ЦСКА излъга Берое

в дъжда

публикувано на 8 Март, 2020 / Четеш за 4 минути

Вчера посетих 'дербито' на поредния кръг в ефбет лига, под доста силния дъжд в Борисовата градина. Веднага искам да започна с едно уточнение по повод най-вероятно надигащите се коментари: мисляФУТБОЛ не е 'червен', 'оранжев' или какъвто и да е друг цвят сайт. Ние подадохме и подаваме ръка на всеки един елитен футболен клуб с желание за сътрудничество, към момента ЦСКА единствен приема въпросната подадена ръка.

материал на

Владимир Трифонов

След това нужно уточнение, преминавам направо към впечатленията ми от двубоя и всичко около него. На първо четене (буквално, в момента гледам тимовите листи на двата отбора преди началото): ЦСКА с общо 6 българи в състава, 5 от които титуляри. Берое с 8, но само 2-ма в титулярните 11. Темата е безкрайно дълга и многократно дискутирана, дори и при нас, в момента бих споделил мнението на един приятел (поздрави Краси):

 

„Левски и ЦСКА не разбраха ли, че дори изцяло с момчета от школата да играят, пак ще са 2-ри и 3-ти!“

 

Тълкуването и изводите оставям на всеки един...

88241806_3746570368717126_27689519982533

снимка: мисляФУТБОЛ

Не смятам да преразказвам мача, вярвам всеки от вас (който се интересува) го е гледал, или поне е видял репортаж. Ще споделя моите наблюдения цялостно за срещата, след което няколко акцента поотделно за всеки от отборите:

 

 

Коректността изисква да отбележим - това е 3-ти мач на ЦСКА за седмица (нещо на което и треньора Крушчич обърна внимание), което може би предопредели и по-изчаквателния стил на отбора през почти целия мач. Берое спечели (или по-скоро му бе отстъпена) инициативата и владението на топката, но сякаш не знаеше точно какво да прави с нея... Играчите на Херо разиграваха и опитваха да създадат нещо, но всеки път срещаха много добре организиран в собствената половина червен отбор. Тук акцента е в 2 посоки – вече споменатата организираност на софиянци и липсата на качество и идея при старозагорци. За мен, Берое не създаде достатъчно количество шансове (нито едно чисто положение!?) за да претендира за нещо.

 

Друг нюанс – самото сърце на полузащитата на 'червените' даваше твърде много пространство на халфовете на противника: когато някой от тях преодоляваше човек 1-на-1 (или дори просто тръгнеше с топката по-рязко) в тази зона се отваряше ОГРОМНО пространство за напредване срещу защитата и възможност за пас/удар (което обаче не беше използвано ефективно, липса на класа и сякаш самочувствие).

Прочети 'Ролята на индивидуалната подготовка в полза на отбораната работа във футбола'

thumbnail.jpg

На обратната страна – макар и по-малобройни, атаките на ЦСКА бяха доста по-опасни (почти всяко 'слизане' към вратата на Берое 'миришеше' на гол). Добър преход на контраатака за ЦСКА, съответно лош такъв за Беройци след загуба на топката. Също така, Берое не се справи с голямо количество от центриранията към тяхното наказателно поле – доста от тях завършиха с удари към вратата. Цялостна ниска оценка за играта на 'зелените' във фаза защита.

 

 

 

 

 

ЦСКА – Акценти:

  • Върнан Анита (минал през английската висша лига играч, озовал се на 'армията' по неведоми пътища) – вътрешен халф, доста борбен и с добър принос в защита; Около нулата като принос в атака: предимно пасове настрани/назад, сякаш несигурен в боравенето си с топката

  • Кристиян Малинов със симулация за дузпа – не ми направи добро впечатление. Това ли е примерът, който един капитан трябва да дава на отбора?

 

 

Берое – Акценти:

  • Много наемници (9 чужденци в стартовите 11) – при наличие на класа у който и да е от тях и подобрена финансова оферта от който-и-да-е друг отбор – бихме ги гледали с различен екип. Така не се прави устойчив проект (мое мнение).

 

  • Номер 20 – Жозе Фуртадо – добър десен бек с чудесни изяви в атака. На няколко пъти играчът показа добра техника на скорост, надигравайки се (предимно успешно) с по 1-2-3 противника

 

  • Номер 7 – Пиер Ксавиер Фонкьо – физика тип 'Адама Траоре' и подобна позиция на терена. Доста далеч обаче от положително влияние върху мача – слаба повратливост, неефективни отигравания, закъсняла преса във фаза защита.

87817934_3746570382050458_39800198395603

(снимка: мисляФУТБОЛ)

Агитката на Берое

АГИТКИТЕ:

 

Цялостното присъствие на публика беше минимално поради лощото време. От сектор 'А' най-често се надигаха възгласи при някое съдийско отсъждане, остро влизане на терена или за да се скандира ('К*Р за Левски' и 'Херо – К*рво').

 

Феновете от сектор 'Г' бяха безмълвни, сякаш на някакъв тих протест. Берое от своя страна се радваше на подкрепата на най-шумната фракция от целия стадион – около 50 души, дошли от Стара Загора, които пяха и скандираха почти през целите 90 минути.

 

СЪДИЯТА:

 

Нелош мач за съдийската бригада: няколко засади, които само с ВАР биха били отсъдени на 100%, правилно отменен гол на Берое (заслон!). Имаше все пак няколко спорни отсъждания (според Димитър Димитров-Херо съдията е предопределил изхода на мача) - от типа 'съприкосновение-паднал играч-свиря фал' и 'силна реакция от публика/скамейка – давам картон'. Не смятам, че съдията повлия решително на изхода на мача.

 

-   -   -

 

 

 

В заключение, головете + още 1-2 атаки на ЦСКА бяха проявления на високо качество в този изпълнен предимно с борба мач. 'Нарисувано' 0:0, което бе променено от 2 чудесни изпълнения. Два уязвими в защита отбора, чиято взаимна ниска класа в атака не позволи вкарването на повече голове. Твърде спокойна атмосфера, твърде типична за България гледка.

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Готово !

(благодарим за доверието)

Помогни на проекта

patreon-icon-png-29.png

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube
103462909_4092336437473849_3811584340719

 

Леонид Слуцкий прекратява кариерата си на футболист след едва 13 мача и на 19-годишна възраст !

 

Причината – той контузва непоправимо коляното си, след като пада от дърво, спасявайки котка

(и въпреки, че така става герой в селото, травмата не му позволява да играе повече)

FUN 
  FACT !