Коронавирусът и как той афектира върху футбола в Европа

публикувано на 15 Март, 2020 / Четеш за 4 минути

Смятам за нужно първо да обясня какво всъщност представлява коронавирус и защо в световен мащаб човечеството е обхванато от подобна паника.

 

Нима не сме имали вирусни епидемии от много по-смъртоносен характер и в миналото? Нима други фактори като глад, безразсъдно шофиране или болести от различен характер не отнемат много повече животи, отколкото въпросния вирус?

материал на Пламен Вълчев

Нека да разгледаме какво всъщност представлява:

Прескачайки медицинските термини и опитвайки се да опростим изказа, като същевременно извлечем най-значимите факти, коронавирусът (COVID-19) причинява остра респираторна болест, а освен това е и доста нов за човечеството (декември 2019г.) Първите заразени с него са свързани с големия пазар на морски дарове и животни в Ухан, Китай. Само за около 3 месеца света е в неистова паника. Към момента в световен мащаб са заразени над 100 000 човека, като от 8-ми март имахме и потвърдени случаи в България.

 

Факт е, че вируса е силно заразен, ала не изглежда толкова опасен - средно на всеки 100 болни 80 оздравяват без специално лечение, при 15 се стига до сериозни, но управляеми проблеми, и едва при 5 заболяването е с опасност за живота. За сравнение, сезонният грип обикновено има смъртност около 1%. Макар и с високо ниво на заразителна способност, коронавируса не изглежда толкова опасен.

Тогава защо е тази повсеместна паника?

 

Моят личен отговор – времето в което живеем и начинът по който абсолютно всичко случващо се във всяка една точка на света се споделя глобално – всички сме свързани с една верижна връзка, наречена интернет. Всичко случващо се е достъпно и свободно да бъде интерпретирано на кой както му е удобно, а също така и както го е възприел. Има го и момента (както стана въпрос по-нагоре в статията) - това е нов вирус за човечеството и, макар вече да има множество излекувани пациенти, не знаем със сигурност как се отразява впоследствие и дали би имало някакви последици за хората, преболедували заболяването.

 

Съществува и една по-тъмна версия (леко в зоната на „теория на конспирацията“) - някой/и там някъде подготвя човечеството за нещо ново, но никой не може да каже повече по темата на този етап, освен да прави предположения.

Как всичко това се отразява на футбола? Ами вие сами виждате!

Към настоящия момент Топ-първенствата на Европа са преустановени поне за следващите около 2 седмици, което разбира се може да претърпи промяна в движение. За момента единственото голямо първенство на „Стария континент“, което ще продължава да се играе (макар и пред празни трибуни) е германската Бундеслига (текста е писан преди и Бундеслигата да обяви прекъсването на срещите – бел. ред.).

Предстоящото европейско първенство по футбол е отложено за следващата година. Шок и ужас! Всичко се отлага, макар на първо четене да е „само за малко“, никой в действителност не може да каже какво предстои на този етап, както и до кога и до каква степен ще ескалира. Медиите вече гръмнаха с няколко случая на заразени футболисти и треньори от големите отбори – Даниеле Ругани от Ювентус и наставникът на Арсенал Микел Артета. От момента в който пиша статията до мига в който вие ще я четете, бих могъл да се обзаложа, че броят на конкретните примери ще нарасне.

Прочети 'Средносрочна футболна прогноза'

thumbnail.jpg

А какво бихме могли да правим ние футболните фенове, които всеки ден живеем с тази игра?

 

При това точно в най-интересния момент от годината – когато са развръзките на големите първенства в Европа, както и на любимите на всички Шампионска Лига и Лига Европа? Ами да ви кажа честно, не бих дал достатъчно задоволителен отговор! Бихме могли да преглеждаме видеа на стари мачове или пък да гледаме “Топ 10/20/50/100 на мачове/голове/финтове“ и прочие и прочие... Но нищо няма да бъде същото докато положението не се нормализира! Нищо не може да се сравни с тръпката от предстоящ мач на любимия отбор, за който се подготвяме от дни или седмици.

 

-   -   -

Към момента всички сме изпаднали в лек ужас поради повсеместната паника, обхванала големи части на света. Може би е добре да следваме инструкциите, предоставяни от медии, правителства и институции? Може би е добре да действаме „на своя глава“ и да процедираме като при стандартния сезонен грип? Отново, не бих могъл да дам 100-процентов правилен отговор, едно знам със сигурност - здравето на нас и нашите близки е от най-голямо значение!

 

Дръжте се отговорно със себе си и с хората които обичате, пък дано това „чудо“ отмине колкото е възможно по-бързо и живота ни да се възвърне към предишните темпове. Пък… дано ни върнат и футбола скоро!
 

 


Бъдете здрави!

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Помогни на проекта с дарение

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube
103462909_4092336437473849_3811584340719
FUN 
FACT !