Големите разходи на Астън Вила и труд... | МисляФУТБОЛ - отвъд фактите

Големите разходи на Астън Вила

и трудното начало на Висшата Лига

публикувано на 21 Септември, 2019 / Четеш за 6 минути

Астън Вила бе един от „големите играчи“ на трансферния прозорец това лято. 'Виланите' похарчиха 127 млн. паунда за 12 нови играчи, в първия си сезон обратно във Висшата Лига.

Според анализ на сайта OffThePitch, Вила няма да успее да регистрира печалба в края на сезон 2019/20. Според същия, отборът ще трябва да завърши на някое от първите девет места, за да

материал от Пепа Запрянова *

генерира достатъчно пари от наградния фонд на Висшата Лига и да изравни сметките. Ако не успеят да направят това, те ще бъдат първият отбор спечелил промоция (след Куинс Парк Рейнджърс през 2014/15), който ще отчете загуба. Тогава загубата на КПР беше 45,5 милиона паунда.

'Виланите' загубиха първия си мач от сезона с 3-1 от Тотнъм, а във втория кръг допуснаха и домакинска загуба с 1-2 от Борнемут и след трудното си начало на кампанията, компаниите за залози не дават много шансове на отбора от Мидландс да завърши в топ 10.

Астън Вила си извоюваха промоция във Висшата Лига, след победа във финалния плейоф срещу Дарби Каунти. С идеята да се задържи в топ дивизията на английския футбол, 'Виланите' бяха един от най-активните отбори на трансферния пазар и похарчиха изключително много пари за нови попълнения. Всъщност, само Манчестър Юнайтед похарчи повече от Вила.

Големите летни харчове на Астън Вила означават, че погашенията по играчите ще се увеличат с около 32 млн. Освен това, заплатите в клуба ще се увеличат значително. Играчи като Уесли, Том Хийтън и Дъглас Луиз ще окажат значително влияние върху бюджета за заплати. Разбира се, играчите от миналия сезон ще очакват и бонуси за извоюваната промоция. Според анализа, очаква се бюджетът за заплати да се увеличи с около 25 милиона, което означава, че ще достигне 99 млн. за сезон 2019/20. OffThePitch очакват Вила да завърши на 14-то място в края на кампанията, което означава, че те ще спечелят 108.1 млн. от Висшата Лига.

 

През лятото 'Виланите' купиха доста, но не продадоха никого, т.е. приходът им от продажба на играчи е 0 паунда. Разбира се, през зимата нещата могат да се променят, като Джак Грийлиш е един от играчите, които могат да си тръгнат от Вила Парк. Ако бъде продаден, Вила ще спечели цялата сума платена за него, тъй като той е продукт на академията им. По този начин прогнозната загуба ще премине в печалба.

Дойната крава, наречената телевизионно излъчване

В крайна сметка, въпреки всички разходи, Вила ще спечели доста от участието си във Висшата Лига. Приходите от деня на мача ще се увеличат от по-голямата посещаемост на двубоите. Очаква се средната посещаемост да скочи от 36 043, или 86% от капацитета до 97% (41 588). Цените на билетите се увеличиха с 15%, което до голяма степен ще компенсира четирите мача по-малко, които Вила ще изиграе.

Очаква се и приходите от реклама да се увеличат с около 18 млн., благодарение на подобрената сделка с компанията WW8, както и другите бонуси свързани с Висшата Лига.

Дойната крава на английската топ дивизия обаче е прихода от телевизионното излъчване, което се дели между клубовете базирано на фиксирани суми - парична награда, предвид позицията в класирането и броя излъчвания. Реалистичната за Вила позиция в края на сезона е 14-то място и спрямо това, Вила ще спечели 108,1 млн. паунда от Висшата Лига, което означава, че очакваният приход ще бъде около 165 млн. - само 38 млн. повече от летните трансферни харчове.

2020 г. ще бъде трудна за Вила, що се отнася до приспособяването към живота във Висшата Лига. Оборотът на клуба ще се увеличи и то най-вече заради приходите от излъчване по телевизията, но цената на първенството оказва сериозен натиск върху собствениците на клубове.

Трудностите през 2018/19 и продажбата на Вила Парк

Това идва след трудния сезон 2018/19, когато Астън Вила имаха финансови проблеми и с цел да намали нарастващите загуби и да се впише в условията за Рентабилност и устойчивост на Футболната Лига (тяхната версия на финансов феърплей, позната още като P&S), собствениците на Виланите използваха финансов прийом и 'купиха' Вила Парк за 56,7 млн., като след това да го отдадоха под наем на клуба.

Това е противоречива вратичка, използвана още от Дарби Каунти и Шефийлд Уензди, което позволява инжектирането на оборотен капитал, който не влияе на критериите за рентабилност и устойчивост.

Тези 56.7 милиона получени от Уес Еденс и Насеф Савирис спасиха кожата на Астън Вила, иначе клубът щеше да се провали по критериите на P&S и да последва наказание подобно на градския съперник Бирмингам Сити (на които им бяха отнети девет точки) - плейофите и промоцията в топ-дивизията щяха да бъдат мираж.

Сега отбор от Висшата Лига, Вила може би ще празнува оцеляването си в края на 2019/20, но Уес Еденс и Насиф Савирис определено ще смятат разходите – около 360 000 паунда на мач, само за да бъдеш част от английския елит.

* Статията е превод, оригиналният материал може да видите на https://offthepitch.com/a/villas-heavy-spending-sets-them-route-unwanted-record?token=8c9c72b9-bed7-4fac-aee0-8463d1a38e95

Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

FUN 
FACT !
Новите неща директно
в пощата ти !

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ