Юрген Клоп - „Нормалния“ | мисляФУТБОЛ - отвъд фактите

Юрген Клоп - „Нормалния“

публикувано на 12 Април, 2019  / Четеш за 4 минути

Когато на 8 октомври, 2015 г. Юрген Клоп подписва договор с Ливърпул малцина биха могли да предвидят какъв „ренесанс“ ще предизвика този ход от страна на ръководството на „мърсисайдци“. Макар и със солидна визитка, германецът идва в тежки за клуба времена.

материал на Тимов

Изминали са малко повече от 3 години от тогава. В момента Ливърпул се бори за титлата във Висшата лига с Манчестър Сити. Трудно е да се обясни „ефектът Клоп“. Някои биха казали, че изобщо няма такъв ефект, че едва ли не това е обикновен треньор, който е облагодетелстван от собственици на клуб с променена трансферна политика, не жалещи средства за постигане на целите си. Вярно е, клубът похарчи колосални суми за закупуване на играчи от световна класа – Алисон, Ван Дайк и т.н. Но това не е прецедент – в най-новите футболни времена ставаме свидетели на трансфери, чиито суми преди 3-4 години биха изглеждали нереални: съвсем скоро стана ясно, че лятото в Барселона ще акостира едно холандско момче за 75 милиона евро (като това е сумата без допълнителните клаузи). Естествено, става въпрос за талант от световна класа, но това е пресен пример, че пазарът на футболисти в днешно време е много по-различен - Европейските гиганти са склонни да заплащат такива суми, за да бъдат конкурентноспособни помежду си.

 

Съвсем друг е въпросът относно увеличаващата се разлика, като силните стават все по силни (и богати), а слабите – все по-слаби, но това ще бъде обект на друг анализ.

С оглед на гореописаното, съвсем нормално е и клуб с амбиции като Ливърпул, клуб, който макар да не е печелил никога Висшата лига, да осъществява такава трансферна политика. Клубът не е с по-различен манталитет от другите от голямата шестица в това отношение.

 

И тук идва разликата - Клоп. С какво той е по-различен от останалите мениджъри, които сами по себе си са изключителни специалисти?

 

На първо място бих посочил неговия подход спрямо всеки един футболист. С начина си на общуване той е изградил един уникален колектив от амбициозни играчи, които биха си „оставили сърцето на терена“. Това е от изключително значение за самочувствието не само на всеки един футболист индивидуално, но и като отбор, като сплотена група. Една от запазените му марки е т.нар. „прегръдка на Клоп“ – кой не би я пожелал?

Веднага след това бих изтъкнал неговия ентусиазъм. Някои мениджъри са известни със своето спокойствие по време на мач, други – с необуздания си нрав. И естествено, Клоп. Не е нужно да си експерт, за да разбереш, че той „гори в играта“, както се казва на футболен език. Преживява не всеки гол, а всяко отиграване, все едно е на терена. Може би и това е една от основните причини да бъде толкова уважаван както от феновете на „мърсисайдци“ така и от противниковите запалянковци - неговата отдаденост.

 

Уважението към противника е нещо, което Клоп демонстрира във всеки двубой. Това по всяка вероятност не е присъщо само на него, но и на други уникални мениджъри. Това е може би обаче едно от най-важните качества. Противно на логиката, че манталитетът на победителя се гради чрез неспирния му апетит за победа, умението да губиш и признанието, че противникът е бил по-добрият в конкретния двубой – това изгражда истинския шампион като такъв. Разбира се, един отбор винаги трябва да бъде „гладен“ за нови постижения, но трябва да умее и да губи – това може би е основата, може би от там се ражда и отборния дух и колектив.

И в крайна сметка, какво има Клоп, което другите треньори нямат? Нека обобщим – индивидуален подход спрямо всеки един футболист, ентусиазъм и отдаденост в името на играта и уважение към противника. Това на пръв поглед са най-обикновени качества. Би следвало те да са присъщи на всеки нормален мениджър. Обаче кой е по-нормален от Клоп? Та в началото на представянето си в онзи есенен ден през 2015 г. помоли журналистите да го наричат „Нормалния“. Може би точно поради тази причина той е различен от останалите – той е прекалено „нормален“ в треньорския свят на „специални“.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

FUN 
FACT !
Новите неща директно
в пощата ти !

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ