещата. Според статистическия сайт understat.com, в седем от осемте разглеждани мача през този сезон, Манчестър Юнайтед са "надминали" очакваните цели спрямо създадените шансове. Същото се забелязва и в графата с очаквани допуснати голове, констатирани от шансове създадени от противника (т.е. от отбора е очаквано да създаде по-малко чисти шансове и да допусне по-голям брой положения пред собствената си врата, водещи до гол). Само Арсенал успя да „надиграе“ по тези показатели Манчестър Юнайтед, в мач който завърши 1:1. Въз основа на тези статистики, Манчестър Юнайтед има събрани 16 пункта и се нарежда трети, зад Манчестър Сити и Ливърпул.

Прочети 'Как Червените Дяволи прекъснаха рекордния поход на Ливърпул'

4) Според сайтът за футболна статистика и анализи FiveThirtyEight.com, в момента отборът на Юнайтед играе доста по-добре от това, което показват точките. Преди старта на настоящия сезон от сайта прогнозираха пето място за отбора. Въпреки проблемите и лошия старт на „червените дяволи“ обаче, сайтът в момента подобри коефициента на отбора, и го изкачи до четвърта позиция в прогнозните си резултати.

 

Относно изпадането същият сайт бе дал 3% вероятност отборът да изпадне, и въпреки позицията на Юнайтед, в момента този коефициент не се е променил.

Преди старта на кампанията залозите за изпадане на Манчестър Юнайтед варираха с коефициент около 1500/1. В момента, след загубата от Нюкасъл, този коефициент рязко спадна до 40/1, което е най-бързият спад на такъв залог от създаването на Висшата лига. Според данни на букмейкърските компании, около 75% от залозите са тъкмо за изпадане на Юнайтед. Въпреки това обаче фаворитите да поемат пътя към Чемпиъшип си остават Норич, Нюкасъл и Уотфорд. А след тези три „фаворита“ стоят още доста отбори, преди да срещнем и името на Манчестър Юнайтед.

-   -   -

Като огромен бранд в световен мащаб, „Червените дяволи“ моментално привлякоха и вниманието на Уол Стрийт. Според световно известната марка в новинарските среди “Bloomberg”, евентуално изпадане на отбора би отворило възможността клубът да бъде продаден от собствениците Глейзър. В бизнес средите на онлайн пространството се прокрадва и тезата за „изпадане симулиращо продажба“, тоест отборът да бъде продаден по-лесно от собствениците. Аз обаче не виждам кое би се отразило по-зле на цената на такава гигантска марка от това отборът да изпадне от Висшата лига. Искат ли семейство Глейзър да продадат отбора, това би било на възможно най-високата цена и оферта.

Прочети 'Туморът Глейзър'

След може би един от най-важните двубои за Юнайтед през сезона – срещу Ливърпул, самочувствието на играчите се повиши, жаждата им за игра се усили неимоверно и след двете победи (срещу 'Партизан' в „Лига Европа“ и за първенство) отборът показва, че пред него има още огромна работа за вършене, но определено се движи в правилната посока.

Манчестър Юнайтед да изпадне от „Висшата лига“ звучи по скоро като епизод от „Игра на тронове“, отколкото реалност. Оттук нататък нещата в клуба могат да тръгнат само нагоре и резултатите да се подобряват. Просто в отбора трябва да се задържи увереността а с нея ще дойдат и головете, това което най-силно липсва на отбора в момента.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

FUN 
FACT !

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube