Преглед през „розови очила“ на последиците от коронавируса върху футбола

публикувано на 18 Май, 2020 / Четеш за 7 минути

Минаха два месеца откакто пандемията от коронавирус блокира целия свят. В желязната ѝ хватка попаднахме всички и бяхме принудени да се затворим вкъщи, за да редуцираме щетите от заразата.

 

Освен това, наред с всички затворени заведения, фирми и предприятия, се постави прът и в колелата на световния спорт. Над 90% от футболните първенства бяха преустановени за

материал на Кристиян Иванов

неизвестен период (впоследствие някои бяха изцяло прекратени, а за други се разбра кога ще се подновят). Така футболните запалянковци бяха атакувани от две страни – затворени по домовете си, на тях им бе отнето и друго забавление – мачовете по телевизията. Изключение правят само беларуското първенство (повече приличащо на борба, ако се съди по броя картони в мачовете) и повторенията на стари двубои. От липсата на спорт пострадаха не само феновете, но и самите клубове. Като се започне от редуциране на броя на служителите, мине се през намаляването на заплатите на много играчи и се стигне до колосалните загуби, регистрирани в периода без мачове.

Състоянието на един отбор може да се сравни с функционирането на една авиокомпания. Нейните самолети опитват да редуцират престоя си по летищата до минимум, защото така губят много пари. Затова те се опитват да прекарват възможно най-дълго време във въздуха, изпълнявайки курсове, които генерират печалби за компанията. При футболните клубове съществува сходен проблем, защото са подписали множество договори със спонсори и рекламодатели. Когато не „летят“, те не могат да спазват точките и клаузите по тях и не получават приходи. Това от своя страна възпрепядства плащането на заплати на служителите на отбора (в това число играчите и треньорите) и други финансови задължения и клубът попада в един омагьосан кръг, от който няма изход, защото отвън не влизат средства.

Като оставим настрана цялата бъркотия, която COVID-19 причини на футбола, имаше и някои плюсове на извънредното положение. Те със сигурност не могат да компенсират всички загуби, нанесени от вируса, но все пак хвърлят лъч светлина върху проблема и показват, че дори и от най-големите загуби можем да извлечем някакви полза и опит.

Прекъсването на всякакви футболни мероприятия даде повече време на контузените играчи да се възстановят от травмите си и да навлязат в оптимална форма с по-спокойно темпо. Често сме ставали свидетели как някой футболист влиза в игра все още невъзстановен напълно от контузия, в резултат на което получава нова и състоянието му се влошава. При сегашното положение спортистите имат предостатъчно време да се възстановят изцяло и до края на извънредното положение да могат да достигнат спортната форма на своите съотборници. Освен това някои играчи, страдащи от по-дълготрайни контузии, чието лечение изисква оперативна интервенция, могат да се подложат на такава и да изкарат следоперативното възстановяване без да бързат.

 

В тези ситуации жизненоважна е ролята на треньорите и медицинските лица. Правилното изготвяне на тренировъчен план за здравите играчи и на възстановителни упражнения за контузените ще донесе огромни ползи на треньора, който след подновяването на сезона (където той се поднови) ще разполага с целия си състав за доиграването на последните, решителни мачове. За да се случи всичко това, е нужно да се подходи отговорно както от играчите, така и от страна на треньорския и лекарския щабове на клубовете. Те със сигурност ще се опитат да свършат работата си по възможно най-добрия начин и затова е нормално да очакваме след края на пандемията отборите да се завърнат към игра в добра спортно-техническа форма и в пълен състав.

Прочети 'Краят на сезона е близо'

thumbnail.jpg

Един феномен (който всички виждаме през последните два месеца) е падането на цената на играчите и намаляването на заплатите им. Причината е свиването на клубните бюджети и снижаването на различните разходи до минимум.

 

Този антикризисен ход е една добра инициатива за забавяне на надуването на трансферните суми, което в последните 6-7 години беше придобило невиждани размери. Футболът ще може да се върне, макар и частично, към времената когато за младок, направил един силен сезон, не се даваха 9-цифрени суми и когато за една седмица престой в клуба играчите не можеха да си купят хеликоптер. Примерите в последно време станаха много, но сега темповете на комерсиализиране на най-великата игра ще се забавят. Те едва ли ще спрат, а още по-малко – да се върнат към миналото, когато се е играело повече за чест, отколкото за пари.

 

Трябва да благодарим на коронавируса обаче, че удари шамар на напомпаното същество, в което се беше превърнал футболът в последно време, хранейки се с нефт и какво ли още не, и му каза да престане да се тъпче. Затова в близките няколко години ще можем да се насладим отново на една по-естествена игра, в която ще се мисли не само за печалбите, но и за играчите и публиката – все пак това са двете страни на футболната монета.

Въпреки гигантските заплати в бранша, не може да не споменем, че тази професия е много неблагодарна в определени аспекти.

 

Най-същественият сред тях е малкото време, с което играчите и треньорите разполагат, за да бъдат със семействата си. Разбира се, днес ситуацията е малко по-поносима, отколкото през миналия век, което се дължи на много по-добрата логистика и технологии, помагащи на семействата да се виждат по-често, макар и понякога само през лаптопа или телефона. Въпреки това, разделението между професионалните играчи и близките им все още е по-голямо, отколкото трябва да бъде. Спирането на мачовете и разпускането на отборите позволи на много играчи да си останат вкъщи при своите семейства и да прекарат дълго време с тях. Някои от тях не успяха да го сторят поради липсата на полети, но те са само малка част от всички.

 

Повечето футболисти наваксват пропуснатите мигове със своите половинки и деца и събират хубави спомени за времето, когато отново ще са постоянно на тренировка или на мач. Дългото стоене вкъщи може да им се струва скучно, но дори тези, които все още не са оценили безценните моменти с любимите хора, ще го направят когато нормалният им ритъм на живот се възстанови и ще съжаляват, че не са прекарали повече време вкъщи.

От 3-те горепосочени причини следва и четвъртата.

 

Тя не е свързана с нещо физическо като контузии, заплати или стоене вкъщи. Нейният ефект е по-скоро на психологическо ниво. Най-ценният дар, не само за работещите в сферата на футбола, но и за всички останали - през тези месеци на физическа изолация ние получихме шанс да променим мисленето си и възприемането на света около нас. При по-заможните (в това число и футболистите) промяната беше по-осезаема, защото те видяха едно различно лице на света, с което никога досега не се бяха сблъсквали. Много от екстрите на тяхното ежедневие им бяха взети. Футболистите разбраха какво се случва около тях и вече ще могат да оценят всички привилегии, с които ги е дарила професията им. Непознатото чувство да им се отнеме любимата игра би трябвало да ги направи по-смирени и виждащи истинската стойност на нещата. Преосмислянето ще им помогне по-бързо да свикнат с новия облик на заобикалящия ги свят и те ще проумеят колко много значи играта не само за тях, но и за милиардите нейни фенове. От едно такова осъзнаване най-много ще спечели самата игра, а чрез нея – хората.

-   -   -

Тези възможности могат да се изпълнят само ако футболният свят положи усилия за реализирането им. Ако това се случи, след възобновяването на сезона ще станем свидетели на една променена към добро игра, която ще продължи да ни носи удоволствие както преди и ще ни помогне да превъзмогнем трудностите, както го е правила от създаването си до днес.

хареса ли ти статията ?

'последвай' автора !

Пълен боклук :(Не особено...СредноДа, донякъдеДа, много!
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

Новите неща директно
в пощата ти !

Помогни на проекта с дарение

FUN 
FACT !

follow us  >

  • mislqFUTBOL at Instagram
  • mislqFUTBOL at Twitter
  • mislqFUTBOL at YouTube
103462909_4092336437473849_3811584340719