Отбор във фокус: Лацио 2019/20: Симоне Индзаги, Чиро Имобиле и

атакуващият стил по пътя към успеха

публикувано на 16 Февруари, 2020 / Четеш за 7 минути

Лацио е най-впечатляващият отбор в Серия А през този сезон (по отношение на бюджета си) и към момента на писането на статията заема трето място в таблицата, на 4 точки от лидера Ювентус. Малко преди Коледа, „орлите“ победиха Юве с 3:1 (за втори път през сезона) – успех, който им донесе Суперкупата, респективно първи трофей през

материал от Анна Вълчева *

гост-автор

кампанията. По това време те загубиха позицията си на най-резултатен отбор в шампионата, защото Аталанта отбеляза пет гола на Милан. Въпреки това, Лацио вероятно ще завърши сезона като един от най-резултатните тимове и в този тактически анализ ще видим как действа съставът на Симоне Индзаги в атака.

Променливо изграждане на атаката

Изграждането на атаките на Лацио всъщност не става методично. Индзаги иска бързо придвижване и често „прескача“ противниковата преса с дълги пасове към Сергей Милинкович-Савич. Все пак, топката основно се изнася по земя чрез използване на комбинации с трети човек в центъра. На изображението долу виждаме базовата структура при започване на атака. „Орлите“ са разположени в 3-5-1-1, така че имат трима защитници и дефанзивен халф (най-често Лукас Лейва), натоварени със задачата да преодолеят първата вълна на преса. Защитната тройка винаги е разположена по този начин, с централния защитник Франческо Ачерби, позициониран под ъгъл зад ляво и дясностоящия централен бранител.

Следващото изображението показва цялостната схема на изграждане на атака с трима защитници, трима централни полузащитници, двама халф-бекове (единият извън кадър), осигуряващи ширината и двама нападатели, често позиционирани един зад друг (обикновено Хоакин Кореа малко зад Чиро Имобиле).

Тази структура не се променя, въпреки че има придвижване, по-специално от Ачерби, когато Лацио е срещу отбор, който ги притиска високо. Както можете да видите на изображението по-долу, Ачерби напуска позицията си и се превръща в опция за пас, докато Лацио формира разиграващо трио с вратаря Томас Стракоша и двамата външни централни бранители. По този начин Ачерби предоставя втора опция, зад първата вълна на преса, което помага за изнасяне на топката.

Франческо Ачерби е един от най-добрите защитници в Серия А що се касае до контрола върху топката и именно неговото придвижване и точни подавания често помагат на римляните при преодоляване на преса и изнасяне на топката.

Друг играч, който обикновено е ключов за разиграването на топката, е Луис Алберто. Испанецът е най-добрият подавач на Лацио, както и най-креативният играч, наред с Кореа. Когато „орлите“ придвижват топката напред, Алберто (в жълтия кръг) често се връща по-дълбоко, както е показано на изображението, за да предостави втора опция за пас в средата, зад пресата на противника. Този ход помага за освобождаването на Лейва (в белия кръг) от известен натиск и дава на Лацио двойка опорни халфове в средата, което помага за контролирано придвижване на топката напред.

Комбинативна игра между линиите

Основният принцип на атакуващия модел на Лацио е комбинативната игра, с цел освобождаване на играчи на добри позиции между линиите. Това е ключът към ефективността на атакуващата игра на тима, с който те успяват да намират най-добрите си плеймейкъри Алберто, Кореа и Милинкович-Савич между линиите, които на свои ред поддържат превъзходните спринтове на Имобиле. Основният метод, който използват за създаване на подобни ситуации, е комбинация с трети играч.

 

На снимката по-долу пасът на Луис Фелипе е отклонен с пета от Милинкович-Савич към Имобиле, който атакува на скорост защитата на Удинезе. Ключът към тези комбинации са правените от полузащитниците на Лацио подкрепящи спринтове към играча, получил първия вертикален пас, като по този начин халфовете предоставят опции за отклоняване на топката към всеки от тях.

Лацио винаги има играчи между линиите и създава пространство за тях, като нападателите или се изтеглят широко, или спринтират от дълбочина, за създаване на това малко пространство, в което халфът да се обърне и да повлияе на играта.

 

На снимката по-долу Имобиле се е изтеглил далеч вдясно, докато Кореа е вляво. Това обърква централните защитници на Милан, което дава на Луис Алберто малко допълнително време за обръщане и пас напред. Няколко секунди по-късно Имобиле отбелязва гол.

thumbnail.jpg

Можем да видим и атакуващ модел на игра, разчитащ на комбинация между двамата нападатели Хоакин Кореа и Чиро Имобиле. Често виждаме левия страничен централен защитник, Стефан Раду, да опитва пасове към нападателното дуо. Те са близо един до друг и докато топката се разиграва, този, който е по-близо до нея, я оставя да мине покрай него, завърта се и атакува пространството зад защитата, в което другият ще опита да отклони с едно докосване.

 

Можем да видим този подход по-долу с Имобиле (в жълтия кръг), който позволява на топката да мине покрай него към Кореа, но в конкретния случай аржентинецът не успява да му върне точен обратен пас.

И последно, не е необичайно да видим как Имобиле се дърпа назад, за да осигури числено превъзходство в полузащитата и да остави противниковата отбрана без човек за пазене. Това се вижда на снимката по-долу, където защитата на Ювентус няма нападател, когото да покрива. Секунда по-късно обаче, Имобиле (в белия кръг) и двама от триото Кореа, Милинкович-Савич и Алберто (маркирани в жълто) ще атакуват наказателното поле. Това създава елемент на непредсказуемост, тъй като е много по-трудно да се защитаваш срещу играчи, които спринтират към наказателното поле, отколкото срещу такива, които стоят там.

Фокус върху центриранията

Лацио се отличава с комбинативната си игра в средата на терена, но това, което ги прави толкова опасен отбор, е способността им да комбинират играта в центъра с отлична игра по фланговете. Крилата им, обикновено двама измежду Сенад Лулич, Джордан Лукаку, Джони Родригес, Адам Марушич и Мануел Ладзари, винаги поддържат максимална ширина и са директни в атаките си от тези зони. Те търсят начин за центриране от тъчлинията или преди това, което играчите в наказателното поле да атакуват. Решаващото е, че „орлите“ запълват наказателното поле с играчи, които да атакуват центрираната топка.

 

Изображението по-долу показва гола на Имобиле срещу Фиорентина - Лацио праща четирима души в наказателното поле и двама (в жълто) точно извън него, готови да спечелят втора топка.

Следващото изображение показва гола на Имобиле срещу Селтик, когато Лацио отново има четирима души в наказателното поле, готови да атакуват центрирането на Ладзари.

 

В този случай центрирането идва по-рано (не от тъчлинията) и намира Имобиле на втора греда.

Благодарение на движението на Имобиле и на физическото присъствие на Милинкович-Савич, Лацио винаги е заплаха при центрирания. Но конкретно в този компонент „орлите“ са най-опасни, когато гонят резултат и когато Фелипе Кайседо е на терена.

Ролите на Луис Алберто и на Сергей Милинкович-Савич

Както бе споменато по-горе, Алберто често се връща в дълбочина, за да подпомогне изнасянето на топката напред. Освен това испанецът е основният креативен играч на Лацио, така че има смисъл той да търси топката, след което да я разиграе и да повлияе на организирането на играта.

 

Що се касае до Милинкович-Савич, то неговата задача е много различна. Вярно е, че на моменти и той може да се върне назад, за да поеме топката, но ролята му включва най-вече придвижване по-напред, почти до нападателите, но в дясното полупространство. Оттам сърбинът представлява голяма заплаха за противниковата защита със своята физика и несравнимата си способност да действа като таран. Това позволява на Лацио да заобикаля (по-точно да прескача) противниковата преса и да търси сърбина с дълги, директни пасове. В известен смисъл, Индзаги използва Милинкович-Савич по начин, доста подобен на този, по който Манчестър Юнайтед често използваше физическата игра на Маруан Фелайни.

 

Когато топката се подава към Милинкович-Савич във въздуха, Кореа и Имобиле бързо намират място около него за отклоняващи пасове или втори топки. В допълнение, Милинкович-Савич използва находчиви спринтове зад гърба на далечния централен защитник, когато топката идва отляво. Може да видим такъв пример на изображението по-долу, направено няколко секунди преди сърбинът да вкара срещу Ювентус. Алберто (в жълтия кръг) е отляво с топката и забелязва добре премерения диагонален спринт на Милинкович-Савич (в белия кръг) зад Матайс Де Лихт.

Можем да видим подобна ситуация на следващата снимка, но в този случай, пасът на Луис Фелипе е свален на земята от сърбина, който на свой ред подава към съотборник за изстрел. Добре премереният спринт и способността да отиграва точно топката под силен натиск илюстрира всичко, което Милинкович-Савич носи на Лацио в този аспект на неговата и отборната игра.

Същевременно, 24-годишният играч е огромна заплаха при центрирания, поради премереното си движение, страхотното физическо присъствие и способността си да играе с глава. С Луис Алберто, който дърпа конците повече в дълбочина, Милинкович-Савич може да се съсредоточи върху организирането на играта по-високо по терена и да осигури значителна заплаха за наказателното поле на противника със своето умело придвижване, техниката и физиката си.

 

Този стил помага на Лацио на Симоне Индзаги да се превърне в един от най-опасните атакуващи отбори в Серия А.

 

Заключение

Както показва този анализ, атакуващата тактика на Лацио при Индзаги е насочена към бързо придвижване на топката чрез комбинации в центъра на терена, което предоставя възможност на атакуващите играчи да получат между линиите и/или да се освободят крилата и да се изпълни наказателното поле с хора за атака на съответното центриране. Освен това, контрастните роли на халфовете Луис Алберто и Милинкович-Савич придават на „орлите“ интересна динамика в атакуващите им модели.

 

Като цяло Лацио на Симоне Индзаги е един от най-приятните за гледане отбори в Европа и сега, когато започнаха да добавят трофеи към своя вълнуващ стил на игра, тактикът може скоро да напусне Рим в посока по-голям клуб.

* материала е превод. Оригиналната статия може да се намери тук: https://totalfootballanalysis.com/article/simone-inzaghi-lazio-201920-tactical-analysis-tactics

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Помогни на проекта с дарение

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube
103462909_4092336437473849_3811584340719
FUN 
FACT !