БФС - последния пирон в ковчега на... | МисляФУТБОЛ - отвъд фактите

БФС - последния пирон в ковчега

на българския футбол

публикувано на 1 Юли, 2019 / Четеш за 3 минути

След изненадващата загуба на България в европейските квалификации срещу Косово, една от легендите на българския футбол категорично заяви, че БФС няма никаква вина за неуспехите на българския национален отбор. Най-интересното е, че футболист с подобни постижения, дори не намери за удачно

материал на Димитър Гъдев

(читател)

да си зададе въпроса какво може да се промени и футбола да тръгне нагоре, както искат голяма част от футболните фенове на България.

Да, този господин се казва Йордан Лечков. Изказването на Лечков е описателно за цялото състояние на футбола ни в България в момента. Лично според мен, това изказване лъха на непукизъм, безхаберие и нежелание за работа. Ами за какво да го променяме, 15 години си управляват българския футбол и все още сме си на същото ниво. Никой не им търси отговорност и след 3 дни всичко се забравя.

 

Нека не забравяме какво се случи с Бербатов и кой беше причината той да се откаже. Това е не по-малко поражение за националния отбор. Да, в състава ни не блестят звезди от калибъра на Бербатов, Петров и Стилиян, но все пак с правилни тактически подходи можем да прикрием нуждата от класни играчи.

BisoMartin petrov, size, crop, CC BY 3.0

Друг основен проблем, според мен, е липсата на ясна стратегия относно юношите и тяхното развитие. Ако изключим Лудогорец от картата, ще забележим, че всеки говори за юноши, но такива няма. Произвеждаме юноши, колкото да запълнят нуждите на Б група и евентуално на отборите от втората половина на лигата. Постоянно се говори за трансфери от чужбина на знайни и незнайни футболисти. Привличат се около 6-7 футболиста всеки трансферен прозорец, дават се огромни суми пари и накрая някой друг ни е виновен. Европейските отбори правят толкова трансфери, когато се започва нов цикъл на отбора, а ние тук започваме нов цикъл на всеки 4-5 месеца. Няма да стане така и това е ясно.

 

Франция, Германия и Англия промениха изцяло философията си относно юношите и то със стратегия от 10 години и чак сега виждаме забележителните резултати. Не говоря, че ако направим подобно нещо ще стигнем тези три държави, но поне да заприличаме на един средностатистически отбор, който може да затрудни големите футболни нации с игра и характер.

Прочети 'Има ли нужда от младоци Българският футбол?'

thumbnail.jpg

Изключително наглото поведение на ръководителите на БФС издава и ясната диагноза за бъдещето на българския футбол – безхаберие и разруха. Болестта не е нелечима, но трябват правилните методи и хората, които да ги изпълняват. За мен е невъобразимо ръководителите на БФС да не поемат никаква вина, когато националния отбор се намира в подобно положение. Това не е изненада, която да оправдаем със случайността във футбола.

 

С всяка изминала година нещата се влошават, а това не идва от футболистите, а от ръководителите, които така сладко бягат от отговорност, защото поговорката в България „всяко чудо за три дни“ важи с пълна сила във всички нива на обществения живот.

Прочети 'Какво става с футбола в северна България'

thumbnail.jpg
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

FUN 
FACT !
Новите неща директно
в пощата ти !

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ