Асене, „ВАР“-ни малко ! | мисляФУТБОЛ - отвъд фактите

Асене, „ВАР“-ни малко !

или иначе казано, плюсове и минуси на системата за Видео Асистент Рефер

публикувано на 12 Април, 2019  / Четеш за 8 минути

Още след Световното по футбол в Русия се изписаха изключително много коментари и анализи относно системата Видео Асистент Рефер (ВАР). Световно известни (и някои не чак дотам известни) спортисти даваха коментари дали тя ще подпомогне великата игра или ще има обратен ефект.

материал на Тимов

С оглед на изключителното разнообразие от мнения по темата, сякаш мнозинството смята, че ВАР подпомага съдиите и върши нелоша работа до момента. Естествено, има и коментари, които отхвърлят системата, защото тя обърква футболистите и защото бави и разпокъсва играта. А има и една група хора, които по принцип харесват ВАР, но, да кажем, техният любим отбор е загубил след намесата на видео арбитъра и след този момент, те или вече са отявлени противници на системата, или казват, че трябва да бъде изпипана, за да бъде по-точна и справедлива.

 

Къде се крие истината? Защо като цяло се създаде ВАР? И по-зле ли е сега, отколкото преди? Естествено, няма еднозначен отговор, но както всички нововъведения, идеята на видео арбитъра е да се ограничат до минимум спорните моменти във футбола, да се даде един различен „поглед“ на главния съдия относно тези положения, които той не е видял или при които смята, че има нужда от допълнителна помощ. Истината е винаги някъде по средата - няма перфектна система, абсолютно винаги роля в даденото отсъждане ще има и субективното мнение на главния съдия или на реферите в стаичката за видео повторения.

Но дали към този момент се изпълнява основната функция на ВАР?

 

Нека да дадем малко примери, за да може да придобием по-добра представа за системата, нейното зараждане и развитие до момента:

 

➔ самата идея се замисля още през 2010 с проекта на Кралска холандската футболна асоциация (КХФА) с техния проект „REFEREEING 2.0“. В него е включен т.нар. „goal line technology“ (технологията, която установява, дали топката е преминала с целия си обем голлинията или не), въвеждането на допълнителни пети и шести съдия, а в дългосрочен план – видео асистент. В представянето на проекта КХФА отчита, че „използването на технологиите ще повиши качеството на съдийството, а също така и ще улесни приемането на съдийските решения“

 

➔ след редица тестове, ВАР грабва окото и на ФИФА. До края на 2015 г. обаче президент е Сеп Блатер, който е твърдо против технологичните нововъведения във футбола. След скандалите с него, той е отстранен и през 2016 г. на негово място е избран Джани Инфантино, който е отворен за нови идеи и дава начало на тестовете на ВАР.

 

➔ системата се тества през 2016г. в САЩ и в Световното клубно първенство, както и в Купата на Конфедерациите. През следващата година започва да се използва във Висшата лига (A-league) на Австралия. През същата 2017г., през есента започва да се използва в Бундеслигата и Серия А. В Премиър лийг в Англия все още не се използва, но влиза в употреба в някои мачове във ФА Къп.

 

➔ безспорно най-добра представа футболният фен придоби за ВАР по време на Световното по футбол в Русия 2018. Според официалната статистика са проверени 335 спорни положения с помощта на новата система. От Мондиала в Русия е изминала малко по-малко от година.

 

➔ В момента ВАР се използва в Германия, Италия, Испания, Франция, Шампионска лига. През този сезон футболните клубове в Англия гласуваха против системата, защото имаха някои опасения. Те обаче са дали принципно съгласие за използването на ВАР от следващия сезон.

Какъв е изводът? Безспорно футболната общественост в своето мнозинство отчита улесняването на съдиите при спорни положения, както и ограничаване и изчистване на спорните ситуации като цяло. Идеята естествено е, на преден план да излязат чисто футболните качества на терена и този, който спечели, да го направи поради своите умения и късмет, а не заради недоглеждане или съдийска грешка.

 

 

Истината е, че никой не обича неговият отбор да бъде „порязан“ от съдиите. А възможно ли е това да се случи дори и системата да е в употреба? Както всяко нововъведение, ВАР също има нужда от подобряване. Могат да се дадат много примери за спорни отсъждания въпреки намесата (или отказа от такава) на ВАР. Особено запомнящ се е финалният мач в Купата на Конфедерациите през 2017 г. между Чили и Германия, който бе изпълнен с куп спорни положения. Пропуснат от съдията удар с лакът срещу Тимо Вернер ядосва германците поради неотсъден евентуален червен картон. Съдията Мажич решава да се допита до ВАР и въпреки, че съприкосновението е видно, той решава да покаже само жълт картона на проявилия се Гонзало Хара.

През сезон 2017-18 по време на мач във ФА Къп между Челси и Норич Вилиан бива фаулиран в наказателното поле, но съдията вместо да отсъди 11-метров наказателен удар, дава жълт картон за симулация. Тук няма намеса на ВАР, няма индикация от страна на съдиите в стаичката за нещо нередно.

В мача-реванш, полуфинал на Копа Либертадорес между Ривър Плейт и Ланус има две спорни положения. През първото полувреме „милионерите“ искат намесата на ВАР след съмнение за дузпа. Главният съдия обаче отказва и отхвърля техните претенции. През второто полувреме обаче след намесата на системата 11-метров наказателен удар се отсъжда в полза на Ланус, благодарение на който общия резултат става 4-3 в тяхна полза и в крайна сметка бива достатъчен за победата.

В мач от германското първенство между Фрайбург и Майнц , след свирен край на първото полувреме, главният съдия на мача взима решение да върне футболистите от съблекалните, за да разгледа спорно положение за дузпа. Първоначалните претенции от футболистите на Майнц са отхвърлени от съдията, като веднага след това свири край на първото полувреме. След това, явно променил своето мнение, привиква играчите обратно, и отсъжда нарушението след забавяне от седем минути.

В австралийското дерби между Мелбърн Виктъри и Нюкясъл Джетс е признат неправилно гол от засада, който в крайна сметка се оказва решаващ за победата на Мелбърн. В последствие се оказва че в съдийската стаичка за видео повторения е имало техническа неизправност и не е имало възможност за преценка в реално време.

 

По време на Световното в Русия спорове имаше относно различните съдийски критерии при отсъжданията след консултация с ВАР. Например относно преглед за потенциална дузпа след игра с ръка – в един мач се отчита играта с ръка и нарушение се свири, в друг също се отчита игра с ръка, но съдията преценява, че не е умишлена. Това обаче по-скоро се дължи не толкова на недостатъци на системата, колкото до различната интерпретация и субективната гледна точна на главния съдия.

Изводът е, че ВАР не е перфектна система. Горните примери дават представа за насоките, към които системата трябва да се подобрява.

 

Какви са те? Най-различни, но може би най-вече единни и ясни критерии при използването на ВАР. Благодарение на тях следва да се подобри комуникацията между главния съдия в мача и съдиите в стаичката отзад. Спорните положения да биват разглеждани максимално бързо.

 

 

Представете си - гледаш своя любим отбор и съдията се зачудва дали да не свири дузпа срещу него, гледаш го как си пипа слушалката и чака инструкции… Наличие на напрежение в този момент е меко казано, а това прави нервни не само феновете, но и самите футболисти. А обикновеният футболен фен иска да гледа футбол, а не съдията, никой не обича разпокъсаната игра.

 

А дали ВАР изпълнява своето предназначение? В анализ на университета в Льовен (Белгия), който включва над 800 мача в над 20 държави, при които се използва технологията ВАР, се установява, че точността в съдийските отсъждания с помощта на системата се е увеличил от 93% до приблизително 99%. Около 57 % от проверките са правени за евентуални дузпи или голове. А съдиите са се допитвали до системата средно по-малко от пет пъти на мач. Макар и цифрите да са красноречиви, градивната критика е винаги добре дошла.

Все пак безспорен е фактът, че тази новост беше нужна на футбола. Колкото и недолюбвана от някои, тя е харесвана и одобрявана от мнозинството. Не защото е перфектна, а защото е справедлива. Защото ВАР е системата, която футболът заслужава да има, но и от която има нужда.
Брой посетители:

Мнението ТИ е важно !

Коментирай, сподели

FUN 
FACT !
Новите неща директно
в пощата ти !

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ

Футболни анализи | МисляФУТБОЛ