Най-странните мачове в историята: Хибърниън - Хартс | мисляФУТБОЛ

Най-странните мачове в историята:

Хибърниън - Хартс

публикувано на 28 Септември, 2019 / Четеш за 5 минути

Това издание на градското дерби между Хибърниън и Хартс се изиграва в Единбург, на 1-ви януари през далечната 1940г.

 

Любопитните факти съпътстващи го са свързани с деликатния за целият свят период, а именно - Втората световна война, а също така и с метеорологичните условия на острова.

материал на Пламен Вълчев

По време на този мач биват отбелязани цели 11 гола и срещата завършва 5:6, в полза на символичните гости. Радио-коментарът, предоставен от BBC, описва едно изключително дерби, една невероятна и епична битка, изпълнена с множество единоборства, опасни удари и вдъхновяващи моменти. Ала проблемът е, че единици от 14-те хиляди публика в действителност успяват въобще да видят, и то частично, какво се случва на терена. Това се дължи на гъстата, стелеща се почти по земята мъгла, която е обвила Единбург в този ден. Боб Кингсли, коментаторът на мача, има изключително трудната задача да си измисля коментар през всички 90 минути, който до колкото е възможно и да отговаря на случващото се на терена (което той всъщност не може да види)!

 

Пристигайки на стадиона, той очаква мача да бъде отложен поради влошената метеорологична обстановка. Това би било и логичен ход, ако не е назряването на Втората световна война. Великобритания не може да си позволи Германия да получи информация за тази мъгла, тъй като това би било изключително подходящ момент „Луфтвафе“ (воено-въздушните сили на Третия Райх) да ударят пристанището и моста в Единбург. И така, на Боб Кингсли не само му е наредено да коментира мача, но и да не споменава нищо за мъглата.

Първият съдийски сигнал е даден, а коментаторът Кингсли вижда единствено десният бранител на Хибърниън и лявото крило на Хартс. Тогава той проявява изобретателност и в движение създава сложна система от „бегачи“, които при първа възможност да тичат при него и да споделят важна информация като фаулове, корнери и голове. Това обаче не проработва достатъчно добре, тъй като съобщенията, които достигат до него често са двусмислени и неясни. В този момент решава изцяло да поеме инициативата в свои ръце, като се ориентира по рева на тълпата. Осъзнава, че тъй като Хибърниън са домакини, логично, публиката ще бъде по-шумна при техен гол, а при гол на Хартс, по-тиха. Воден единствено от публиката, която както вече разбрахме също е с намалена видимост, и осъзнаващ държавно-политическата важност на своята задача, Боб Кингсли съчинява истински коментаторски шедьовър на фона на всичко това.

 

Единственото за което Кингсли съжалил, в изказване няколко години след мача е, че в действителност той „не видял какво се случва, а мачът си бил зрелище, което (на фона на резултата) си е и заслужавало да се види“.

Прочети 'Най-странните мачове в историята: Барбадос - Гренада'

thumbnail.jpg

Хартс повеждат в 13-тата минута с гол на Доналдсън, но скоро след това Хибърниън ги обръщат и резултата става 2:1. „Виновници“ за това са Джон Кътбърдсън и Уили Финагън. Малко по-късно през същото полувреме, отново чрез Доналдсън, Хартс изравняват. Минути преди края на полувремето, Боби Нътли отбелязва за Хибърниън, които отново излизат напред и резултата става 3:2.

В този момент фен нахлува на терена. Фен, който може би е искал да празнува гола с отбора си, или пък е искал да види по-ясно случващото се, но който всъщност изиграва интересна роля. Съдията Питър Крейгмайл успява да го изгони, като в този момент дава и последния сигнал за полувремето. Докато играчите се прибират за 15-минутна почивка, той осъзнава, че напълно се е заблудил от нахлуването на този фен и е дал своя сигнал 2 мин. преди действителния край. Тогава привиква футболистите отново на терена за доиграване на полувремето. Ироничното е, че за тези 2 минути Джими Брискоу и Дордж Гилмор се разписват и резултата, след официалните първи 45 минути, е 3:4 за Хартс.

Скоро след подновяването на играта, Гилмор отново отбелязва и Хартс успяват да се откъснат с още едно попадение, като резултата става 3:5, само за да последват 2 гола от Кътбърдсън, който по този начин заформя своя хет-трик, а резултата отново става равен – 5:5. В самия край Томи Уолкър успява да отбележи победния гол и Хартс печелят с 5:6.

Малко преди самия край, тъй като започвало и да се свечерява, част от привържениците започнали да си тръгват, докато друга част останали 10-тина минути след последния сигнал, без да се ориентират, че мача е приключил.

 

Боб Кингсли също не разбира, че е даден последният съдийски сигнал и продължава да коментира и да си измисля „невидим футбол“ още около 15-тина минути след реалния последен сигнал. А може би най-куриозния факт е свързан с играч на Хартс, който остава на терена и след мача, крещи за пас към своите съотборници и очаква топката да бъде отправена към него. Той не осъзнава обаче, че те са в съблекалните от няколко минути, а той е сам на терена.
 

 

 

 


Разбираемо, никой вестник не успява да опише головете, но пък за да не се заподозре нещо, на следващият ден Шотландците излизат с коментара, че: „Хибърниън заслужавали победата, заради добрата си отборна игра, ала Хартс имали по-изявени индивидуалности, което им донесло 3-те точки“.

 

Изключително любопитен спектакъл се изиграва в тази Шотландска зимна вечер. Спектакъл, който днес не би могъл отново да се повтори, но пък спектакъл, който със сигурност ще остане в сърцата, ала със сигурност не и в спомените на феновете от Острова.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

FUN 
FACT !
Новите неща директно
в пощата ти !

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ