Новото начало в българския футбол... | мисляФУТБОЛ

Новото начало в българския футбол - Кирил Десподов

публикувано на 23 Ноември, 2019 / Четеш за 3 минути

След напускането на Димитър Бербатов изпитах огромно разочарование. А след като спрях да виждам Стилян Петров и Мартин Петров по зеления терен на стадион ”Васил Левски”, няма да крия, че интересът ми към българския футбол спадна рязко.

 

Но в тези редове реших да засегна една друга тема, а именно живота на един

материал на Мая Тодорова

(читател)

български футболист, който успя да запали в мен надеждата, че България и българските футболисти имат какво да покажат пред света. Името му е Кирил Десподов и тук смятам да кажа малко повече за живота и кариерата на тази наша надежда.

Кирил е роден на 11 ноември 1996 г. в Кресна. Обича животните, в родния си дом отглежда няколко кучета. Като всяко нормално момче - автомобилите са негова страст и по-специално марката Ауди. Обича да се забавлява, а това му се получава най-добре на хубава гръцка музика. Спокойствие и вътрешен мир намира в планината и в дългите разходки сред природата. Сърцето му е “червено“ и то винаги е биело за ЦСКА.

Подкрепата и любовта на семейството му са водещатата сила в живота му, а с брат му Митко са като едно цяло. Десподов казва: “Успях благодарение на брат ми”. Димитър е три години по-голям и е негова опора - не само на терена, а и във всяко предизвикателство което му предлага живота.

BisoDespodov 2018, resize, crop, CC BY 4.0

Кариерата му започва в “Пирин” през 2001г., а година по късно преминава в школата на “Литекс“. Там той се сблъсква и с едни от първите тежки моменти в кариерата си - направен е опит футболиста да бъде продаден в “Лацио”, зад гърба на “Литекс”. След като от клуба разбират за случващото се, Кирил е изваден от игра и за кратко остава на скамейката. Следват контузии, които каляват волята и психиката на младия талант. Животът на Кирил се променя когато футболния гигант Христо Стоичков го забелязва и дава шанс на младока. Десподов казва: “Стоичков е един мотиватор. Седиш и го гледаш в очите и не знаеш какво да кажеш.

 

Само на 15г. и 6 месеца той дебютира при мъжете в отбора на “Литекс“. Първия му гол е в контрола срещу “Спартак Плевен”, а на 10 август 2013г. е и първото му попадение в официална среща - срещу “Пирин” Гоце Делчев.

 

През 2016г. подписва договор с любимия си “ЦСКА”, където изиграва 71 мача и вкарва 20 гола, с част от които наказва вечния съперник “Левски”. Кирил прави своя дебют в мъжкия национален отбор на 23 март 2018г. , а на 13 октомври вкарва и първия си гол за България. Отличията не закъсняват и през 2017г. той получава титлата “Най-добър млад футболист на България”, а през 2018г. става и футболист номер 1 за страната ни.

Прочети 'Топ 11 на Литекс Ловеч за всички времена'

Интереса от чуждестранните клубове се засилва и за всички е ясно - трансфер ще има. Той става факт на 30 януари 2019г., когато Кирил подписва договор с италианския “Каляри“, но серия от контузии вадят талантливия българин от игра и той не успява да разгърне потенциала си. Започват спекулации за преминаването му в Серия Б, които са прекратени когато Кирил преминава под наем в редиците на австрийския Щурм (Грац), където отново ще работи под ръководството на стария си треньор Нестор Ел Маестро. Още с първите си мачове в Австрия българина показа качествата си, а на 26 октомври избухна и с първия си хеттрик, срещу Санкт Пьолтен.

Сигурна съм, че бъдещето вещае на Кирил още много такива щастливи моменти и покоряване на още по-високи върхове. Искрено се надявам да пренесе добрата си форма в националния отбор и така да накара България отново да се гордее със своите момчета, а стадион “Васил Левски“ да избухва от радост.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

FUN 
FACT !

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube