Футбола в Северна България - Част 3 | МисляФУТБОЛ - отвъд фактите

Какво става с футбола

в Северна България - III част

публикувано на 22 Август, 2019 / Четеш за 7 минути

Здравейте, фенове на MislqFutbol.com.

 

След минаването през най-трудната част в тази поредица, а именно „Етър“ (тук), продължаваме нататък.

 

В края на сезона едни се спасиха, а други влязоха, но нито един отбор от Северна България. От петте отбора в Ефбет лигата, един едва се спаси, а други се

материал на Цветан Николов

намесиха в грандиозен скандал за титлата. За мен остава съмнението, че моряците „легнаха“ и на „Лудогорец“ и на ЦСКА, но това си е мое мнение.

Започваме с „Дунав“ Русе, защото от силен сезон през 2017/2018 (дори играха в Лига Европа, но отпаднаха), на следващия сезон едва се пребориха за оцеляването. Общо взето се лутат през годините между „Б“ и „В“ група и най-големия им успех е финал за купата на България и 4-то място в първенството на майсторите.

 

Лутането спира през 2010 година и оттам тръгват нагоре и стигат до Първа лига, и поне до този сезон „Дунав“ ще играе там, а аз се надявам да останат и след него, въпреки кошмарното начало.

 

Да не кажат, че забравям, ще спомена и ФК „Локомотив“ Русе, който за съжаление има повече разпадания, отколкото успехи. През 2016 година възобновява своята дейност и до днес има такъв отбор в Североизточна Трета лига, където са и други отбори от трета част на поредицата като „Добруджа 1919“ Добрич, но сега ще избягаме от Дунав и...

колаж: Цветан Николов

....Слизаме надолу към Стара Планина и стигаме до Търговище и отбора им „Светкавица“, няма големи успехи в историята си, но е създаден през 1922 година. Заради липсата на инвестиции в спорта в града, отбора стига едва един път до Първа лига, чрез извънреден бараж срещу „Етър“ Велико Търново но, както повечето отбори от поредицата, си тръгва още преди края на сезона. Един от малкото отбори без преименувания.

 

Явно най-прекия път към „В“ група е „А“ група

 

 

Хайде, тръгваме към Шумен...

 

Чудех се кой от отборите е истинския и се спрях на участника в Североизточна Трета Лига - „Волов“ Шумен. Футбола в града е показателен с това, че когато общината не помага, нищо не става - близо 9 години мъжки футбол в града няма. Наизкочиха ми няколко статии как общината не искала да има футбол в града. Най-много бяха тези, цитирали шефа на вече закрития „Шумен 2010“, който е спасил школата на отбора. (БРАВО).

 

Както се вижда в информацията за мен в сайта ни, учех в Шумен цели четири години и беше много тъжно, когато минавах покрай стадиона в града, който можеше да послужи за декор на някой страшен филм. Нека пожелаем на отбора успех и дано този път община Шумен последва стъпките на други общини като Монтана и Велико Търново например.

колаж: Цветан Николов

Цялото пътуване до сега е пълен хаос от първата част до тази, но и футбола в северната част на България не е много подреден. Тъй че, продължаваме с хаоса и се връщаме по Дунав, за да видим какво става в Добрич и Силистра.

 

Първо ще минем през Силистра. Трудно ми беше да разбера в интернет за кой отбор да пиша, редица преименувания и фалити, та ето - избрах Доростол. Отбора в града не е играл в Първа лига до сега. А дали можеше парите вкарани в „Лудогорец“ да бъдат вкарани другаде?

 

Тук общината помага в развитието на отбора - през 2017 е основан и „Доростол Силистра“ Силистра, но се намира в Зоналните групи на Варна.

Винаги съм се чудил защо държавата и БФС не направят 2-3 стадиона или поне да реновират вече съществуващите. Убеден съм, че ще има много повече публика, не всъщност... ще има ПЪЛНИ стадиони, дори срещу отбори като Малта, но на тях им е достатъчно да им се обещае, че няма да се купуват мачове. „Бате Бойко, повече няма да правя така!“ (ха-ха)

колаж: Цветан Николов

Хайде да отскочим към Добрич и техния „Добруджа 1919“. Тук вече имаме отбор с цели 14 сезона в елита ни. Между 1991 и 2000 година се превръщат в кошмар за ЦСКА, като цели 7 години „червените“ не могат да победят в Добрич. Имат победи срещу „Борусия“ Дортмунд, „Шахтьор“ Донецк и „Ференцварош“ (сещате ли се? :D).

 

За съжаление, въпреки славните времена на отбора, той в момента се намира в Трета лига. Не са малко и талантливите играчи, излезли от школата на отбора като Светослав Тодоров, Светослав Петров, Ивайло Петков и други.

Никъде не намерих пълния списък на нито Северозападна, нито на Североизточна Трета лига и доста отбори не са заявили участие. Дали ще се запълни бройката или ще бъде поканен пълнеж, както често канят отборите от Северна България... за пълнеж.

Прочети 'Новото нашествие на старите кучета - Спартак (Плевен), Хебър, Нефтохимик и Спартак (Варна) в "Б" група'

thumbnail.jpg

Знаете ли, че забравихме един град и един отбор - „Академик“ Свищов. Както всички други отбори в тази част на страната ни и те не правят изключение. Основно се подвизават във Втора и Трета лига, записали едва четири участия в елита, последното е преди аз да се родя, в далечната 1987. Отбора от малкия град няколко пъти се спъва в по-големите отбори, които по втория начин му осигуряват отпадане от елитната група през 1991 година, а там е замесен и друг отбор от севера - „Спартак“ Плевен, но когато имаш гръб и съответните приятели печелиш.

 

Тогава един равен между „Академик“ и „Ботев“ Враца осигурява на плевенчани оставането в Първа лига. Те редят силни сезони във Втора лига, но все пак се стига до дългогодишно отсъствие от професионалния футбол, до сезон 2012/2013, когато отбора печели Трета лига.

-  -  -

Отиваме вече към морето и Каварна, където отбора на града - „Калиакра“ има едно единствено участие в Първа лига, но със свойте събрани 11 точки е просто една боксова круша за останалите отбори в елита.

Едни от малкото отбори, които са били стабилни дълги години, са варненските „Черно Море“ и „Спартак“. Започваме със „Спартак“, който през 90-те години е един от традиционните отбори от провинцията. Но както много други, не са подминати от задължения, фалит, обединяване и скандали. Този отбор сега съществува и ще играе във Втора лига, само и само заради неговите фенове.

 

През годините „Спартак“ участва в много съмнителни мачове и доста от тях влизат в „черните“ хроники. Един от най-известните от тях (по признания на футболист) е с Беласица. Футболиста разказва как един от играчите на „Спартак“ го бият, защото обърква резултата като... вкарва. Надявам се, че феновете на отбора ще защитят новия „Спартак“ от такива глупости.

 

Пожелавам им успех!

колаж: Цветан Николов

Така, сещате се защо оставих „Черно море“ и „Лудогорец“ за последно нали?

 

За „Лудогорец“ какво да ви кажа, вие всичко знаете, все пак отбора е едва навършил пълнолетие, а в нашето полезрение влиза преди 8 титли, някои от тях спечелени доста инфарктно. Купите им: къде с класа, къде защото грандовете са слаби, а единия дори фалира и е разделен на две. „Левски“ пък се мъчи да ги догони с покупки на чужденци на килограм, но не става. Вече 8 сезона са хегемон в първенството, но както винаги става в България, не минава без скандали и съмнения за уговорки, а другия отбор в поредицата „Черно море“ знаят как се правят тия ра'оти.

Имат си история далече назад с едни 4000 лв. дадени им от „Спартак“ Плевен преди 36 години, за да им пуснат последния мач от първенството.

 

 

 

 

 

Добре, спирам с това. Нека обърнем внимание към отбора като цяло, а не на скандалите през годините, свързани с него. Варненския отбор е най-стабилния в „А“ група от изброените като има леко лъкатушене между 1999 и 2004 година във Втора лига и за малко да се озоват в Трета, като до тогава са изхвърляни от групата на майсторите само чрез държавни директиви. Но от тогава насам всички отбори в елита се съобразяват с тях, като вдигат и купата на БългарияИмат запомнящи се мачове в ЕКТ (Лига Европа и Интертото), конкретно този срещу Щутгарт, в който карат немците да треперят до последно.

 

Интересен факт - в отбора за кратко игра Марио Жардел, който е голмайстор в Португалия 4 пъти. 

 

Равихри се скандал заради симулативна игра на част от играчите на „Черно море“ срещу ЦСКА и както досега в поредицата бих казал, че е поредната „услуга“ към отбор от София, но дали...

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

FUN 
FACT !
Новите неща директно
в пощата ти !

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ