Манчестър Сити и тактическите нарушения | МисляФУТБОЛ - отвъд фактите

Манчестър Сити и

тактическите нарушения

публикувано на 17 Септември, 2019 / Четеш за 2 минути

В първия си мач от новия сезон във Висшата Лига, Манчестър Сити победи Уест Хам Юнайтед с 5-0, показвайки, че титлата е тяхна и нямат никакво намерение да я пускат. Но след двубоя, мениджърът на Чуковете - Мануел Пелегрини обвини Гражданите в нещо изключително познато – тактическо фаулиране.

материал от Пепа Запрянова *

Всеки път, когато искахме да влезем в наказателното им поле, те извършваха фаулове“, заяви Пелегрини. В това отношение сме невинни. Ако прегледате двубоя, ще видите, че това е основната причина да не създадем много положения пред вратата им. Всички наши опити за атака завършваха с фаул. Може да погледнете и статистиката – те са извършили 13 нарушения, а ние само 5. Но не това е причината, поради която загубихме.

Какво е тактическо нарушение?

Тактическото нарушение обикновено се нарича акт на цинично нарушение (без опит за достигане до топката) срещу противников играч, обикновено в зоната на полузащитата, с цел да се предотвратят контраатаки. Отбори като Манчестър Сити, които обичат да владеят топката и да насищат финалната третина с играчи, използват тактически нарушения, с цел дефанзивните им играчи бързо да се върнат назад, преди противника да ги е атакувал.

Нарушенията извършени в мача между Уест Хам и Ман Сити (източник: whoscored.com)

Показателно е, че нарушенията на Сити са в половината на Уест Хам, докато тези на Чуковете са навсякъде. Трудно е да се посочи чрез статистика дали отборите използват често тактически фаулове, защото тимове като Сити обичат да доминират притежанието на топката, което предполага извършването на по-малко нарушения от обикновено.

 

Как да спрем тактическите нарушения?

Тъй като тактическите нарушения се използват от по-силния отбор, правилата на играта трябва да се променят, за да може тя да стане по-равна.

 

Ако отбори като Сити изпращат много играчи в последната третина на противника си, те имат по-голям шанс да се разпишат, но в същото време предотвратяват риска да бъдат контраатакувани, използвайки тактически нарушения.

 

По принцип, съдиите дават жълти картони за цинични фаулове - когато играчът е извършил нарушение без намерение да достигне до топката. Но дори жълтите картони не са адекватно наказание, тъй като атакуващият отбор вече е загубил позиционното си превъзходство.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

FUN 
FACT !
Новите неща директно
в пощата ти !

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ