Краят нa сезона е близо

публикувано на 25 Април, 2020 / Четеш за 6 минути

На прага сме на този прекрасен период от годината, когато големите футболни първенства и турнири в Европа навлизат в своята заключителна фаза.

 

Решават се съдбите на отборите от Стария континент – кой печели купа, кой изпада и кой остава с празни ръце, но във всеки един от сценариите емоцията за феновете на най-великата игра е гарантирана.

 

Ами... през 2020г. не е!

материал на Пламен Вълчев

Определено ставаме съвременници на едно от най-странните времена за човечеството в модерната история. Малко повече от месец измина откакто гледахме последните смислени футболни събития, като към момента са останали да ни забавляват единствено постните домашни първенства на Беларус и Никарагуа.

Много се каза и изписа по темата „кога?“ и „как?“ ще бъдат подновени първенствата, но никой от възможните варианти все още не е напълно изкристализирал и не може категорично да отговори на въпросите. За жалост темата е много комплицирана от други допълнителни фактори, тъй като футболът в днешно време далеч не е „22-ма, които тичат по терена“. Има множество замесени интереси сред които са телевизионните права на медийните компании за излъчването на срещите, брандовете подписали спонсорски пакети с отборите, самите отбори и спортно-техническо ръководство, фенове, букмейкъри, правителства, национални и наднационални организации и много други.

Какво обаче можем да заключим на този етап със сигурност?

 

Колкото по-дълго положението остане по този начин, толкова повече загуби ще претърпяват клубовете и компаниите замесени с тях. И ако допуснем, че в Европа има отбори с много богати собственици или спонсори и могат да разчитат на тях, какво обаче ще се случи с малките отбори от долните дивизии? Нима именно там не се намират цвета и бъдещите футболни надежди на всяка страна? За тях е наистина тежко, защото по-голямата част от тези отбори разчитат на феновете си и продажбата на билети за да свържат двата края. Не всички отбори са Манчестърски грандове, Баварски колоси или Мадридски „балет“ и за голямо съжаление, колкото по-дълго продължава положението да бъде „във въздуха“, ще станем свидетели на фалирането на толкова повече отбори от долните дивизии.

Прочети 'КоронаВирус - новият ред'

thumbnail.jpg

Пред футболната асоциация има 4 основни варианта които се очертават като потенциален изход от това положение, като никой от тях на този етап не е оптимален:

 

 1. Сезонът приключва тук

Това е един от възможните варианти, като обаче е и един от най-трудните за приемане, тъй като огромна част от отборите не биха се съгласили с него. Това означава, че тези които се намират на първо място във временните класирания ще получат титлите, което би било справедливо единствено и само за Англия, но така или иначе и там има отбори, които са против. При този вариант не по-малко полемична би била и борбата за местата, даващи право на участие в европейските турнири, както и за изпадащи и промотирани от долни дивизии. Лека вариация на този сценарий е да се предвиди края на сезона базиран на последните 10 мача на всеки отбор, което също далеч не е оптимално. По този начин бихме могли да направим извод за моментната форма, но всички ние знаем, че първенството е маратон, а не спринт.

От комерсиална и материална страна тази опция също има големи пробойни – медийните компании закупили правата за излъчване на мачовете ще изявят претенции за предоговаряне на условията, тъй като футболни срещи до края на сезона практически няма да има. Това пък от своя страна ще доведе до допълнителни финансови затруднения за клубовете – те не само няма да генерират нови приходи, ами ще трябва евентуално и да връщат вече усвоени средства.

2. Сезон 19/20 не се е състоял

Това би било жестоко за някои отбори! Дори се сещам за един конкретен, който от 30 години чака заветната титла, води пред втория във временното класиране с 25т. и има нужда от само 6т., при потенциално оставащи 9 мача до края на сезона.


Абстрахирайки се обаче от това кое е жестоко и кое не, този вариант също не решава много от проблемите и поражда множество спорни въпроси. След като сезон 19/20 не се е състоял какво става практически с договорите на самите футболисти, особено с тези, които са до края на сезона?

 

Друг проблем е, че както и при сценарий 1 така и тук, повече мачове няма да има и медийните компании отново ще искат предоговаряне на правата. Освен всичко останало, това би означавало и доста амбициозно допускане: приемайки сезона за нулев, следващия трябва да започне по план, а не е сигурно от сега дали ще може от средата на август на стадионите да се струпват по 50, 000+ човека публика.

3. Футболът продължава на закрити врати

Много играчи заявиха, че не искат да играят на празни стадиони поради липсата на атмосфера, но това може да е най-реалистичното решение, тъй като би позволило сезонът да бъде завършен справедливо и наистина да предостави продукт, който да удовлетвори договорите с медийните компании. По този начин би се загубило домакинското предимство, но пък всеки един вариант така или иначе е компромис. Като се има предвид обаче повишаването на технологиите, може да има начин да се осигури шум от фенове в стадион/по телевизията и т.н.

При този вариант има два огромни позитива. От една страна не само медийните компании ще получат своето, но и немалка част от човечеството (визирам футболните фенове) ще добият по-лесен и приятен начин да прекарат това време на изолация и социална дистанцираност. От друга страна има някаква светлина в тунела, че новият сезон би могъл да започне навреме.

4. Сезон 19/20 се слива със сезон 20/21

Лигите биха могли да определят сезон 2019-20 да 'прелее' в сезон 2020-21 и всички първенства започват там, където са спрели през февруари-март 2020г. По този начин би могло да се даде време за други турнири, които са спрени, а и за различните страни постепенно да се разреши провеждането на стадионни събития - може би с намален капацитет. Това обаче на практика означава, че няма да има вътрешни първенства близо една година, и ако този вариант звучи страхотно за правителствата, то никой от футболния свят не е заинтересован от него тъй като това би довело до най-големи по размери загуби за клубовете и пряко свързаните с тях лица.

Прочети 'Една по-различна и много лична статия'

thumbnail.jpg

Към момента това са четирите основни варианта пред които футболният свят е изправен и следващите няколко седмици ще бъдат решаващи за вземането на кардинално решение по темата. Всеки от тях има своите плюсове и минуси, но каквото и да е решението, със сигурност сезон 19/20 генерално може да бъде определен като един от най-странните изобщо.

 

 

 

Независимо от всичко, аз лично се надявам и тайно стискам палци да се избере вариант 3 или поне възможно най-близкото до него, тъй като това би означавало, че съвсем скоро отново ще станем свидетели на футболни срещи на любимите отбори.

 

Макар и не точно под формата която сме свикнали, все пак ще се насладим на футбол с топ-качество!

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, горе-долуДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Помогни на проекта с дарение

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube
103462909_4092336437473849_3811584340719
FUN 
FACT !